Проф. Найденски: Омикрон е началото на края на пандемията

Класически ваксини са по-сигурни, но изискват по-дълго време
2 дек 2021 09:55, Анисия Иванова
50

"Много са мутациите в шипчестия белтък на Омикрон варианта. Логично е да предположим, че наличието им ще намали ефекта на ваксините. Предположението на повечето експерти е, че ще продължават да защитават срещу тежко протичане. Засега не забелязваме драматичен пробив. В Южна Африка се наблюдава, че проболедували Ковид-19 може да се разболеят от Омикрон, което означава, че естественият имунитет също е засегнат", заяви ръководителят на инфекциозна лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев.
Още по темата

Новият вариант на коронавируса все още се смята за малко опасен, но за по-заразен. Твърди се, че причинява по-лека форма на заболяването.

Лекарят потвърди пред Bulgaria ON AIR, че няма данни Омикрон да протича по-тежко, но вероятно ще избегне защитата на имунитета.

"До 4-5 месеца ще дойдат новите варианти на ваксините, но не трябва да изчакваме. Ако Омикрон не измести Делта варианта, може би няма да дойдат. Нека да не се чака, бустерната доза изглежда като най-добрия вариант", изтъкна д-р Илиев.

Той обясни, че по последни данни Омикрон е от доста по-дълго време в циркулация, отколокото са мислели учените.

Според него вълната в България върви надолу, но все още има много болни хора. С влошаване на времето и събирането на много хора на едно място той очаква да имаме нов проблем и нова гърбица на вълната.

"Новият вариант е коронавирус, живеем с този вирус в рамките на две години. Доста познания имаме, този процес ще продължи и занапред. Тревожното е, че имаме пети вариант, който има множество мутации. Мутантите са 50 и повече, но 26 са спефицични за Омикрон. Да не се успокояваме, че пандемията отминава", каза на свой ред проф. Христо Найденски - ръководител на Инфекциозна микробиология към БАН.

В студиото на "България сутрин" той посочи, че един от основните рискове е повторно заразяване на преболедували или ваксинирани хора - това се наблюдава в Южна Африка и това е различното в поведението на вируса там. Новият вариант намира ниша и инвазира, отбеляза проф. Найденски и добави, че бустерната доза трябва да се прилага.

"Колкото повече нарастват мутации, толкова повече специфичността на ваксината пада и ще трябва да се пристъпи към прилагането на нова ваксина. Имаме опит и знаем - коронавирусът мутира, прескача от гостоприемник на гостоприемник и стигна до човека. Епидемиологията на коронавируса не касае само човека. Бих препоръчал в щаба да влязат ветеринарно-медицински специалисти", каза още той.

По думите му първите индикации са, че Омикрон протича по-леко и с по-различна клинична картина. Това е началото на края на една пандемия, може би 2-3 години ще отзвучава, смята проф. Найденски.

"Най-бързият начин да се направи ваксина са вече готови РНК технологии. Те трябваше бързо да се развият и да влязат в употреба. Има по-класически подходи на ваксини, които са по-сигурни, но изискват по-дълго време. Радвам се, че са одобрени доста антивирусни препарати, но трябва да се вземат в първите ден-два от появата на симптомите. Допускат се грешки като се изчаква трети-четвърти ден, вирусът вече циркулира в организма и битката е сложна", разясни експертът.

Според него пета вълна няма да има, а ще има затихване на инфекцията. "За да има пета вълна, трябва да има  голям контингент от хора, които да са с нулев контакт с вируса", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как така край?! Бързо да излезе някой математик (по наследство) и да обори професора!
34
0
 
0
 
! Отговори
д. Ванго Рептилски преди 2 години
В началото на края сме ! = Спете спокойно мили деца , бабички и дедички ... и т.н. !!
33
0
 
0
 
! Отговори
Уфф, пак ли тоя преди 2 години
Има си хас Аспарух Илиев да не препоръча скоропостижна трета доза. Там задаваш отговори. Неговата препоръка е една - бременни, деца, възрастни, преболедували - ваксиниране през 4м. Щото в скайп и фейсбук всичко е позволено. Не после пациентите да ти търсят отговорност за съветите.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божеее, не мога да повярвам! Най-накрая и нещо оптимистично, вместо само паника, страх, смърт
31
0
 
