Генерали „взимат властта“ в борбата срещу COVID-19 в Европа

Генерал сътвори чудо в Италия, генерал ще ръководи битката на Германия срещу пандемията
4 дек 2021 14:19, Елка Василева
161
Генерали „взимат властта“ в борбата срещу COVID-19 в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Мъж в камуфлажна униформа гледа сериозно в обектива на камерата и говори за "война" и за "часа на истината". Става дума за битката срещу коронавирус, ваксинационната кампания и ограниченията на контактите. Въпросната сцена е от Португалия, но би могла да бъде и от Италия - и в двете страни генерали ръководят кризисния щаб за борба срещу пандемията, отбелязва германският "Ханделсблат".

В Италия генерал Франческо Филуоло, назначен от премиера Марио Драги, междувременно се ползва с легендарна слава сред населението, пише в тази връзка "Тагесцайтунг". Негова заслуга е, че само за няколко месеца ниските нива на имунизациите в Италия се повишиха до 78%, а това нареди страната сред първите четири държави в ЕС по дела на ваксинираните.

Още по темата

По примера на Италия и Португалия: и в Германия генерал ще поеме кризисния щаб за борба срещу пандемията. По време на първата вълна и България заложи на висш военен кадър в битката срещу коронавируса, припомня Дойче веле.

"Дайте ми най-добрия си човек", казал италианският премиер на военния министър. И ето: откакто генерал Франческо Филуоло взе нещата в свои ръце, всичко върви като по вода. Той преобърна цялата ваксинационна кампания на Италия.

Той е организатор и "лице" на италианската ваксинационна кампания: Франческо Филуоло неуморно пътува из цялата страна, за да контролира ваксинационните центрове, да благодари на доброволните сътрудници, да апелира за по-бързото поставяне на бустерните дози и да уверява всички италианци, че ваксинационната кампания е в добри ръце.

„Страната ни е в състояние да завърши първия цялостен цикъл от ваксинации и същевременно да предлага третата доза“, казва той. През последните месеци хората в Италия се увериха, че обещае ли нещо, специалният комисар по въпросите на пандемията със сигурност го изпълнява.

Той стои зад ваксинационния успех на Италия

От средата на септември в цяла Италия вече поставят бустерни дози от ваксините срещу COVID-19, като стриктно се спазва досегашната организация, при която с приоритет се ползват най-рисковите групи от населението. Филуоло уверява, че всичко е добре подготвено и организирано включително за предстоящите месеци.

Ясни указания, надеждно изпълнение - организационният талант на Филуоло се смята за една от причините, поради която ваксинационната кампания в Италия е по-успешна, отколкото в други европейски държави. А това, че изказванията на 60-годишния мъж понякога звучат стегнато и „по военно“, не е случайност: Филуоло е генерал от италианската армия, експерт е по логистика и е участвал в различни мисии в чужбина - например в Афганистан и Косово.

„Дайте ми най-добрия си човек за кризисни ситуации“, бил казал министър-председателят Марио Драги на министъра на отбраната Лоренцо Гуерини, когато през март търсел нов специален комисар за COVID кризата. По онова време имунизационната кампания в Италия вървеше мудно, пред ваксинационните центрове постоянно се образуваха огромни опашки от чакащи, а на места дори не достигаха игли за спринцовките.

Филуоло преобърна цялата организация и поде инициативата за централизирана кампания, ръководена от Рим, независимо че по принцип отделните региони отговарят за здравеопазването. Както обяснява самият Филуоло, в началото са били положени огромни усилия да се изгради мрежа от ваксинационни центрове и система за логистично разпределение на материалите, а след това е бил набран и персонал - сред доброволците, от армията, от Гражданската отбрана, от всички категории на медицинския персонал.

След осемте месеца, откакто Филуоло е начело на целия кризисен щаб, резултатите от дейността му изглеждат така: в Италия има повече ваксинирани, отколкото в редица други европейски държави, по-малък брой нови инфекции и по-малко тежко болни от COVID-19. Нивото на седемдневната заболеваемост е толкова ниско, че е сравнимо само с това в Малта или Испания, които са сред страните в Европа, справящи се към момента най-добре с пандемията. Със своя дял на проведени ваксинации от 78% Италия е и в първата четворка на държавите от ЕС.

