Най-подходящи за бустерна доза са РНК ваксините

Третата доза създава силен Т-клетъчен имунитет
3 дек 2021 11:21, Нели Христова
52
Най-подходящи за бустерна доза са РНК ваксините
Снимка: БГНЕС

Ваксините срещу Ковид-19 на "Пфайзер" и "Модерна", които използват и РНК технология, осигуряват най-силно въздействие върху нивата на антитела при прием 10-12 седмици след втора доза ваксина, предаде Ройтерс, цитираЙ резултати от британско изследване, съобщи БТА.

Те бяха цитирани като основание на решението на британските власти да препоръчат за бустерна доза иРНК-ваксините, като данните от изследването се публикуват сега.
Те сочат, че шест от седемте изследвани бустерни ваксини усилват имунитета след първоначална ваксинация с препарата на "Пфайзер"/"Бионтех", а всичките седем укрепват имунитета след две дози от ваксината на "АстраЗенека".

"Трета доза ще бъде ефективна за много от ваксините, които тествахме и в много различни комбинации", каза проф. Сол Фауст, имунолог от университета на Саутхемптън и ръководител на изследването.
Проучването е установило, че пълна или половин доза от препарата на "Пфайзер" или пълна доза от този на "Модерна" осигурява ефективно подсилване на нивата и на антитела, и на Т-клетки, независимо дали първите дози ваксини са били на "Пфайзер" или на "АстраЗенека".

При прилагане на ваксините на "АстраЗенека", "Новавакс", "Джонсън енд Джонсън" и "Кюървак" като бустери, те увеличават антителата след която и да е от първоначално поставените ваксини, макар и в по-ниска степен. Препаратът на "Валнева" усилва антителата при хора, ваксинирани първоначално с "АстраЗенека", но не действа като бустер на приелите "Пфайзер".

Изследването показва още, че бустерните дози помагат за генерирането на сериозен Т-клетъчен отговор срещу вариантите Бета и Делта на новия коронавирус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
15
 
! Отговори
Фен на Пфайзер преди 2 години
Моля, моля! Алберт Бурла е сефарадски евреин от Солун. Бил Гейтс е евреин Ешкенази от Сиатъл. Между двамата няма нищо общо, освен че дъщерята на единия е женена за синът на другия!
16
1
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БИЛИ: ИМАМЕ САМО 1 ПЛАНЕТА! КРИТИЧНАТА ТОЧКА НА ПРЕНАСЕЛЕНОСТ Е ДОСТИГНАТА ОТДАВНА В ОПРЕДЕЛЕНИ РЕГИОНИ ,НО ТОВА НЕ Е НАЙ-ЛОШОТО! ПРИ ТОЗИ СИ БРОЙ ХОРАТА ВРЕДЯТ СЕРИОЗНО НА ПЛАНЕТАТА И ЩЕ ПРЕДИЗВИКАТ СКОРО ДА СТАНЕ КАТО ВЪВ ФИЛМА СЛЕД УТРЕШНИЯ ДЕН! НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ОТСТРАНИ ПРОБЛЕМА И ТЪЙ КАТО ДРУГИТЕ СЕ ПРАВЯТ НА УЛАВИ , СЕ ЗАЕХ АЗ! ЕДИН ДЕН ЩЕ МИ БЛАГОДАРИТЕ , ЧЕ СЪМ СПАСИЛ ПЛАНЕТАТА!
15
2
 
16
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
Т.е. нито една от сегашните т.нар. "ваксини" не действа за актуалните варианти. Ами "чудесно" , за какво са ни тогава?!
14
1
 
3
 
! Отговори
Бил Гей преди 2 години
Алберт Бурла харесва това!
13
3
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
Бустерната доза потиска либидото, за разлика от пълната ваксинация.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моля по подробно, стар съм бавно схващам, само с едно око виждам.Въпросче, а бустера действа ли на. там долу, ако да спирам виаграта, ваксите са free.
11
2
 
5
 
! Отговори
Най-добрият бустер преди 2 години
Е да си ваксиниран бял човек. На 100 000 американци от ковид умират 150 бели и 760 не-бели. Следоватилно белите, които са 250 милиона, умират 12 пъти по-рядко от цветнокожите американци, които са 100 милиона.
10
0
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ДО КОЛКОТО ЗНАМ ИМА КОВИД ВАКСИНИ ПРОИЗВЕДЕНИ ПО СТАРИТЕ ТЕХНОЛОГИИ , НО ТЕ МАЙ НЕ СА РАЗРЕШЕНИ ЗА УПОТРЕБА В ЕС! КОМПАНИЯТА НА ГЕЙТС - БИОНТЕХ ВЕРОЯТНО Е ОСНОВНАТА СЪС РАЗРЕШЕНИЕ ДА СЛАГА НА МАЛЧУГАНИТЕ ОТ 5 ДО 12 ГОДИНИ И НА БРЕМЕННИТЕ ,САМО ОТ 1 ДО 4 ГОДИНИ ОЩЕ НЕ Е ОДОБРЕНО ЗАСЕГА!
9
3
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БИЛИ: ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ВАКСАНЕ ЩЕ БЪДЕ ВЪВЕДЕНО В ЦЕЛИЯ ЕС ДО КРАЯ НА 2022-РА ЗА ВСИЧКИ ПЪЛНОЛЕТНИ ГРАЖДАНИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ! ВАЖИ СЪЩО И ЗА БУСТЕРИЗИРАНЕТО! КОЙТО Е ВАКСАН ВЕЧЕ ЩЕ ПОЛУЧИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО БУСТЕРИЗИРАНЕ ,ИНАЧЕ НИКАКЪВ ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ!
8
2
 
10
 
! Отговори
Смехурко преди 2 години
Имам вече трета доза. Толкова бистрят се чувствам, че мисля че мога да приемам и сателитни комуникации и да не се ограничавам само до 5G :-)
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това Кунчо Бустера ли го препоръча?
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До-2- Не разбират и не се спират.
5
2
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ТО Е ЯСНО , ЧЕ СЕ РЕКЛАМИРА КОМПАНИЯТА НА ГЕЙТС- БИОНГЕЙТСХ КОЯТО ПРЕДОСТАВЯ ВАКСИНАТА СИ НА ПФРИЗЕР ПРОИЗВОДИТЕЛЯ!
4
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХАХАХАХ какви лъжи всяка година НОВА ВАКСИНА , защото ВАСИНИРАНИТЕ го карат да МУТИРА от "Ваксината"
3
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безплатна реклама надушвам.
2
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига бе хора, невероятно досадно е, толкова ли не разбрахте
1
3
 
30
 
! Отговори
Кунчев съм преди 2 години
Така е, третата доза направо ме превърна в зеленчук.