Стаматов: Очаква ни тежко бъдеще заради ужасния образователен локдаун

Задължително трябва да се върнем присъствено максимално бързо, каза директорът на 119 СУ
Обновена: 1 дек 2021 12:09 | 1 дек 2021 12:09, Елка Василева
259
Стаматов: Очаква ни тежко бъдеще заради ужасния образователен локдаун
Снимка: архив, БГНЕС

„Намираме се в един ужасен образователен локдаун. Нищо не се случва в електронното обучение поради тоталната липса на интерес и от двете страни. Това ще се отразява дълго във времето и затова всички управляващи трябва да са наясно, че ни очаква тежко бъдеще на образователна основа“. Това каза пред bTV Диян Стаматов, директор на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ в София.

„Задължително трябва да се върнем присъствено максимално бързо, всеки ден забавяне е катастрофално страшен за всички“, смята той.

Още по темата

„Връщането на училище от 1 септември е свързано с промяна на учебните планове, изчистване на излишната материална част в учебниците, със стабилна промяна на графика на учебното време“, отбеляза още Диян Стаматов.

Според него много малка част от училищата са готови да плащат сами за тестове на учениците. В бюджета няма средства за финансиране на такива тестове, а на финала на бюджетната година няма и откъде да има.  

По думите му друга възможност е това да се финансира от родителите, но не трябва да се забравя, че сме в криза и всякакви експерименти водят до опасности.

„Тестването трябва да стане със самоорганизиране на родителите, които обаче трябва да направят антигенни тестове само в лаборатория, в която те преценят, за да представят сертификат. Ако тяхното организиране е достатъчно ясно и планирано, тогава директорът би могъл да се обърне към лаборатория, за да намали цената на теста. Това обаче е едно договаряне съвсем на търговски принцип и отново средствата трябва да бъдат предоставени от самите родители“, обясни Диян Стаматов.

„От началото на тестването на малките ученици имаме само два положителни теста за коронавирус“, съобщи той.

„9% от учениците са ваксинирани, около 3-4% имат антитела, около 4-5% са преболедували и около 10-15% имат възможност да провеждат тестване със собствени средства. Това е един малък процент, но не трябва да се забравя, че тези проценти са променливи, а когато започва учебен процес, той не може да бъде лъкатушещ“, посочи Стаматов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
3
 
4
 
! Отговори
Ха, ха, НЕМА СТРАШНО преди 2 години
..за изкопчии , бетонджий и зидари има адски много кадри....НЕ Е НУЖНО , ВСИЧКИ ДА УЧЕНИ И ДА СА УЧИЛИ "ИСТОРИЯ НА БКП " И "ДИАМАТ"...ХА,ХА,ХАААА.. И ТОВА НЕ ПОМАГА!
181
2
 
26
 
! Отговори
даскал преди 2 години
че образованието е съссипано от преди 20 години сега ли с е сетихте -точи се само системата-политически джуджета и калинки ч разпиляха
180
0
 
3
 
! Отговори
До 196 преди 2 години
До ЧИТАТЕЛПодкрепям казаното с 2 ръце.
179
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тежкото бъдеще е заради старателно сринатото състояние на образованието, за което вие години наред работихте усърдно
178
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
образованието ни е в локдаун от поне 20 години
177
2
 
31
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Има множество страни, където училищата са били затворени много по-дълго.Там обаче учителите се справиха, и никой не заплашва с апокалипсис. Нашите ученици не могат да си напишат биографията без копи-пейс, по-лошо няма как да стане.Който иска да учи - учи, който иска да кръшка, после гризе дръвцето. Крайно време е да се залага на кадърното, а не на цялата тайфа. Колко ученици е оставил да повтарят някой клас този даскал? Ами нито един, колко е изключил за хулиганско поведение - нито един.
176
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото по-малко ходят в това деградирало училище, толкова по-добре за децата. Кво ше изпуснат толкова, да научат за некой нов *** ? Проблема на пaразити като тоя е, че ще се види колко са излишни че не образоват децата а им губят 10г от живота под предтекст, че им дават някакво образование.
175
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво Стаматов, но моля квалифицирайте си учителите, че всички са много зле. Учудващо е колко малко читави учители има в българските училища. Големия недостатък на онлайн обучението е че учители които не могат да преподават имат огромни изсквания като тестове и домашни. И когато родителя се намеси в писането на домашни всичко се обезмисля. Мился че за това също е виновно МОН че не проставя правилни изисквания към учителите. Не може само да се изисква от учениците!
174
1
 