Винаги в пълна униформа

За създадената от него добра организация генералът получава одобрение от почти всички политически лагери в страната - въпреки че някои от публичните му изяви го показват като странна птица. Суетният генерал се показва пред обществеността неизменно в пълна генералска униформа с над 20 лентички с ордени, някои от които са заслужени по време на мисии в чужбина. Освен това обича да слага на главата си шапката на войник от планинския корпус, украсена с гъше перо.

Някои в Италия казват, че военната униформа ги стряска. На подобни изявления Филуоло реагира с изумление. „Надявам се, че тази униформа вдъхва доверие у хората“, казва генералът, който произхожда от обикновено семейство и се е издигнал благодарение на качествата си. За него тази униформа е „символ на 40-годишна служба, изпълнявана със страст и гордост“.

Междувременно генералът обяви и новата си цел за кампанията срещу COVID-19: до края на годината 90% от италианците над 12-годишна възраст да са ваксинирани с поне една доза. И отправи следния апел: „Умолявам италианците, които досега се държаха наистина образцово, да направят още едно усилие. Мисля, че тогава тази цел ще е напълно постижима“.

Социологическите анкети подкрепят оптимизма на Филуоло: едва 7% от всички пълнолетни италианци заявяват, че при никакви обстоятелства няма да се ваксинират.

В Германия идва "генерал корона"

И Германия сега смята да последва италианския пример. Макар че, както отбелязва "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", генералите в Германия не се ползват с популярност, нито пък често правят политическа кариера. Според изданието това правило сега може да намери и успешно изключение. С оглед на растящия брой инфекции и появата на нова вирусна мутация бъдещото правителство на Германия смята да организира централен антикризисен щаб. "И той ще бъде ръководен от генерал", обяви председателят на либералите и бъдещ финансов министър Кристиан Линднер.

По информации на различни германски медии става дума за генерал-майор Карстен Бройер, който от 2018 ръководи отдел на Бундесвера, отговарящ за сътрудничеството между армията и гражданските организации.

Познавачи на Бундесвера твърдят, че от началото на пандемията досега 56-годишният генерал вече се е отличил с "извънредни заслуги". Списание "Шпигел" го нарича "генерал корона" и твърди, че той е "човек на смелите действия". Бройер има богат опит, включително и от чуждестранни мисии - бил е в Косово и в Афганистан. Званието генерал-майор означава, че Бройер носи на пагона си две звезди. В Бундесвера има 50 мъже и една жена с подобен ранг.

Бъдещият финансов министър Кристиан Линднер смята, че Германия се нуждае от по-добра логистична организация на ваксинационната кампания и настоява за значително намаляване на контактите между хората. Явно генерал Бройер е човекът, който ще се погрижи за това. А той вече е събрал богат опит в борбата срещу пандемията: Бройер отговаряше за участието на военнослужещите, оказващи помощ на здравните служби, имунизационните центрове и старческите домове.

В началото на 2020 г. министърката на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер създаде специален военен контингент, който да извършва помощни дейности по време на пандемията. Въпросното звено функционираше и през лятото, независимо че тогава броят на инфекциите остана нисък, а мнозина настояваха то да бъде разформировано.

Забележително е, че от близо година друг генерал-майор също е натоварен със специални задачи, свързани с борбата срещу пандемията. 57-годишният лекар от Генералния щаб на Бундесвера Ханс-Улрих Холтерм от март 2020 г. ръководи създадения тогава отдел "Здравна защита, здравна сигурност, устойчивост" към федералното министерство на здравеопазването. Звеното на Холтерм координира, събира и представя ежедневните данни за развитието на пандемията.

Военният елемент в битката срещу пандемията

Номинирането на генерал-майор Карстен Бройер, който трябва да оглави кризисния щаб за борба срещу коронавируса, несъмнено внася известен военен елемент в битката срещу пандемията. Най-радикално в тази връзка беше може би изявлението на френския президент Макрон, който в средата на март 2020 г. обяви "Ние сме във война", подготвяйки французите за сурови ограничения. Особено по време на първата вълна от пандемията редица европейски страни, в това число България, Франция и Испания, временно ползваха услугите на висши военни в своите щабове за борба срещу коронавируса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом искат война, ще си я получат.
39
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй като ненормалните хора са малцинство по принцип, пъкленият им план няма да бъде осъществен. Силата е в болшинството. Щото горенето на коли в Холандия е само малка искра от пожарът, който предстои. Ще бъде страшно и интересно. Краят ще е в наша полза.
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ем ако са стигни до вуйна ша са бийми и койт са варни са варни и толкос. Айде ся не моа го мисля.
37
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ваксиниран - зорът е, че вече в някой страни има разцепление за това в парламент и армия. А такива неща, никгоа не съвршват добре.
36
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наистина вземат властта платени ковидфашисти!Еврожендъргенерали патрон невиждали водят третата световна война без пушки а със спринцовчици.тихо..тихо..леко и меко,без да се цапат ей така по еврожендерски от топлите си генералски столове! _______________________ Прочетете статията и пак коментирайте.
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не зависи от генералите, а от Ковида! И в БГ опитахме с генерали, само в началото имаше ефект.......
34
1
 
