Забрани за пътуване в пандемията - има ли смисъл от тях?

Позицията на СЗО се променя през различните етапи на пандемията
1 дек 2021 16:11, Нели Христова
23
Забрани за пътуване в пандемията - има ли смисъл от тях?

Президентът на Южна Африка - където за първи път беше идентифициран вариантът на коронавируса "Омикрон", разкритикува действията на останалите държави, които забраниха пътуването от и до страната му и постави под въпрос ефективността на подобна мярка.

"Забраната за пътуване не се базира на науката, нито ще бъде ефективна за предотвратяване на разпространението на този вариант", каза Сирил Рамафоса.

Но какво казва науката?

Каква е позицията на СЗО?

Световната здравна организация (СЗО) заяви през февруари 2020 г., че забраните за пътуване "обикновено не са ефективни" за предотвратяване на навлизането на вируса в страните и може да имат значително икономическо и социално въздействие.

"Мерките за пътуване, които значително пречат на международния трафик, могат да бъдат оправдани само в началото на епидемията, тъй като могат да позволят на страните да спечелят време", се казваше в позицията им от февруари. Тя беше разкритикувана от тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп, който обвини СЗО, че не подкрепя решението му да спре полетите до САЩ от Китай и след това от Европа.

А съветът беше пренебрегнат от страни в Азия като Сингапур и Тайван, които още в началото на пандемията ограничиха пътуването от Китай, последвано от подобни ходове за много други страни по света.

Оттогава СЗО актуализира своите насоки и понастоящем препоръчва подход, основан на риска, към забраните за пътуване. В него се казва, че страните трябва да вземат предвид нарастващите нива на имунитет от ваксинация или естествена инфекция, разпространението на варианти и ефективността на мерки като тестване и карантина, когато ограничават международните пътувания.

"Страните, които са загрижени, че вариантите на вируса могат да представляват риск за другите, трябва да приемат предпазен подход и да въведат ограничени във времето, по-строги ограничения за пътуване", се казва в позицията на СЗО сега.

СЗО добавя, че тези мерки трябва да бъдат "пропорционални".

Какви са научните доказателства?

Проучвания след първоначалната фаза на пандемията миналата година предполагат, че ограниченията за пътуване може да са имали първоначално въздействие поне при забавянето на вируса.

Изследванията, публикувани в списание Nature през декември 2020 г., казват, че тези мерки са работили много в развитието на пандемията, но стават все по-малко ефективни след въвеждането им.

Проучване на WZB, Берлинският център за социални науки в Германия, миналия октомври, разглеждащо ограниченията за пътуване и смъртността в повече от 180 страни миналата година, стигна до подобни заключения, добавяйки:

- най-голямото въздействие имаше, когато страните забраниха пътуването, преди да регистрират 10 или повече смъртни случая
- задължителната карантина за всички пътници е била по-ефективна от забраните за влизане (което в някои случаи освобождава завръщащите се граждани на съответната държава)
- целенасочените ограничения за определени държави имаха по-голямо въздействие от общите забрани за всички чуждестранни пътуващи

Изследване, което разглежда първите дни на пандемията в Обединеното кралство, когато имаше малко ограничения за пътуване, установи, че вирусът е бил въведен над хиляда пъти, главно от други страни в Европа.

Новият вариант на Omicron досега е идентифициран в поне дузина страни и списъкът се увеличава.

Д-р Дийпти Гурдасани, епидемиолог в лондонския университет Queen Mary, обясни пред BBC News, че макар забраните за пътуване да забавят вируса, сега е ясно, че той вече се е разпространилл в много части на света.

"Вместо забрани за пътуване, трябва да имате правилни политики за скрининг и изолация, които биха забавили разпространението", на мнение е тя.

Една ключова разлика от по-ранните етапи на пандемията е, че ваксините сега се разпространяват по целия свят.

Въпреки това, темпът на ваксинация е силно променлив в различните страни - и тяхната ефективност срещу варианта "Омикрон" остава несигурна.

Държавите, които силно разчитат на туризма, например, също трябва да преценят вредата за своите икономики от ограничаването на пътуванията.

Кой е имал най-строги забрани за пътуване?

Австралия отвори отново международните си граници за първи път през ноември, след като 18 месеца разрешаваше на своите граждани да напускат или влизат в страната само, ако имат специално разрешение.

Но сега островната държава отново спря плановете за допускане на чуждестранни студенти и квалифицирани мигранти.

Нова Зеландия продължава да затваря границите си от миналата година, въпреки че правителството й обяви, че ще отвори отново за своите граждани и за притежатели на визи от Австралия от новата година, а за ваксинирани посетители от април.

Виетнам също има една от най-дългите забрани за пътуване, отваряйки границите си за първи път този месец.

Тези страни имаха сравнително малко случаи до юли тази година, когато вариантът "Делта", идентифициран за първи път в Индия, започна да се разпространява.

