Пътят на "Омикрон" - от нулевия пациент до световна зараза

Краят засега остава неизвестен
2 дек 2021 10:33, Петя Славова
71
Пътят на "Омикрон" - от нулевия пациент до световна зараза
Снимка: Pixabay

На 12 ноември мъж, пристигащ в Хонконг от Южна Африка, беше тестван за COVID и бе установено, че е положителен за новия щам "Омикрон".

Още по темата

Нулев пациент, наречен N1 или индексен случай от научната общност, пристигна на международното летище в Хонг Конг на 11 ноември, след като долетя от Южна Африка през Доха в Катар с полет QR818. Мъжът е пребивавал три седмици в Южна Африка и е бил негативен ден преди да започне пътуването си до там, предава БГНЕС.

При завръщането си с полет на Qatar Airways, 36-годишният мъж не е показвал никакви симптоми . Регистрирал се е в хотел Regal Airport в Чек Лап Кок, за да започне задължителната си карантина. Всеки, който идва от "високорискова" страна, може да се качи на самолет само ако е напълно ваксиниран, но дори и тогава трябва да изтърпи 21-дневна карантина. Докато са затворени, хората трябва да преминат шест теста за коронавирус, да те самонаблюдават, а 26 дни след пристигането си да си направят нов тест.

Въпросният мъж – пациент 0, е изпълнил всички изисквания, а в допълнение е бил напълно ваксиниран с препарата на Pfizer на 13 май и 4 юни.

При тест на 13 ноември е показал висок вирусен товар.

Подобно на всички пристигащи, които са дали положителна проба след пристигането си в Хонконг, той получава номер на случая - 12388. Едва по-късно той е идентифициран като "Омикрон" - "нулев пациент". Междувременно друг пътник, пристигнал в Хонконг предния ден заедно с „нулевия“ пациент, отсяда в стая срещу него на петия етаж на същия карантинен хотел. На 18 ноември и той дава положителна проба.

Властите в Хонконг установяват, че нулевият пациент не е носил предпазна маска по коридорите в хотела си, и дори да не е имал контакт с втория заразен, вирусът е успял да го зарази.

На 24 ноември новият щам получава ново име според критериите, дадени на нововъзникващите варианти на COVID - B.1.1.529.

Оттам нататък историята на новия щам е известна, а краят й – неизвестен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
GOGO преди 2 години
този филм с нулевия пациент от Китай го гледайме вече. Да припомня - КОРОНАВИРУС Е ПЪРВАТА ПАНДЕМИЯ В ИСТОРИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО, КОЯТО СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА ПО МЕДИЕН ПЪТ.
65
0
 
2
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Пълни дивотии. Нулевият пациент може да е съвсем друг човек, който изобщо да не е разбрал, че е заразен.
64
1
 
5
 
! Отговори
тоя филм преди 2 години
вече сме го гледали.Омръзнал е на всички
63
3
 
0
 
! Отговори
не страдам ус преди 2 години
20.12. 2021 г. Денят на страшният съд. Или ще дойде царството на мрака. Или гората ще издивеят и ще запращят нечии крааттуни под напора на дървените сопи , на някои места и винкели.
62
3
 
3
 
! Отговори
брахмапутра преди 2 години
Световното правтство не иска население. Искаха 300млн. Да изчезнат. Ама защо от България да дадем тоя данък . Ние без това сме малко вече нека кажат колко сме , имаме ли 7 млн.. Даже жак Ив кусто . Се цепи .Престъпление било да се раждат деца без разрешение от правителството. Новия световен ред. Затова пропагандират *** идеологията ,че деца еднополови не раждат.
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Васко Ваксата Просто е- ако минеш веднъж вируса леко, едва ли ще биеш бустер през 3 месеца. Затова и за лека хрема ще ти бият 5 бустера и ще реват, че те са те спасили.
60
0
 
0
 
! Отговори
До 62 преди 2 години
Да, 3 *** се разболяхме едновременно във входа, 1 почина
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи ако някой който живее в нашия вход и е заразен, може да зарази всички останали, без дори да ги срещне?
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоест новия вариянт на вируса може да минава през стени и да заразява?
57
0
 
8
 
! Отговори
ууу преди 2 години
Фарма отвориха куфара, Омикрон плахо се заоглежда, политиците му правят шпалир, медиите ръкопляскат и знамена развяват ....
56
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето това е истината, няма ваксини, няма нищо.Евала!Винаги казвах, по-добре да се разболия, а не да се ваксинирам!От природата, няма по-голямо нещо.Май само преболедувалите ще са добре.И да знаете, не вируса, а май неспособността на ваксините затвориха и спряха полети и т.н.
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това майтап ли е? За сметка на ваксинираните и ваксините, че и на тестовете и мерките? Нищо от нищо не ни пази, тестовете не са надеждни, а хората масово участват в медицински експеримент.. Някой успява ли да направи друг извод от този материал?
54
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демек ваксината Не помага. Само това разбрах от статията.
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До В. Логично е хаоса никога да не спира. Иначе лошо
52
1
 
23
 
! Отговори
Галя преди 2 години
Скоро ще дойде Вашия край, долни медийни *** заедно с главните герои в създаването на този отвратителен сценарий. Хората ще ви потърсят сметка, не се съмнявайте в това.
51
0
 
20
 
! Отговори
555 преди 2 години
Всяка втора статия-армагедон. Снощи по новините зад тъпия журналист даже бяха пуснали за фон "летящи бактерии" и като излязох за цигари, разходи се и се прибрах, с радост установих, че все още съм жив...
50
1
 
25
 
! Отговори
Корекция преди 2 години
П:ътят на Омикрон- От кукловодите до световните медии.
49
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брутална измама !
48
1
 
19
 
! Отговори
В. преди 2 години
След отрезвяването след истерията ще има зануляваме на елита.
47
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А делегация по посрещането имало ли е? Девойки с национални носии, почетна гвардия...