32
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
2022-РА ЩЕ Е КЪРВАВА ГОДИНА! ПОЧТИ НАВСЯКЪДЕ ЩЕ БЪДЕ ВЪВЕДЕНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ВАКСИНИРАНЕ И ПРЕВАКСИНИРАНЕ! ЗАТОВА СЕ ПОДГОТВЯТ С ГЕНЕРАЛИТЕ, ЩОТО НЕЩАТА ЩЕ СА СИ ЧИСТА ВОЙНА!
33
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западна Европа е в ръцете на калинки. След като военни ще борят грипа, лекарите сигурно ще водят войни. Пълно безумие идва в полседната 1 година от запада. В БГ това не може да стане защото военните нямат никакъв авторитет,да ме извинят,но си е така.
32
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като медиците отказаха да се ваксинират, дойдоха генералите понеже повече разбират от ваксини.
31
2
 
16
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
Генерали от армията на садистите в бели манти със спринцовки в ръка!
30
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Армията се бори с настинката, представяна за чума. Нищо странно и тревожно не виждам. -------------- Ние пък виждаме. Изгубихме над 10 здрави, енергични близки и приятели. От тях, един възрастен над 70 г. :(
29
2
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БОЦ ВАКСАДОЛФО: СВЕТОВНАТА ВЛАСТ Е В РЪЦЕТЕ МИ ! ЕС И БАЙДЪН МИ СЕ ПОКЛОНИХА! СЪВСЕМ СКОРО И СВЕТА ЩЕ БЪДЕ ПОДЧИНЕН НА ВОЛЯТА МИ! А АКО НЕ СЛУША ВЕДНАГА ПУСКАМ ОЩЕ ПО МУТИРАЛ ЩАМ ПРИ КОЙТО СТАРИТЕ ВАКСИНИ ДЕЙСТВАТ НА ПО МАЛКО ОТ 10%! БОДЕНЕ ЩЕ ИМА ДОКАТО ПОСТИГНА ЦЕЛИТЕ СИ ЗА ДА СПАСИМ ПЛАНЕТАТА
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Званието генерал-майор означава, че Бройер носи на пагона си две звезди. В Бундесвера има 50 мъже и една жена с подобен ранг." ____________________________ Колко ли са нашите генерал-майори?!
27
1
 
15
 
! Отговори
Ало ало преди 2 години
И лейтенант Грубер!
26
1
 
27
 
! Отговори
Алън Грант преди 2 години
Европа доброволно отваря пътя към авторитаризъм в ръцете на генералите. Държавите с известно фашистко или нацистко минало има за какво да се притесняват. Нека политиците не се заблуждават, че можеш да контролираш един военен. Когато се видят във прекомерна власт лесно могат да променят системаната. Дано не съм прав!
25
0
 
2
 
! Отговори
до 13 преди 2 години
тва кво общо има?
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е не знам техните генерали какви са, ама нашия си беше чист лекар, не е истински генерал.
23
3
 
2
 
! Отговори
Captain Ковид преди 2 години
Супер стана. Бай ти *** нема да си бие ваксина и няма да може да пътува из Европата. Тамън по малко ***. Най добре е да се забрани с или без ваксина да се ходи до Европа и тази к очинка да се върне към големият батку от Масквой
22
3
 
23
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БОЦ ВАКСАДОЛФО: ПРЕДУПРЕДИХ ВИ, ЧЕ ЩЕ ЗАПАЛИМ ПЕЩИТЕ В АУШВИЦ И ТОВА НЕ БЕШЕ ШЕГА! ВСЕКИ КОЙТО СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯ НА СВЕТАТА ВАКСИНА Е ВРАГ НА ОБЩЕСТВОТО!
21
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз си мислех, че трябва да са медици, пък то въоръжени. По ковида ли ще стрелят?