Но локдаунът, широко разпространеното тестване и мерките за безопасност, като носенето на маски, може да са били също толкова важни, колкото и забраните за пътуване, за ограничаване на инфекциите поне през първата фаза на пандемията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС е скучен и смо тан, трябва ми повече тръпка, а не места на които са били всички. Така, че не ми пречите, въобще.
19
0
 
0
 
! Отговори
ран преди 2 години
тука явна има симпозиум на глупаците.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНищо не разбрах. Нещо ала "Принца и просяка" ли го докарвате? Или "Пази боже сляпо да прогледа?" С една дума, ако ходите някъде, само да няма българи наоколо. Като този тук...
17
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези, които най-много реват как не можели да пътуват (предимно простолюдието у нас), така и така никъде не пътуват, защото пари нямат. Да идеш да слугуваш в Лондон не е пътуване, както и да идеш в Анталия на море или с WizzAir в Париж... Пътуване е да ходиш по бизнес срещи и дълги почивки по различни дестинации. Там проблеми не съм имал изобщо. Само за кратко, докато се ваксинирах. СЛед това- никакви. Дори и в Израел ходя. Свиквайте.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знаех, че Австралия е островна държава.Боже! Къде сте учили, бе, нещастни драскачи, наречени журналисти....
15
0
 
0
 
! Отговори
морски преди 2 години
Идвайте на море, но не при мутрите!
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забрани и специални правила за пътуване ще има. Не зависимо какво мислят някои. На всякъде по света всички смятат, че лошите чужденци внасят заразата. И разбира се политиците яхват популистката вълна.
12
2
 
9
 
! Отговори
До Що е мафия преди 2 години
Сега си губят времето да ловят нещастни хора без намор дници из транспорта и по някой друг доФтор, издал сертификат без поставена ваксина /то като че ли поставената варди от нещо/. Сиреч - занимават се с глупости ДАНС и МВР, вместо даработят и да борят истинската тежка престъпност.
11
0
 
4
 
! Отговори
Що е мафия преди 2 години
Извинете служителите на ДАНС и МВР за Организираната престъпност ли работят, щото Мутри изтезават хора в Бобов дол, а нито полиция нито служби се мяркат, явно чакат Борисов да се върне на бяло магаре, а мутрите и наркоманите си вилнеят в Бобов дол и Перник !
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отдавна се установи, че от никакви забрани /и задължения/ няма смисъл. Пореден вирус, който ще мине през всички и за който няма действаща ваксина. Предаван по въздушно-капков път, който не може да бъде спрян с пар цали, слагани по устата и носовете. Бадева само ручаме жабетата. Е, не е бадева за организаторите на Събитието, които се облажиха и планират да продължат да се облажават за сметка на ограничените и тормозени хора.
9
1
 
7
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Повечето от страните с ниска заболеваемост имат ниска комутативност - вътрешна и външна. Малко се събират, малко излизат и влизат от страните.ЕС са най-пострадалите, вечер всички са по улиците, баровете, скупчени, а за отпуски, ски, развлечения и уикенди, всички като луди се юрват по цяла Европа и не само.Спомнете си, кой пострада най-силно в началото, Италия, Франция, ИСпания където не минава вечер без купони. Преди 700г. Бокачио е описал ситуацията в Декамерон.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е да бе, голям смисъл имат забраните за пътуване, то се видя! Няма държава да не е поразена от вируса. Коя повече, коя по-малко, всички са пълни със заразени, болни, интубирани и умиращи.Ама в Австралия и Нова Зеландия нямало... Бе вие знаете ли къде е тоя континент бе!?Америка е два пъти по-близо от Австралия! А до Австралия и Нова Зеландия най-близкият континент е Антарктида!Освен ако не е доказано научно че пингвините пренасят коронавируса, няма как да се заразят!
7
2
 
17
 
! Отговори
Вирус-расист преди 2 години
Вируса не действа коректно. Населението трябва да се намали най-вече в Азия и Африка, където се увеличава най-бързо. А вместо това вируса поразява най-много бялата раса, която е и най-бързо намаляващата.
6
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затваряй границите! Само преди 22 години не излизахте от България и нищо ви нямаше. Сега сте тръгнали да си развявате *** по целия свят.
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе по цял ден за тоя вирус ли трябва да четеме, става зверски досадно.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В някои страни искат и ваксинираните да показват отрицателен тест. Е къде да отидеш с такива драконовски мерки? Ако някой знае за място без тестове (както беше Занзибар) нека да сподели...
3
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, че Кунчев го няма е пълна глупост, човека си е на работа, но няма време да се снима дали от скромност, дали от липса на време.
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2100 година света ще се бори с пренаселеността на планетата..успех им пожелавам във вече започната битка!!
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нима не се убедихте, че няма смисъл?