11
 
! Отговори
Стаматов преди 2 години
Искам да усвоявам пари по програма "парите следват ученика", ама държавата ми пречи.
173
2
 
25
 
! Отговори
от коневръза преди 2 години
Стаматов, не дрънкай глупости, по-добре е да се помисли за тотална промяна в съдържанието по редица предмети. Децата са излишно обременени с ненужна информация. Огледайте се как се обучават в напредналите страни и какво изучават. Не е проблемът в онлайн обучението. проблемите са няколко - от недобрата организация откъм учебно съдържание до тоталното безхаберие на ученици и родители. Факт.
172
2
 
18
 
! Отговори
тоз човечец преди 2 години
няма ли кой да го прибере да не ходи да ръси само глупости?
171
3
 
12
 
! Отговори
До Bob преди 2 години
"Държавата няма пари, училищата нямат пари, значи родителите имат пари , това ли е логиката? Тези пари все трябва да са някъде.." ________ Забравяш четвъртото известно в уравнението - чекмеджето. Там са парите.
170
1
 
12
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 2 години
Те са наследници на чалгарското поколение, тъй чче няма изненада!
169
8
 
2
 
! Отговори
Iordan Ivanov преди 2 години
За опазване живота и здравето на децата и младежите да се ползва опита от ЗАДОЧнО ОБУЧЕНИЕ се подава в специален доклад до Европейския съюз и до правителството и президента в София.Доклада изисква ПЪЛНА ЗАБРАнА ЗА ВлиЗАНЕ В ОПАСНИТЕ СГРАДИ И ЗАбРАНА ЗА ОН ЛАЙН Видео терора.
168
10
 
1
 
! Отговори
JJIvanov Warnings преди 2 години
Warnings about 5G black death and cancer digital holographic video terror ON LINE!!!ДА СЕ НАкАЖАТ ВИНОВнИТЕ ДЛЪЖНОСТНИ ЛИЦА ПРОВЕЖДАЩИ ОН Лайн Видео терор срещу Българските деца и младежи.Всички облъчвани он лаин имат видими трайни увреждания ..Провеждат мръсни пси експерименти срещу всички деца и младежи .Забранени са от КОНСТИТУЦИЯТА вкл чл32;чл.28 и чл.29 да се уведомят частите з а борба с терора..
167
7
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov Geolog преди 2 години
Warnings about black death video terror anti bulgarian children ..ДА Се обезопасят всички училища,градини,ясли като се демонтират всички системи за видео наблюдение вкл камери,скенери,екрани...Има забрана от КОнституцията за подобна НАГЛО ВРЕДНА ТЕХНИКА.чл.32Видео репортажи от последните дни показват тежки нелечими увреждания от черно чумни черно терористични пресканирвания на малките ученици
166
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като започнат да пукясват родители, друга песен ще запеете.
165
14
 
13
 
! Отговори
K преди 2 години
Пускайте всички деца на училище. Те най-леко карат вируса и са най-важни. Ние сме по-маловажни и да изпука някой и друг от нас възрастните, няма да е чак такъв проблем. Бъдете солидарни с бъдещето, а не - с миналото
164
4
 
10
 
! Отговори
Я пак? преди 2 години
Директора да организиран намаляване на цените?!?!?!? Т.е. искате да въведете препятствие до достъп до образованието!?!?!??! Вие тотално си изпихте мозъците, бе! Образованието е задължително и свободно достъпно! Нали правихте тестове! 100 000 и намерихте 7 случая! Какви тестове искате още? Како да докажете? Че децата не са нито боледуващи, нито. заразоностители!?!?!?!? ФАШИСТИ! Фатално е, че има такива директори! Очевадно търси начин да прибира комисионни от лаборатории!
163
11
 
17
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Наистина няма такава Държава. Всичко е отворено, само училищата са затворени. Пълна пародия. Дъщеря ми не е на училище но през вечер е по модерни заведения в София и Студентския град. Защо го причинявате това на децата? Защо не могат да ходят на училище а проблеми за влизане в дискотеките няма? Малко го биха този министър.