Ученици от СМГ мръзнат на опашки за тестове и си ги плащат

Училището е готово да плаща тестове на деца, които нямат възможност
1 дек 2021 16:25, Анисия Иванова
43

По-големите ученици от Софийската математическа гимназия се редиха на безкрайна опашка в студа тази сутрин, за да си направят тестове и да влязат присъствено в клас. Тестовете се правеха в лаборатория.

Условието за връщането в клас е или 50% от децата да са със сертификати, или 50% от анкетираните родители да желаят децата им да бъдат тествани.

"Трябва да се тестват децата в училище, както правят по-малките, а не да ги подлагаме на този тормоз. Имам избор да го оставя вкъщи, но не желая, защото то не се обучава по правилния начин онлайн. Няма как да получи знанията, които са му нужни", обясни родителят Весела Николова.

При липса на предоставени от държавата тестове за гимназиален етап родителите днес заплащаха по 8 лева. Ако такива не бъдат осигурени следващата седмица, връщането на децата на училище ще им струва двойно.

При наличие на огромно желание от страна на родители, деца и учители за присъствено обучени ръководството на Столичната математическа гимназия е решило да подпомогне процеса по издаването на сертификати.

"Проблемът в част от родителите е, че те искат децата да се тестват само чрез слюнка. А това е възможно само в един клон на тази лаборатория. Ние получаваме директно от лабораторията "зелените сертификати" на всички наши ученици. Получаваме ги и прилагаме към техните лични досиета", обясни директорът на учебното заведение пред Bulgaria ON AIR.

А докато няма безплатни тестове от държавата, училището е готово да заплати тестове на деца, които нямат възможност за това.

Според председателя на Съюза на работодателите в просветата Диян Стаматов в тази ситуация страната ни се намира в своеобразен образователен локдаун.

"Ако доскоро бяхме в образователна катастрофа, сега просто не правим нищо. Едни ученици, на които вече не им е никак интересно, стоят изцяло апатично пред екрана. И едни учители, които като спортисти по художествена гимнастика се опитват да направят чудо, а директорите сме виновни във всяка една ситуация", коментира той.

А докато осигуряването на необходимите тестове за връщането на учениците от гимназиален етап се бави, по-голямата част от децата от Столичната математическа гимназия прекараха днешния учебен ден пред лабораториите.

"При електронното обучение се разсейваме. Има всякакви неща, с които можеш да си играеш и се разсейваш от часовете. После се сещаш, че не си слушал и трябва да учиш материала, което е по-трудно", сподели ученикът Илиян Джорелов.

Ръководството на Столичната математическа гимназия ще създаде по-добра организация за следващото тестване на децата в понеделник, ако и дотогава все още не са осигурени безплатни тестове за учениците.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я дайте един златен орден и на Кацаров, заслужил си го е!
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е дате направят на ***. Заслужават да чакат щом са съгласни да ги правят на будали.
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оня опуления академик зорлем ще ги разболее.
7
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха роби. Абе вие сте младите бе!!! Трябва да възставате срещу геноцида, а не да се подчинявате. Бойкот и никакво ходене на даскало. Иначе цял живот набодени телета.
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой спря кранчето на МОН? Колко години вече трябва родителите да купуват всичко необходимо? Имаме магистрали без Акт 16, ремонт на ремонта на метрото, чалготеки, които са на почит от "студентите"... как пък никога за образование не се сещат?
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров каза, че тестове има, и че са безплатни. Аз му вЕрвам. Кацаров никога не лъже и мисли само най-доброто за здравето и образованието на децата.
4
1
 
26
 
! Отговори
Защото сте прости преди 2 години
Затова ще сте виновни до доказване на противното! Като сте овце ще си носите последствията.
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Станете и фашистките ционисти ке паднат!!
2
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега, като настинат от сдудуване ще ги пишат ковид и СМГ ще хлопне кепенците заради много болни. ;-)
1
1
 
27
 
! Отговори
! преди 2 години
резил!