Пътят на "Омикрон" - от нулевия пациент до световна зараза

Краят засега остава неизвестен
2 дек 2021 10:33, Петя Славова
71
Пътят на "Омикрон" - от нулевия пациент до световна зараза
Снимка: Pixabay

На 12 ноември мъж, пристигащ в Хонконг от Южна Африка, беше тестван за COVID и бе установено, че е положителен за новия щам "Омикрон".

Още по темата

Нулев пациент, наречен N1 или индексен случай от научната общност, пристигна на международното летище в Хонг Конг на 11 ноември, след като долетя от Южна Африка през Доха в Катар с полет QR818. Мъжът е пребивавал три седмици в Южна Африка и е бил негативен ден преди да започне пътуването си до там, предава БГНЕС.

При завръщането си с полет на Qatar Airways, 36-годишният мъж не е показвал никакви симптоми . Регистрирал се е в хотел Regal Airport в Чек Лап Кок, за да започне задължителната си карантина. Всеки, който идва от "високорискова" страна, може да се качи на самолет само ако е напълно ваксиниран, но дори и тогава трябва да изтърпи 21-дневна карантина. Докато са затворени, хората трябва да преминат шест теста за коронавирус, да те самонаблюдават, а 26 дни след пристигането си да си направят нов тест.

Въпросният мъж – пациент 0, е изпълнил всички изисквания, а в допълнение е бил напълно ваксиниран с препарата на Pfizer на 13 май и 4 юни.

При тест на 13 ноември е показал висок вирусен товар.

Подобно на всички пристигащи, които са дали положителна проба след пристигането си в Хонконг, той получава номер на случая - 12388. Едва по-късно той е идентифициран като "Омикрон" - "нулев пациент". Междувременно друг пътник, пристигнал в Хонконг предния ден заедно с „нулевия“ пациент, отсяда в стая срещу него на петия етаж на същия карантинен хотел. На 18 ноември и той дава положителна проба.

Властите в Хонконг установяват, че нулевият пациент не е носил предпазна маска по коридорите в хотела си, и дори да не е имал контакт с втория заразен, вирусът е успял да го зарази.

На 24 ноември новият щам получава ново име според критериите, дадени на нововъзникващите варианти на COVID - B.1.1.529.

Оттам нататък историята на новия щам е известна, а краят й – неизвестен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
16
 
! Отговори
любопитен преди 2 години
Коя е следващата азбука след гръцката?
45
15
 
3
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Ужас! Кирил, заеми се лично с ваксинациите, антиваксърите да се изолират на зала Арена, Кирил, спаси ни от вируса, спаси ни Кирил! Въведи задължителна ваксинация.
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уважаеми дами и господа, това е психическо заболяване...PSYCHOVID-19 ... не знам и не съм чувал да се лекува с ваксина, но цялата психоза от медиите и парализата на икономиката ще са много по-страшни в дългосрочен план отколкото сополките и кашлицата... определено не ни очаква светло бъдеще
43
0
 
22
 
! Отговори
Годжи преди 2 години
Ба си мамата,тва все едно ни разправят приказка,ама накрая ще завърши как им разбиваме главите
42
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ,вместо "зараза" пишеше "психоза" ,заглавието щеше да е съвсем реалистично ...
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
dа ви приседне дано!
40
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ко не
39
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тия дето го донесоха в Европа и те са били набучени щом пътуват със самолет. И със сигурност са били отседнали в същия хотел. А може и тях да са ги заразили в самолета? Или и при тях вируса да е мутирал по време на полета. Баси колко е страшно да се пътува със самолет. Трябва да ги забранят. В тях се засилват мутациите на вирусите във ваксинираните.
38
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи качва се човека в Хонконг ваксиниран и безсимптомнен, пристига и вече е с Омикрон. Вируса мутира по време на полета. И що мутира толкова бързо? Щото човека бил какъв? Ами ваксиниран и то двойно, демек мега защитен. Баси късата клечка е изтеглил. Ама може и в самолета да са го заразили нарочно чрез вентилацията.
37
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краят е известен - ще горят още много сухи съчки!
36
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко се поизтърка този сценарий... Не ви ли е неудобно?
35
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А персонала в хотела жив ли е? Тоя от отсрещната стая при затворена врата го е заразил. Предполагам персонала на хотела е мъртъв вече? Нещо не пишат ли по въпроса? Горките хора. Ама така е като оставят такива със зелен сертификат да сеят зарази по цял свят. Па и разрешително са им дали.
34
3
 
24
 
! Отговори
Значи преди 2 години
в Китай 0-ия пациент ял прилеп, отишъл на пазара,пръднал и заразил целия свят! Това бе теорията, която ни се предложи! Ся в Африка-по-умеерно го дават! Друго щеше да е, ако напишеха-0-ия пациент бил канибал и ял човешко с изтекъл срок на годност, отишъл на панаир да избира булка заедно със 100 племена,там се оригнал и заразил сватовниците,чежду които и 3-4 бели цинганки и те на връщане заразили Европа и с пичи въшки!Дайте малко " жълтеникаво " да има де,така не е интересно...
33
1
 
22
 
! Отговори
Учен преди 2 години
Ще ви отвърна със следната статия: Историята на вируса от миенето на ръчичките до задължителната ваксинация-терор.
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мноооооого интересно. Добре, че пишете вие, та да има какво да пишем и ние
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кои са"високорисковите"страни?За мен са всички страни от Европа,имайки впредвид какво се случва тук и сега,тоест всеки един пътник от нашият континент по тия критерии,без значение дали е ваксиниран или не трябва да се подложи на задължителна три седмична карантина при всяко свое пътуване!
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** off
29
0
 
29
 
! Отговори
? ? ? преди 2 години
Какво точно трябва да ни покаже тази боза, наречена "статия"?!?
28
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой ден ще ви съдят за всяване на паника *** такива. Всеки ден се правят прогнози за края на света, не ви ли омръзна?
27
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираният с Пфайзер, който разнесе омикрон по света! Страхотно. Сега да не забравят да ни задължат заедно с всички деца над 5 г да се ваксинираме с Пфайзер! Че какво ще стане ако не можем и ние да разнасяме на всякъде по света новите щамове! Току виж пандемията свърши и вече няма пари за фарма гигантите! Ваксинирате се дами и господа! Гарантирайте разпространението на ултрон и зетатрон. Фармацията има нужда от пари.