Доц. Гломб: Ваксините вероятно ще защитават и от Омикрон

"Засега не се наблюдава променена симптоматика", отбеляза вирусологът
5 дек 2021 17:32, Ния Христова
64
Доц. Гломб: Ваксините вероятно ще защитават и от Омикрон
Снимка: Pixabay
"Вероятно ваксините ще осигурят достатъчно добра защита и от Омикрон". Това обяснява доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести. 
 
Тя отговори на въпроси по темата на фейсбук страницита на министерството на здравеопазването.
 
Доц. Гломб обяснява още, че е рано да се каже в каква степен ваксините ще пазят от новия вариант. Трябва да се види колко от ваксинираните хора са се разболели от Омикрон, колко от тях – тежко, и колко са починали.
 
Все още не знае много за новия вариант, защото Омикрон е само на няколко дни. 
 
"Това, което ни е известно, е пълната му секвенция, т.е. последователността, в която са подредени нуклеотидите, “тухличките”, изграждащи неговата нуклеинова киселина. Секвенирането на новия вариант Омикрон установи, че около 30 от новите мутации, появили се в него, се намират в шипчестия протеин. Това е тревожно и буди безпокойство, защото някои от тези мутации са познати и за тях се знае, че са белег за повишена заразност", казва доц. Гломб. 
 
По думите й има и непознати досега мутации и трябва да се види какъв ще бъде ефектът им. Следи се с повишено внимание, защото наблюденията до момента показват вероятност заразността му да е силно повишена. 
Още по темата
 
По отношение на симптоматиката, тя посочи, че наблюденията на експерти в Република Южна Африка установяват 10-кратно увеличение на новозаразените през месец ноември. 
 
"Засега не се наблюдава променена симптоматика. Напротив – изглежда, че заболяването преминава относително леко, но да не забравяме, че Република Южна Африка е с относително младо население със средна възраст около 27,4 години. За сравнение средната възраст на европейското население е 43,9 години, а за България, в частност, е 44,6 години. Следователно регистрираните, заразени с новия вариант, ако са с него, разбира се, са с характeристиките на болестта COVID-19, както е в тяхната възрастова група, но най-вероятно преобладават млади индивиди просто поради демографските особености на обществото там. При тях знаем, че протичането е много по-леко в сравнение с хората в напреднала възраст. Така че, дали има по-тежко преболедуване това ще се разбере по-нататък, просто защото трябва да се натрупат данни. Когато сме предварително подготвени обаче, и най-неблагоприятният сценарий би се развил далеч по-добре", каза доц. Гломб. 
 

64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
1
 
! Отговори
Анти-ковидфашизъм преди 1 месец
Да кога са лъжем.Вероятно не е сигурен отговор но важното е да се дупчим щото парата от евробардака трябва да се вземе.Кога ще ви разнищят долни колелета и да лъсне истината по света
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей, не спряха тия платени викачи да дават зор да се ваксинираме, те вече за предишните щамове не са активни ваксините, та камо ли за Омикрона. А защо не се прави масов скрининг на населението да се види колко имат антитела, щото те нямат нужда от никаква ваксинация и не разнасят заболяването, за разлика от ваксинираните. Сега Макс и Мориц като взеха властта ще въведат задължителна ваксиниране, на тях им е платено много повече от колкото на тая дървена философска Глоуб.
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименКазва вероятно,щото няма научни доказателства.Значи нищо не се знае.
52
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Вирусот щел да дойде между 15 и 20 декември ,тъй рекоха .А подгответе се по добре до тогава
51
0
 
5
 
! Отговори
Зелен Фалшификат преди 1 месец
Проф Ива Христова - Ваксините ще действат при омикрон.Шефът на Модерна - Ваксините няма да са ефективни при омикрон.И.. въпреки това, боцнете си още 10 дози.. защото ТАКА!
50
0
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Вероятно ще защитават е информация с нулева стойност.
49
0
 
9
 
! Отговори
11 преди 1 месец
Откога патките кудкудякат за вероятности?
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Другарко Пломб , вероятно ,вероятно ,ама колко да е вероятно ?!
47
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А 86% умрели неваксинирани? Що не питаш да тях.
46
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Др. Тромб, те т.нар. ви ваксини от оригиналния ковид вирус не предпазват, камо ли от омикрона. Не се мъчи с още пропаганда, докторе!
45
1
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Ще защитават ли от протуберансите?А от прос..тотията?
44
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Алоооо доценткатааа !!!!Какво означава вероятно??????????Аз да ти кажа - означава ,че колкото е вероятно, толкова е невероятноИ вероятно не си никаква доцентка. А неверояттното е да си.
43
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що има 14% умрели ваксинирани днес? Ваксините нали пазеха.
42
1
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ДОРИ В НЕДЕЛЯ НЯМА ПОЧИВКА ОТ ВАКСАРИТЕ ЛЪЖЛИВИ!
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Досега заразените с омикрон са деца и ваксинирани възрастни. Да видим като дойде в България , ще лъсне истинския му ефект. България е терен на грандиозен биологичен експеримент - как се "карат" различните мутации от незащитено, доброволно неваксинирано население.
40
1
 
8
 
! Отговори
санитар преди 1 месец
вероятно , може би , това според мен не са медицински термини . с такива изказвания как ше накарате хората да се ваксинират ???
39
1
 
5
 
! Отговори
може би преди 1 месец
но надали
38
1
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 1 месец
Епа да!!! Нема да ги фургате зер!
37
1
 
23
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ДОЦЕНТ ТРОМБ: ТО БЕШЕ ПРЕДЕЛНО ЯСНО , ЧЕ Е ЛЪЖКИНЯ НА КОЯТО НАРЕЖДАТ КАКВО ДА ГОВОРИ ИНАЧЕ СЛЕДВА УВОЛНЕНИЕ!
36
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ваксините вероятно ще предпазват и от мазоли от неудобни обувки. Колкото професорката е обосновала изказването си, толкова и аз ще обоснова моето. А вероятно може да предпазват и от пърхот! Ама ще видим де. Засега само наблюдаваме и междувременно си приказваме. Лаф да става!