Първите ваксини бяха за 90-годишна и Шекспир, какво се промени за година?

Какво се промени във ваксинацията?
3 дек 2021 21:00, Нели Христова
76
Първите ваксини бяха за 90-годишна и Шекспир, какво се промени за година?
Снимка: БГНЕС

Преди точно една година бе стартирана ваксинацията срещу COVID-19. Великобритания бе първата държава, която одобри препарата на "Пфайзер" и започна ваксинацията с него. 

На 8 декември бе приложена и първата ваксина на 90-годишната Маргарет Кийнън. На 24 септември тази година вече 91-годишната Маргарет получи и своята трета, бустерна доза в същото лечебно заведение, в което се превърна в първия човек, защитен от COVID-19.

Кийнън каза, че се "чувства щастлива, че се е ваксинирала, а това означава, че се чувства свободна".

Но вторият човек, който се ваксинира с "Пфайзер" привлече повече внимание, най-вече заради името си. Бил Шекспир също се имунизира срещу COVID-19 на 8 декември. Историята на Шекспир обаче имаше трагичен завършек - на 25 май 2021 година той почина от сърдечен удар. Лекарите бяха категорични, че смъртта му няма общо с имунизацията срещу коронавируса.

Година по-късно повече от половина от населението на света (55%) е получило поне една доза, което представлява повече от 4,3 милиарда души. И поне 44% са напълно ваксинирани (3,4 милиарда), сочат данни на АФП, получени от официални източници. Общо в цял свят са поставени 8,1 милиарда дози от ваксини срещу COVID-19.

Но докато богатите страни прилагат бустерни дози, бедните много изостават.

Тези крещящи неравенства пред лицето на COVID-19 са един от основните недостатъци на тази кампания, придружени и от противоречия относно страничните ефекти на ваксините, които остават редки, и от недоволството от задължителната ваксинация в някои страни.

Към днешна дата са поставени средно 9 дози на 100 жители в страни с ниски доходи (според критериите на Световната банка). За сравнение, средната глобална стойност е 104 на 100 жители, а тази в страните с високи доходи е 149.

Африка е континентът с най-малко ваксинирани - с поставени средно 18 дози на 100 жители.

От 50-те държави с най-много ваксинирани, 39 са страни с високи доходи, начело с ОАЕ, които вече напълно са ваксинирали девет от десет жители.

Те изпреварват Португалия (87 процента), Сингапур (86 процента), Катар (85 процента), Чили и Малта (84 процента), Куба (81 процента), Южна Корея и Камбоджа (80 процента).

Въпреки че са ваксинирали голям процент от населението, Великобритания (68 процента), Израел (67 процента) и САЩ (60 процента), които започнаха с летящ старт благодарение на привилегированите доставки, сега вече не са на първите места.

Бурунди и Демократична република Конго са страните с най-малко ваксинирани в света (по-малко от 0,1 процент). Еритрея и Северна Корея са единствените две държави, които още не са започнали ваксинационни кампании.
 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
7
 
14
 
! Отговори
фашива надежда преди 2 години
Ваксиниран ЗА КАКВО И СРЕЩУ КАКВО? Няма лек за корона вирус .Единственото което ваксината пази са вътрешните органино не й лигавицата на гърлото където безсимптомно се събира отново вируса и се кара и пренася по роднини на ваксания. Ваксината само намалява симптомите да не пълниш болницата ,вируса пак си минава през ВАС! Сертификати за ваксани в театри ,молове ,самолети ,курорти ..ДА ДОБРЕ ПРОЧЕТОХТЕ ВЪВ ВРЕМЕ НА ЕПИДЕМИЯ НА ОПАСЕН ВИРУС ИМА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРИЗЪМ - хора от страна в страна си щъкат щото имат документ че са боцнати с нещо което НЕ СПИРА ВИРУС !
35
6
 
18
 
! Отговори
Какво ли ? преди 2 години
Кунчев стана по издирван от Ел Чапо.
34
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво да се случи. Пари, пари и власт. Опорочи се истинската дума за ваксина. Сега се инжектира течност за тестери. Сегашната ваксина няма нищо общо със задължителните ваксини тествани във времето.
33
3
 
15
 
! Отговори
Леша преди 2 години
"Лекарите бяха категорични, че смъртта му няма общо с имунизацията срещу коронавируса." муа-ха-ха
32
6
 
1
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Въпроса е Въпрос - защо Китай и Русия имат малко заразени и малко починали от Ковид ?За критиците - оставете популизма , кажете Статистика ?
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама как се е подмладила само тая... Пфу, да не и е уроки. Да си бие още 2-3 бустера и да я вземем в националния по художествена гимнастика
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Маргерит от Великобритания как е след ваксинацията, защо не сте написали?!!
29
5
 
8
 
! Отговори
Геши преди 2 години
Да влезе мъртвият Кунчо да даде показания!
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предполагам, че в Еритрея и Северна Корея е някакъв мор, както в Конго и Бурунди. Има и още
27
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вярно ли е че ангел кунчев е пъртъв след ваксинация? да се покаже и да го опровергае!
26
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки който е починал от сърдечен удар след ваксинация трябва да се изследва за графеновите наночастици, по класическия начин нищо не се вижда за това казват че нямало общо с инжекцията защото си нямат идея с какво си имат работа. Ще мине време и това ще излезе наяве като се усетят патолозите.
25
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами първи изтича Коритаров още докато бяха дефицитни да се ваксинира и да прецака останалите и се спомина. Това се промени
24
8
 
32
 
! Отговори
Ц преди 2 години
Лекарите били категорични, че инфарктът му нямал общо с ваксината!!! Тия и сами не си вярват!
23
5
 
24
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
А доцент Ангел Кунчев постави ли си вече 4-та доза?
22
8
 
27
 
! Отговори
Извод преди 2 години
Тоест всеки втори ваксиниран умира.
21
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчо, ако е оцелял, е преживял катарзис и не иска да си навлича още карма, агитирайки за бомбитге.
20
2
 
29
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Не знам какво точно стана, но главния ни здравен изчезна някъде. Дали това е някакъв знак? Изчезна като Мата Хари в дън земя.
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЧОВЕЦИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ РЕДУЦИРАНИ НА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 5% ОТ СЕГАЩНАТА ИМ БРОЙКА!
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя може да се чувства и Бионсе, но това не значи, че е вярно.
17
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Хахаха!!! С ваксинирания Кристиян Ериксен и много други спортисти с инфаркти, кои оцелял кой не също нямат нищо общо ваксините. Вярвайте им те от началото на пандемията никога не излъгаха.