Стаматов: Очаква ни тежко бъдеще заради ужасния образователен локдаун

Задължително трябва да се върнем присъствено максимално бързо, каза директорът на 119 СУ
Обновена: 1 дек 2021 12:09 | 1 дек 2021 12:09, Елка Василева
259
Стаматов: Очаква ни тежко бъдеще заради ужасния образователен локдаун
Снимка: архив, БГНЕС

„Намираме се в един ужасен образователен локдаун. Нищо не се случва в електронното обучение поради тоталната липса на интерес и от двете страни. Това ще се отразява дълго във времето и затова всички управляващи трябва да са наясно, че ни очаква тежко бъдеще на образователна основа“. Това каза пред bTV Диян Стаматов, директор на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ в София.

„Задължително трябва да се върнем присъствено максимално бързо, всеки ден забавяне е катастрофално страшен за всички“, смята той.

Още по темата

„Връщането на училище от 1 септември е свързано с промяна на учебните планове, изчистване на излишната материална част в учебниците, със стабилна промяна на графика на учебното време“, отбеляза още Диян Стаматов.

Според него много малка част от училищата са готови да плащат сами за тестове на учениците. В бюджета няма средства за финансиране на такива тестове, а на финала на бюджетната година няма и откъде да има.  

По думите му друга възможност е това да се финансира от родителите, но не трябва да се забравя, че сме в криза и всякакви експерименти водят до опасности.

„Тестването трябва да стане със самоорганизиране на родителите, които обаче трябва да направят антигенни тестове само в лаборатория, в която те преценят, за да представят сертификат. Ако тяхното организиране е достатъчно ясно и планирано, тогава директорът би могъл да се обърне към лаборатория, за да намали цената на теста. Това обаче е едно договаряне съвсем на търговски принцип и отново средствата трябва да бъдат предоставени от самите родители“, обясни Диян Стаматов.

„От началото на тестването на малките ученици имаме само два положителни теста за коронавирус“, съобщи той.

„9% от учениците са ваксинирани, около 3-4% имат антитела, около 4-5% са преболедували и около 10-15% имат възможност да провеждат тестване със собствени средства. Това е един малък процент, но не трябва да се забравя, че тези проценти са променливи, а когато започва учебен процес, той не може да бъде лъкатушещ“, посочи Стаматов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата понесоха най-тежката несправедлива част от т.нар. мерки!!! Незаслужено и неоправдано ги пращат в рискова среда, за да може тия, които управляваха да ходят на мол и кафе!!!! Оставка! Веднага!
201
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СТАМАТОВ ЗАЩИТАВА БИЗНЕСА НА ФИРМИ СВЪРЗАН С ДОСТАВКИ И ЕКСКУРЗИИ, НЕ МУ ДРЕМЕ ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО.
200
0
 
8
 
! Отговори
УЧИТЕЛ преди 2 години
До 206Абсолютно вярно.Учителят е с вързани ръце. Не можеш да пишеш двойки, не можеш да го изгониш от час, ученикът до 4 клас не може да повтаря класа. Учениците особено в ромските училища си знаят правата, но задълженията-не!
199
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Образованието е в криза , датираща преди появата на вируса. Сега просто някои обстоятелства изкристализираха. Цялата концепция на БГ образованието трябва да се ревизира, не само физическото присъствие/отсъствие на децата.А със статии като тази, нокой просто извлича дивиденти пак на гърба на деца ,учители и родители.
198
4
 
4
 
! Отговори
Стига вече преди 2 години
Децата понесоха най-тежката несправедлива част от т.нар. мерки!!! Незаслужено и неоправдано ги затвориха вкъщи, за да може тия, които гласуват да ходят на мол и кафе!!!! Оставка! Веднага!
197
1
 
