Пандемията извади пропуските в образованието ни

Ролята на учителите е еднаква в електронна и в нормална среда
3 дек 2021 12:33, Анисия Иванова
25
Пандемията извади пропуските в образованието ни
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-големият проблем при дистанционното обучение е, че заради пандемията всичко се случи много бързо. В рамките на няколко дни хората трябваше да започнат да използват различни платформи, тъй като нямаха избор. Нещата се случиха бързо, но не и качествено. Проблемът не е в дистанционното обучение, а в начина, по който се осъществява. Зад всяка една технология стоят хора. Ролята на учителите е еднаква в електронна и в нормална среда. Човешкият фактор е водещ без значение дали обучението е виртуално, или не. Това каза Светлана Савова, директор на отдел "Партньорствa и продажби" във VEDAMO, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Качеството на образованието в България през последните години е занижено не заради онлайн обучението. Пандемията извади на преден план пропуските в образованието и какво е неговото реално ниво".

Образованието е много бавно променящ се механизъм. Всяка една реформа отнема много време, както и всяка една промяна, за да се види дали е работеща. Децата се променят изключително бързо, както и заобикалящият ги свят. Трябва да има адаптация на учебните материали и съдържание, начин и подход на преподаване. Необходимо е да влязат повече учители в образователната система, които са по-близки до начина, по който мислят децата.

От понеделник всички ученици се връщат в класните стаи. Според госта това трябваше да се случи по-рано. След определен период от време седене вкъщи учениците се отпускат, като беше необходимо да се измисли ротационен принцип.

Светлана Савова разказа повече за онлайн платформата VEDAMO. "Платформата е виртуална класна статия, която е създадена от учители. Целта ни беше да я направим достатъчно интерактивна и гъвкава, за да покрие всеки един начин на преподаване и той да бъде адаптиран за онлайн среда".

В платформата има редица инструменти, които са направени за интерактивна работа между учениците или работа по групи. Има интерактивна бяла дъска, на която могат да създават съдържание. Имаме мониторинг на това, дали децата дори и със спрени камери са в прозореца или се занимават с нещо друго.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учителите поради неумението си да преподават и стил на невероятен тормоз на деца и родители отказаха децата да учат. Поне 50% от учителите са за изгонване от системата на образованието!
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Досега ФБ служеше само за тормоз. Вече има и платформи за преподаване и за полезно общуване.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видя се,че технологиите са от полза. Край на дървените ваканции. Но не и та дървените форумни философи.
18
1
 
3
 
! Отговори
ДЯДО КОВИДА преди 2 години
Подаръци ще има,за всички от сърце,за новата година,да друснем ний ваксе!Вакса вакса година,да стоите затворени,за носите с намордници,да не излизате от вас,гладна гладна година,с ваксина ще се храните,сутрин, обед вечер!Пожелавам на всички домашни затворници приятно прекарване през новата година и по-леко умиране от глад!
17
4
 
2
 
! Отговори
ДЯДО КОЛЕДА преди 2 години
ПРез 2000 година ноември попаднахме на инфра червени камери с течен азот.. С тяхна помощ може да се диагностицират тежките увреждания на децата преди влизане , след влизане и пресканирване и в края на учебния ден. Софтуера исписва какви тежки увреждания са имали преди влизане и колко по жестоко вредни са получили във края на деня.
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От такива пишман експерти, образованието ни е на такова ниво. Партийни калинки са се намърдали в министерството и провалиха успешния модел на образование с глупавите си идеи и ненужната бумащина с която затрупват учителите.
15
2
 
3
 
! Отговори
ДЯДО КОЛЕДА преди 2 години
ПРЕстъпниците от МОН Вместо да влязат в затворите се опитват да увредят още по жестоко всички деца вкл в ясли,градини,училища с НАГЛО ПРЕсТЪПНА НЕЗАКОННА ВИДЕО ПРЕСКАНИРАЩА ТЕХНИКА>..ЗАБРАНЕНА Е ОТ КОНСтитуциятА чл.32;чл.28 8 чл.29Видео репортажи по телевизии показаха тежко трайно увредени деца принудени да влязат в училища в условията на дигитално холограмен черен проникващ видео терор.
14
8
 
