Проф. Александрова: Омикрон все още не е огромна опасност

Вирусологът от БАН обясни дали има прилика между ХИВ и COVID-19
1 дек 2021 10:04, Ния Христова
61
Една от хипотезите за появата на новия Омикрон е, че той е възникнал при пациенти с ХИВ. 
 
"Това е една работна хипотеза, такава имаше миналата година в края по отношение на "Алфа" варианта. Логиката е, че толкова много мутации на едно място, те и при "Алфа" бяха много, сега и при Омикрон са още повече, най-вероятно са възникнали в един и същи човек. Ние знаем горе-долу с каква скорост се движат промените в SARS‑CoV‑2. Според някои изчисления те са по две мутации на месец. А сега се появява вариант с повече от 50 мутации", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.
 
"Това е бил човек с много сериозен имунодефицит, твърде възможно е това да е нелекувана ХИВ инфекция. При такива хора вирусът се задържа много по-дълго време и през това време той се размножава. Създава милиарди свои потомци, които създават свои милиарди потомци. Имунната система не може да го изчисти, това не е по силите ѝ. И така се натрупват мутации", допълни проф. Александрова.
 
Има ли прилика между ХИВ и COVID-19?
 
"Това са два напълно различни вируса. ХИВ е ретровирус, SARS‑CoV‑2 е коронавирус. Но в същото време, ако погледнем към историята им - ще видим, че имат много общи неща и допирни точки. Общото е и в нашите реакции. Нашето поведение и психика не се променят толкова много. През 81-ва година за първи път е описан синдромът на придобитата имунна недостатъчност. Две години по-късно в Париж откриват вирус, който е непознат дотогава - ХИВ. Година по-късно в САЩ изолират този вирус от голяма група пациенти. Тогава беше шок за всички, в началото имахме много малко информация, не знаехме точно как се разпространява", каза вирусологът.
 
През 90-те се появява комбинираната терапия срещу ХИВ/СПИН и чрез нея хората вече живеят нормално.
 
"И за ХИВ, и за SARS‑CoV‑2 имаше много сходни конспиративни теории, че те са възникнали в лаборатория. Много хора все още се питат дали наистина ХИВ съществува. За него все още няма ваксина, въпреки че в самото начало имаше надежда, че ще се появи скоро, след като вирусът вече беше изолиран. Но това до ден днешен не се случва, а причините са много. Учените не са се отказали да създадат такава", подчерта тя.
 
"През септември Администрацията по контрол на храни и лекарства даде зелена светлина на една нова технология, която може да редактира гени. Идеята с нея е да се постигне нещо много голямо и то е да може ХИВ да бъде изцяло излекуван в хора с хронична инфекция", посочи проф. Радостина Александрова.
 
"Не става въпрос за хора, които са били в контакт и са го прекарали без симптоми, а които въобще не са се инфектирали. Те трябва да отговарят на много сериозни изисквания, за да бъдат включени. Най-голям е интересът към хора, които живеят заедно", добави тя.
 
По думите ѝ СЗО никога не е реагирала толкова бързо, както сега за новия вариант Омикрон.
 
"И страните от Г-7 си събраха здравните министри. Това че Омикрон има голям брой мутации, не го превръща в огромна опасност. Не и преди да разберем за какво става дума", категорична е проф. Александрова.
 
Относно поставянето на бустерната доза, проф. Александрова коментира: 
 
"Не се знае дали ще се стигне до необходимостта от бустерни ваксини, защото не знаем в каква степен мутациите ще променят структурата на вируса. Експертите предупредиха, че до актуализиране на ваксините ще се стигне, когато се появи вариант, срещу който те не могат да ни осигурят достатъчно добра защита. От Южна Африка получихме данни, че вариантът се разпространява предимно сред млади хора. Те са най-социално активни, най-малко склонни да спазват ограниченията."
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Делтони, Омикрони и ваксини за трилиони! :)
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми да. Как може един микрон да е огромна опасност???
10
0
 
16
 
! Отговори
Бяла каска преди 2 години
Така като наблюдавам тази май се бори с кюфтета и пържоли вместо с вируси.
9
1
 
15
 
! Отговори
Аман преди 2 години
Опасността за хората сте вие мошенците в бели престилки и не с акъла си математици
8
1
 
8
 
! Отговори
Еди Мърфи преди 2 години
Светът би бил по-добро място ако заключат две неща - хладилника и устата на смахнатата професорка.
7
2
 
12
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 2 години
"Това е майката на Витанов." Колко жалко, няма как да го псууваме значи. Никой няма да се прежали.
6
2
 
13
 
! Отговори
До Коментар преди 2 години
Прав си, колега. Тая каца е точно от онези които първи викат осанна, после първи викат разпни го, и накрая първи крещят алелуя.
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За по-малко от седмица плашителите-професори поне два пъти се появиха по телевизиите и говорят ли, говорят. Нищо че в ЮАР го карат за три,пет дни с умора, кашлица. Плашене и бодене, успешни рекламни агенти на Фарма корпорациите. Здравето е лично и иска всекидневно да се грижим за него. Една или няколко ваксини няма как да ни спасят ако сме го разсипали
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая не пропуска и ден без да е на екрана да плаши! Кога работят тия хора бе? Някой трябва да и провери ТВ изявите и да и се приспаднат от заплатата часовете, през които е висяла в телевизиите
3
2
 
18
 
! Отговори
Проф.Александрова е преди 2 години
огромна. Опасност за всяко блюдо и трапеза.
2
2
 
16
 
! Отговори
Sss преди 2 години
Що бе, откъде тия твърдения, изследвала ли си го тоя вирус, изолирала ли си го? Къде са ти практическите ти изследвания върху вируса и ваксините? Или папаголстваш по навик.. но за токва като вас, дето плашите а говорите свободни съчинения и плашите от медиите, трябва подвеждане под отговорност и съд!
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Но Оптимус Прайм е!