11
 
! Отговори
Той ли дава съвети? преди 2 години
Точно този преди местните избори през 2019 година изпрати писмо до всички родители на ученици от 119 училище, в което ги призовава да гласуват за него и посочва номера на преференцията си! Наказание няма, защото Карнобатският "директор" вече общински съветник от ПП ГЕРБ! Поредната генно модифицирана тиква!
196
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как този Стаматов смята да накара родителите да дават пари от джоба си за тестове. Няма ли да излезе малко скъп един учебен ден, ако на всеки 48 часа родителите трябва да плащат тестове. И като откажат да плащат, какво мисли Стаматов по въпроса. Аман от такива, като този Стаматов. И той ми бил директор на училище. Да, наистина ни очаква тежко бъдеще, ако всички директори на училища са като този Стаматов.
195
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами как няма да е съсипано образованието, този директор подкрепяше 12 години шайка..та на еднокнижника, за ректора на СУ пъкбда не говорим изобщо. какво онразование - само краж..би и кору..пция
194
4
 
8
 
! Отговори
До Чоко преди 2 години
Точно защото дъщеря ти и други като нея са всяка вечер по заведенията, трябва да са затворени училищата. Цяла вечер се клати някъде, а на другия ден разнася в училище. Образовай си я сам.
193
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези ако не са разбрали децата чакат да завършат и повече да не се върнат тук.Преди 20 години си мислехме - България има някакъв шанс, днес смело мога да кажа - заминавайте и не се връщайте.
192
0
 
31
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Браво другари!След 31 години демонокрация,как успяхте да забележите,че образование в България няма!?
191
2
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Я пуснете децата във ваканция да си починат преди празниците.Ще учат догодина.Има време.
190
6
 
13
 
! Отговори
А ла Радев преди 2 години
Мното ме дразни,вечно назидава.
189
6
 
18
 
! Отговори
ОНЗИ преди 2 години
Този човек прави страшна и много точна оценка на образователната ни система - идва момента когато нашите лекари инженери икономисти и др. ще бъдат *** в буквалния смисъл на думата !!! А това е СТРАШНО за БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ !!!! Необходимо е пълно разследване и наказателна отговорност на виновните И СПЕШНИ РАДИКАЛНИ ДЕЙСТВИЯ - всичко кадърно и можещо ДА СЕ ВДИГНЕ НА КРАК и се осигурят всички необходими обстоятелства за действие !!! На този свят всичко се заплаща !!!!
188
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в Бантутистания, образованието не означава нищо от 1944г. всички бяха натикани в кюпа и с уеднаквени заплати. само малко богоизбрани от управляващата партия живееха и живеят добре. така, че тук имат значение само връзките и познанствата. ако бяхме като запада или дори чехия, нямаше една фризьорка все още да изкарва колкото лекар. така или иначе, завършващите тук или ще стана нечии роби, или ще емигрират, пак да са роби. освен ако нямат правилния шурей или баджанак
187
1
 
35
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
До ЧИТАТЕЛ 196 Ела ти,Читател,да напишеш сумати двойки или да изпъдеш някой гамен от училище.Родители веднага обжалват пред регионалните управления на образованието,включват се социалните,закрила на детето и т.н и т.н. Явно живееш на друга планета и не си разбрал,че БГ ученикът сега има ПРАВА и няма задължения,а учителят точно обратното.И родителите имат ОГРОМЕН принос за това!
186
18
 
10
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
Браво,г-н Директор! Всичко много точно го казахте.Само че такива некадърни министри като Кацаров и Денков,когото новите "месии" се канят да оставят да съсипва образованието,не слушат нито вас,нито учителите,нито родителите.Крайно време някой открито да заяви,че дистанционното обучение е най-пагубно точно за големите ученици,защото именно те се изкалпазаняват и си карат онлайн ваканции без край.Много малък % от тях са достатъчно отговорни и зрели да учат пълноценно в такава среда.
185
6
 
12
 
! Отговори
така преди 2 години
Няма как вече да ви вярваме,че мислите за здравето на децата ни,след като цяла сутрин учениците чакат с часове, на студа, един до друг, в грипно време...за тестове, които родителите ще платят.В същото време служителите в държавните институции си седят на топло, с безплатни /платени от нас/ тестове...Значи не ви трябват тестове, направени пред всички, а по добре - в лаборатории...
184
5
 
20
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 2 години
Откакто преди четвърт век СДС-Шайката изкорми държавата,окраде спестяванията на хората и прокуди всички млади и образовани на Запад, българското образование освен бетонджии и кофражисти ,други кадри не е в състояние да подготви .
183
1
 
3
 
! Отговори
Bili преди 2 години
дето се вика - то тва не е Бъг, а Фийчър...аре...кой учил - разбрал