1
 
! Отговори
ДЯДО КОЛЕДА преди 2 години
Всички деца подложени на ON LINE VIDEO TERROR Имат видими неприятни трайни ,трудно лечими увреждания.Експерти да ползват наличните видео терористични записи на он лайн терористичните уроци.Виждат се перфектно уврежданията на деца и младежи принудени да преседяват часове дни наред пред видео терористична дигитално холограмна техника вкл 5G Black death and cancer..
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да започнат пак да има повтарящи класа ученици и отпадащи ученици. Насила хубост не става. Който го мързи да учи, нама нужда да получава диплома и да пречи на другите ученици, които искат да се учат.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази Светлана Савова никога не е била учителка. Много лесно е да критикуваш, когато не го работиш ти. Според мен повечето учители се справиха много добре с дистанционното обучение. Тези, които се правалихме, бяхме ние като родители да осигурим тиха, спокойна среда с нужата техника. И децата се провалиха, защото нямат достатъчно дисциплина и желание да се учат под каквато и да било форма, без някой постоянно да ги контролира.
11
3
 
7
 
! Отговори
баба преди 2 години
Децата може би знаят за сайта уча.се, там много добре се обяснява учебния материал
10
6
 
6
 
! Отговори
THE EVIL преди 2 години
ЗА тези които критикуват МАМА МИЯ...ВЪ Вторник моята дъщеря в десети клас имаше два часа Литература като в началото първите 5-10 мин. Госпожата си показа Йоркширския териер на камерата и обясни колко многое пораснал за тези 4 месеца и колко е прекрасен като цяло... На Класната ръководителка съм казала, че в момента в който спрат онлайн обучението ще отида до училището и просто ще стане грозно поради ред причини не само тази УФСЪ С КУЧЕТО...
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност пландемията извади пропуските в образованието ни от около 50 години назад, както си личи по министрите и проф-аните ни...
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И с пандемия и без нивото е отчайващо.В БГ след 1989-та образование няма.
7
0
 
4
 
! Отговори
не на цензурата преди 2 години
Спомням си в даскало нафремето я и по университетите хора които тотално не са за там без амбиции пречещи и на малкото искащи да вдянат нещо не разбирам защо някой като пречи не го изхвърлят тогавя грякват родителите а м а и то имало право да учи.Неграмотността ражда неграмотност
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спомням си в даскало нафремето я и по университетите хора които тотално не са за там без амбиции пречещи и на малкото искащи да вдянат нещо не разбирам защо някой като пречи не го изхвърлят тогавя грякват родителите а *** и то имало право да учи.Неграмотността ражда неграмотност
5
5
 
3
 
! Отговори
Амиии? преди 2 години
България участва в тестовете "Пиза" от 2000 г. и всеки път е на едно от последните места. Тези ученици, които не можеха да произведат нормална мисъл преди 21 години сега отглеждат деца и някои от тях са учители. А те на своя страна бяха отгледани и учени от съответно същото ниво родители и учители. Спасение няма! Единствено пандемия с незадължителна ваксинация може да елиминира този значителен процент индивиди с отчайващо ниски функционални способности.
4
2
 
10
 
! Отговори
Аз до мамамиа преди 2 години
Може би има и наистина преподаватели, от които сте разочарована, но моля недей те да слагате всички под общ знаменатаел.
3
0
 
13
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
До Мама мияАми, тогава децата си ги учи ти, бе. Що ги пращаш на училище ?
2
16
 
13
 
! Отговори
Мама мия преди 2 години
Пандемия просто показа колко глупави и некадърни са нашите даскалици. Но така е като влизат с 3ки на приемен изпит. С 3 нищо друго освен "Учител по...." или "Начална педагогиката могат да влезнат. Деьата им се подиграват колко са кукави, но чак сега родителите имаха удоволствието да ги чуят какви неадекватни са в час и се хванаха за главите какво преподава в бг образователната система и защо няма задължителни, ежегодни психотестове за тези кокошчици