Проф. Кюркчиев: Ваксините не са страшни, предпазват от смърт

Той препоръча трета доза за всички
5 дек 2021 12:20, Петя Славова
80
Проф. Кюркчиев: Ваксините не са страшни, предпазват от смърт
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ваксините срещу COVID-19 предпазват от хоспитализация, смърт и тежко боледуване. Това категорично обясни пред Нова тв началникът на лаборатория по Клинична имунология в болница "Свети Иван Рилски" проф. Доброслав Кюркчиев.

"Със заразата нещата са по-зле. С времето ваксините не пазят толкова от зараза. Но наличните ваксини категорично, според всички данни, пазят от хоспитализация и смърт, което трябва да ни интересува", добави специалистът.

Той смята, че ако се стигне до заразяване и леко прекарване на инфекцията, това не е проблем. "Проблемът с коронавируса е неговата непредсказуемост. При голяма част, които не очакваме да има проблем, се създава такъв. Ако наличните ваксини ни пазят от тази непредсказуемост, от тези тежки протичания - аз смятам, че това е добър вариант", посочи проф. Кюркчиев.

Още по темата

Според неговите наблюдения той обясни, че хората се страхуват от РНК ваксините, генетичните препарати. "Смятам, че част от хората ще приемат с повече доверие една традиционна ваксина. Аргументацията, че са нови, измислени сега, която не е вярна, няма да бъде адекватна към тази ситуация. Някакъв контингент би приел някаква по-традиционна ваксина", обясни проф. Кюркчиев.

Ваксините срещу коронавирус под формата на хапче и спрей, той коментира така: „Дали този начин е по-ефективен - ще видим. Така или иначе назалните спрейове в носа имат плюс, че действат локално. Няма данни все още дали ще има ефективно действие. Перорални ваксини има - начинът на постъпване на антигена може да бъде най-различен. Не можем да кажем предварително, че хапчето ще е по-добро от ваксината, която се инжектира.

По думите му ваксинацията трябва да бъде доброволен процес и по никакъв начин не трябва да има задължителен характер. "Бих препоръчал третата доза на всеки. Нямам някакви опасения от ваксините. Според мен те не са страшни, дори напротив - считам ги за полезни", заяви той.

"Проучванията, които са правени досега, са единодушни по въпроса, че ваксините не са страшни. Разглеждайки въпроса по-комплексно, децата не боледуват тежко, има обаче изключения. При тях ваксинацията би имала смисъл от гледна точка на тяхното социално поведение - да бъдат на училище, а не затворени. Това обаче трябва да бъде отново по желание, а не със задължителен характер", добави специалистът.

Специалистът коментира, че е добре да има отстояние от две седмици между ваксината за грип и ваксината за коронавирус.

"Не е добре две ваксини да бъдат  слагани едновременно, а да има период, който да ги разделя", препоръча проф. Кюркчиев.

Той прогнозира, че ваксините работят и могат да бъдат лесно обновени при необходимост.  "мятам, че вече ще навлязат и лекарства. Козовете, които имаме, са много повече от козовете, които имахме”,  каза за финал той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те предпазват от смърт рисковите групи! Другите от какво ги предпазват, като този вирус почти не ги застрашава?!? За сметка на това ваксината има шанс да даде негативни реакции и да създаде здравни проблеми в бъдеще!
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ми кюрчиев набиий си ги всичките щом ще те предпазят за да видиш колко мисля за теб ще ти подаря мойте безплатно, а как е.
54
1
 
8
 
! Отговори
... преди 2 години
Никой не може да ме предпази от смърт.Оная ти ми рошла ,като хукне с косата няма да пита за зелен сертификат.Даа.
53
4
 
3
 
! Отговори
до 67 преди 2 години
Винаги може да има апробив, но не и взрив при ваксинираните. Освен това толкова много фалшиви сертификати има, че нищо чудно да не са си слагали ваксина, а да са в системата понеже някой е взел пари уж, че ги е ваксинирал (като случая с онази жена от чужбина, която не си е идвала в Б-я от години, но е записана с поставена ваксина и притежава сертификат без да знае)
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази вечер ще гледаме "Ваксинатор 4" Ваксинаторът отвръща на удара:)
51
2
 
15
 
! Отговори
bulava преди 2 години
Оф боже предпазвали от смърт.Почти всички с ифаркт или удар са си били ваксина 2 седмици преди това.
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв *** трябва да си, да заявиш, че нещо ще те предпази от смъртта? Всички ще умрем.
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама днес в друга статия пише, че петима ваксинирани не са се предпазили от смъртта.
48
4
 
1
 
! Отговори
До 65 преди 2 години
Я по-добре седни на него да преосмислиш смисъла на живота си!
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А аз ша ти навра един кол за ограда да не може да o'cupaш форума. Не се ба'зикам! Сериозно говоря!
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хм, я го питайте професора, той и семейството му ваксинирани ли са? :)
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярно е, осигуряват на надупчените зелен коридор към вечния живот.
44
12
 
0
 
! Отговори
ВАКСИНИРАН преди 2 години
Вчера от любопитство разцепих на две със сатър главата на едно антиваксърче! Да! Вътре нямаше нищо!
43
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кои ваксини не са страшни, първите, вторите, третите, четвъртите, петите...? На коя игла да започнем лекичко да се притесняваме, че нещо не е наред в тая работа?
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ваксините срещу COVID-19 предпазват от хоспитализация, смърт и тежко боледуване"-------------------Това ли казвате на хоспитализираните ваксинирани пациенти в отделенията?
41
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А с Кунчев кво стана, ще ни го показват ли? Хайде, искаме да видим новия двойник на Кунчев! Шоуто трябва да продължи! И заместничката на Кунчев трябва да ни покажат, че нали и тя го последвала.
40
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините не са страшни, предпазват от смърт, освен ако не умреш от ваксината.
39
0
 
14
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
"Той прогнозира, че ваксините работят и могат да бъдат лесно обновени при необходимост. " Те създателите им прогнозираха над 90% ефективност, после казаха, че се карало по-леко, а сега наблюдаваме претъпкани с ваксинирани болници и странични ефекти, по силата, на които би трябвало незабавно да се прекрати кампанията. Нахални, та чак нагли!
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странно, на fda. gov/ media /151733 / download - изтрийте спейсовете, има 30 страници проучване, което показва, че при ваксинираните има 24% по-висока смъртност от всичко друго освен КОВИД, но заключението, е че това няма общо с ваксините. Данните са на американската агенция по лекарствата, това им е официалния сайт, който иска да гледа. Както казах заключението, е че високата смъртност при ваксинираните не е свързана с ваксините, всеки сам да си прави изводите и да чете.
37
0
 
16
 
! Отговори
Върбан преди 2 години
И аз не се страхувам от ваксините, доколкото са доброволни и това се осигурява от конституцията. Реалността обаче е че по целия свят управляващите са се наговорили, или са подкупени, или са заплашени и не спазват конституциите. За пример, след въвеждането на сертификата фъксинациите и тестовете(и новите случаи) подскочиха 2-3 пъти за 1 ден и вече повече от месец е така.Докога ще търпим да ни управляват престъпници?