Ресторантьори искат да отпаднат сертификатите за външните зони

Заради кризата всеки ден се закривали заведения
83
Ресторантьори искат да отпаднат сертификатите за външните зони
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Да отпадне изискването клиентите на заведенията да представят сертификати при консумация на открито, предлагат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). По този начин ще се подпомогне бизнеса, който е на ръба на оцеляването след въвеждане на зелените сертификати. И ще бъде от полза и за клиентите, обясни зам. – председателят на БХРА Атанас Димитров.

Не виждаме причина документ за преболедуван коронавирус, завършен ваксинационен курс, за достатъчно антитела или отрицателен тест да са необходими за хората, които искат да изпият едно кафе на чист въздух или да хапнат на крак, обясни Димитров. И допълни, че изискването трябва да отпадне и за хората, които поръчват за вкъщи. В момента ако решиш спонтанно да си вземеш докато вървиш едно капучино или чай, или пък да си купиш нещо за хапване, не можеш да изчакаш на масите пред заведението, ако нямаш сертификат. Или ако между две ски спускания искаш да изпиеш нещо топло, дори за апрески бара ти е нужен сертификат. Това допълнително намалява оборота и консумацията на бездруго закъсалия бизнес. И е в ущърб на клиентите, обясни Димитров. Затова от БХРА настояват изискването за зелен сертификат да отпадне за външните площи на заведенията.

При спазване на всички епидемиологични мерки и социална дистанция вече е доказано, че вирусът не се разпространява “на чист въздух”, категорични са от БХРА. Сред доводите на национално представената организация с 36 регионални структури е и че много заведения разполагат със зимни градини, с отваряеми части, които биха могли да бъдат използвани от тези клиенти. И припомнят, че в други държави това е практика. Например в Солун заведенията работят в момента именно така. Дори и само малка част от местата да се заемат или това да се случва единствено за  кратки времеви интервали, промяната би помогнала на бизнеса, който наистина е изправен до стената, подчертават от БХРА.

Всеки ден се закриват обекти. Толкова прекратили дейността си кафенета и ресторанти никога не е имало досега от 90-те години на миналия век, подчерта Димитров .

Вдигането на цената на електроенергията  постави 95% от хотелите и ресторантите „на колене“. Повишените разходи, инфлацията, растящите цени на продуктите и въвеждането  на зеления сертификат при около 20% ваксинирано население  изиграха своята решаваща роля за приключване на този бизнес за много хора, категоричен бе Димитров. Дадоха ни да работим де юре, но де факто няма възможност за работа, допълни той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
да преди 2 години
отпаднат ресторантьорите
69
0
 
4
 
! Отговори
Ричката Алибег преди 2 години
Така ни се пада! Ние сами поискахме сертификати за всички! Сами вкарахме вълка в кошарата! Хак да ни е!
68
0
 
3
 
! Отговори
Никола от Русе преди 2 години
Но и така персонална пак трябва да бъде със сертификат нищо, че навънка, ако го няма, но вътре трябва да го има като влиза за изпълняване на поръчка,а и за да работи значи,а и за до тоалетна дори клиент да влезе пак тряб а да го има и за това считам, че изобщо е излишно това.Така само се съгласяваме да го има, примиряваме се с него значи. Това е схема внедрена от управляващите която ще изиграе лоша игра на нас ресторантьорите.
67
0
 
11
 
! Отговори
Дора преди 2 години
Скоро, докато стоях пред вратата на един магазин в търговски център (не точно мол) и четях обявлението на вратата - че искат зелен сертификат, отвътре любезно ме поканиха да вляза, нищо че нямам сертификат, и се оказах единствената им клиентка за момента. Просто не можеха да си позволят да изпуснат клиент; на целия етаж в магазините нямаше нито един друг клиент - погледнах да видя. Бизнесът определено е зле с новите ограничения. Подкрепям да отпаднат ограниченията за външните зони.
66
8
 
2
 
! Отговори
До W преди 2 години
Прав си ! Проучванията доказват, че ваксинираните имат еднаква количество вирус с неваксинираните в носоглътката, но си прав до тук ! Проучванията също доказват, че ваксинираните отделят по-малко количество вирус и то за по-кратко време. Другият смисъл на сертификата, е че ваксинираният е с 10 -пъти по-малък риск да влезе в болница и да нотоварва здравната система. Разберете ги тези неща най-сетне !!!
65
1
 