2
 
! Отговори
До 34 преди 2 години
Математиката не ти е силната страна, умнико!
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То туй го каза Магъров пръв айде сега да видим колко специалистта ще се изредят
29
0
 
7
 
! Отговори
Чичо Сам преди 2 години
Е ние си постигнахме целта. Инфлация и обезценяване на парите а от там и спад на огромният дълг на Юесей ! Същият ефект като след война. При 1та и 2та световни Европа и Азия бяха съсипани от разрушения а икономиката на САЩ дръпна напред защото продаваше на всички. Само че сега не им стискаше да направят война с Русия или Китай.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брадчед на Ванга ,докторя края не се вижда ,до кото слушате СЗО
27
1
 
9
 
! Отговори
кандидати за Господ преди 2 години
Онези сбърканяци,дето го пуснаха разбраха,че са се оляли!И това е нещо!!!
26
0
 
5
 
! Отговори
не се притеснявай преди 2 години
До Анонимен 30 На пролет всичко свършва!
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А не вярвам, сигурно ще има и О Меркел
24
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
13,5% ваксинарини сред починалите при почти 26% ваксинирани у нас към днешна дата означава точно 2 пъти по-малък риск да умреш от Ковид, ако си ваксиниран. С други думи, ако всички се бяха ваксинирали, тези над 30 хиляди в повече, които се очертава да умрат тази година, щяха да са 15 хиляди. За миналата година, когато си отидоха близо 20 хиляди души в повече от нормалното, не говоря, защото тогава още нямаше ваксини.
23
0
 
21
 
! Отговори
Пишещ преди 2 години
То още в началото казаха, че щяло да е три години. Най прогнозираната пандемия в историята на човечеството.
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ми напомня за една реч на Чърчил след победата при Ел Аламейн през 1942 г., че това било началото на края. И последвали още 2 и половина години до същинския край.
21
4
 
22
 
! Отговори
K преди 2 години
Има ли още плашливи хипохондрици?!? Шансът за хората над 60 г. да починат от ковид на годишна база е около 1 на сто, за тези между 40 и 60 г. е около 1 на 10 000, за хората между 25 г. и 40 г. е около 1 на 100 000, а за тези под 25 г. е около 1 на милион. Без мерки щяха наистина да починат малко повече хора накуп, но вече да сме забравили за пандемията. Избрахме да съсипем икономиката и да влошим максимално учебния процес. Мислете и не се поддавайте на внушения
20
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да се ваксинирам, не го ли разбрахте бе психопати.
19
1
 
14
 
! Отговори
м,да преди 2 години
Честен! ГМО ваксините са рискови и временни. Чакаме класическите... но до тогава вирусът съвсем ще отслабне!
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"За да има пета вълна, трябва да има голям контингент от хора, които да са с нулев контакт с вируса", обясни той." Еми това казано завоалирано, ако четем между редовете означава, че за да има пета вълна, трябва да има голям контингент от хора, които да са били под карантина, да са спазвали стриктно всички противоепидемични мерки да не са пътували никъде, най-малкото в чужбина, и да са учели и работели само онлайн!
17
1
 
24
 
! Отговори
Витанов преди 2 години
След 1 седмица същия този човек ще каже, че ни очаква тежка следваща година и тежки последствия от Омикрон. Абе, да Ви имам и "математиците","епидимиолозите" да Ви имам. Един път едно казвате, друг път. Витанката миналата седмица каза, че сме в края на пандемията, а преди 2 дни каза, че ни очаква пета вълна! Долнопробни, лъжливи хора.
16
2
 
41
 
! Отговори
niki преди 2 години
Ваксина, която не предпазва от заболяване и разпространение на вируса се нарича знаете ли как? И аз не знам, но със сигурност това не е ваксина. Поне всички ваксини досега това правят!