3
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Чух че само от окриване на данъци в кръчма хора си купуват жилище. А после искат от нашите данъци да чопват помощти. Докато този бизнес на тарикатите не излезне на светло да си плаща данъците, като всички нас, не ги жаля.
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В Солун заведенията работели така" Хайде стига манипулации, само и само да стане на вашата. На всички ни писна от вашето мрънкане. В Гърция искат сертификат навсякъде и скоро дори няма да признават тестовете. Ваксиниран или преболедувал, това ще са опциите там.
63
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И без кръчма може. Айде стига реване.
62
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойкотирам ги, докато не излязат на протест срещу сертификатите.
61
1
 
6
 
! Отговори
простият преди 2 години
Няма нужда от толкова кръчми, спокойно могат да затворят 60% от тях. Без това само перат пари. Имах заведение, по скоро квартална кръчма. Един баровец , известен ми го взе под наем за три години. Така и не си направи труда да го отвори през тези години.
60
0
 
7
 
! Отговори
до 58 преди 2 години
Ама те "тъпите антиваксърки" едва ли ще се занимават с ковид маниак, който ще им надува главите с приказки за делти, омикрони, трети и четвърти дози...
59
5
 
6
 
! Отговори
хмм преди 2 години
какви глупости говорят? Заведенията, които посещавам са пълни, въпреки че проверяват за сертификат. Баровете за вино и по-скъпите заведения са си пълни, за какви фалити говорят...
58
3
 
5
 
! Отговори
:) преди 2 години
Е, стига де - сега тъпите антиваксърки, като искам да ги водя на кафе или на ресторант и няма къде - ги водя направо вкъщи. Ако разрешите масите на открито, ще трябва да мръзна навън докато ги увещавам.
57
0
 
10
 
! Отговори
W преди 2 години
До 55 - Абе Ботев могат да го пришият към "антиваксърите". Ама и д-р Фаучи им каза същото нещо. В ютуб се търси Dr. Fauci on COVID-19 spread и клипът излиза веднага. Д-р Фаучи казва, че проучванията показват еднакво ниво на вируса в носоглътката на неваксинирани и ваксинирани, т.е. няма разлика във вирусния товар при двете групи, и те могат да разпространяват вируса еднакво. И CDC го каза, и кой ли не. Ясно е, че сертификатът няма медицински смисъл, ама ковид проповедниците се правят на улави.
56
2
 
18
 
! Отговори
аха преди 2 години
До 52 - Кой мрънка и кой заплашва? Мрънкат и заплашват Кацаровци и Кунчевци, мисирките из медиите, и зомбираните ковид сектанти. Тръшкат се ден и нощ, запенени от злоба. Трябвало да има диктатура (цитирам една кака, гостуваща в БНТ, която се чувствала репресирана за това, че имало хора, които не се ваксинират?!). Истерията срещу "антиваксърите" вече прилича на подклажданата истерия срещу "***" и "враговете на народа". Вижте се на какво приличате, чуйте се какво говорите.
55
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не можаха ли да разберат, че ваксинираните разнасят заразата. Каза го д-р/май е професор/ Ботев. Ваксината ги защитава на клетъчно ниво, но не защитава лигавицата им. Така те освен да се разболеят могат и да разнасят Ковид
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във Варна в едни ресторанти проверяват за сертификат, а другаде - не. В happy например никой не проверява и хората влизат необезпокоявани на обяд, а другаде дори отвън не разрешават сядане, ако не покажеш сертификат
53
2
 
16
 
! Отговори
междувременно... преди 2 години
Съд в белгийския регион Валония постанови, че използването на ковид сертификати е незаконно, и нареди на местното правителство да плаща дневна глоба от 5000 евро, докато не оттегли мярката.
52
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И на запад и на изток вече се изисква зелен сертификат и задължителна ваксинация за определени възрастови групи! Как мислите все още, че на нас ще ни се размине. Вярвате ли, че изолирани отвсякъде ще си живуркаме самички? И мантрата, че тук не ми харесва и заминавам, също вече не върви! Светът е различен! И да мрънкате и да заплашвате на никой не му е зор. И с вас и без вас живота си върви.
51
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да затварят, ве, и без тва на пестин метра улица в центъра снощи преброих 7-8 кръчми...и, да празни стоят... щом вече месец могат да стоят празни и да плащат разходи, начи яко кинти имат скрити...