Кои са доводите за и против задължителната ваксинация?

Подобна мярка ще сложи края на локдауна, но може да е контрапродуктивна
6 дек 2021 17:00, Нели Христова
198
Кои са доводите за и против задължителната ваксинация?
Снимка: БГНЕС

Вече почти две години, откакто лекарите в Китай за първи път наблюдаваха появата на случаи на мистериозна пневмония, COVID-19 все още е сред нас и създава нови, тревожни варианти. Появиха се и ваксини, но може ли задължителната имунизация срещу коронавируса да е пътят към края на пандемията?

Ваксинацията срещу COVID вече е изискване за обществения живот в много части на света.

Ако сте френски лекар, учител в Нова Зеландия или канадски държавен служител, имунизацията е от съществено значение, за да отидете на работа. Индонезия може да откаже облаги на хора, които отказват да се ваксинират. Гърция задължава лицата над 60 години да получат ваксината.

Австрия е готова да отиде още по-далеч - с план да въведе задължителни ваксинации за всички до февруари.

Това не означава, че австрийците ще бъдат насилствено имунизирани. Ще има медицински и религиозни изключения. Но по-голямата част от останалото неваксинирано население е изправено пред солени глоби, ако откаже да се имунизира.

Тъй като Германия планира подобен ход, дебатът не изчезва, а въпросът остава - добра идея ли е задължителната ваксинация?

ЗА: Ваксините спасяват животи

Има много прост аргумент в полза на задължителата ваксинация срещу COVID-19. Като се ваксинирате, намалявате риска от сериозна инфекция. Колкото по-малко са сериозните инфекции, толкова по-малко са смъртните случаи. По-малък е и натискът върху болниците.

В исторически план кампаниите за имунизация са постигнали огромен успех, елиминирайки болести като едра шарка или драстично намалявайки нивата на смъртност при други.

"Имаме наистина добри примери, които просто показват пряка причинно-следствена връзка между изискванията, получаването на много високи нива на ваксинация и защитата не само на отделните хора, но и защитата на общностите", казва Джейсън Шварц, доцент по история на медицината в Йейлския университет, пред BBC.

"Ваксините работят. Имаме голям набор от доказателства, за да докажем това", допълва той.

По-меките мерки за ваксинация в Австрия са постигнали целта си за повишаване на нивата на ваксинация. Санитарният пропуск във Франция, който се изисква за достъп до ресторанти и други обществени места, е кредитиран за повишаване на процентите до степента, в която правителството се надява, че може да избегне задължителните ваксинации.

ПРОТИВ: Ще има съпротива

Още от самото начало на пандемията в цяла Европа, а и по целия свят има протести, свързани както с налагането на локдаун, така и против "зелените сертификати" и ваксинацията.

Въпросът е, че каквото и да прави едно правителство, то ще се изправи срещу опозиция.

"Когато става дума за ваксини, хората наистина мислят много различно", обяснява Вагиш Джейн, лекар по обществено здраве в Института за глобално здраве в Университетския колеж в Лондон. "Всичко, което се прилага в тялото им, няма да се приема по същия начин, въпреки че учените и властите може да мислят, че на теория това  е просто поредното ограничение. Хората имат този вид емоционален отговор."

Въпреки че винаги ще има хора, които никога няма да бъдат убедени, че ваксинацията е необходима, възможно е да бъдете скептични относно имунизацията, без да сте против ваксинацията като цяло.

Австрийско проучване прави разлика между 14,5% от 9-милионното население на страната, които не искат да се ваксинират, и 9%, които просто се колебаят.

Правителствата трябва да преценят дали ползите надвишават негативната реакция. Но както твърди Катлийн Пауъл, професор по право в университета в Кейптаун, това трябва да се направи правен въпрос.

"Правото на телесна неприкосновеност като човек, който не иска да бъде ваксиниран, който иска да направи своя собствен избор за това какво медицинско лечение да получи, е пряко срещу правата на други хора, да не бъде заразен с потенциално фатални заболявания", казва тя.

ЗА: Изчерпахме други възможности...

COVID-19 е с нас от известно време, но също така и ваксините.

Поне в Европа връщането на част от мерките отразява разочарованието, че след месеци на ваксинация и презапасяване с ваксини, все пак има значителни неваксинирани популации.

Има огромна разлика в нивата на ваксинация в целия континент от запад на изток.

Шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че е време да помислим за задължителна ваксинация, въпреки че подчерта, че отделните правителства ще имат право да вземат собствено решение.

"Имаме ваксините, животоспасяващите ваксини, но те не се използват адекватно навсякъде", заяви тя.

ПРОТИВ: ...или може би не още

Въпреки че има силен здравословен аргумент в полза на задължителната ваксинация, това не е единственият начин за повишаване на нивата на имунизация.

"Това, което е доста забележимо в историята е, че политиците харесват идеята за задължителна ваксинация, защото изглежда дава бърз отговор на проблема", казва Саманта Вандеслот, изследовател по социални науки в Oxford Vaccine Group. "Но аз не бих искала правителството да пренебрегне други неща, които трябва да се направят, за да се гарантира, че хората наистина имат достъп до ваксини."

Австрия няма да направи ваксините задължителни до февруари и все още използва други средства. "За тези, които се страхуват, които нямат доверие, за тези, чиято оценка на риска е ниска – за тях е важно да бъдат изслушани и притесненията им да се приемат сериозно", на мнение е Барбара Юен, здравен психолог в Университета на Инсбрук.

В Южна Африка 24% от населението е ваксинирано, по-малко от половината от средното за Европа, но значително по-високо от средното 7%, регистрирано в африканския континент. Няма недостиг на дози, а за слабото приемане на имунизацията е обвинена отчасти дезинформацията.

Правителството обмисляше да направи ваксините задължителни при някои обстоятелства, но броят на прилаганите ваксини бързо нарасна след откриването на варианта "Омикрон". Така че не само правителствата дават тласъци на масовата имунизация.

ЗА: Край на цикъла на блокиране

Задължителните ваксинации не са единствената форма на мерки. Повечето правителства са наложили някаква форма на ограничения, от "зелени сертификати" до забрани за пътуване, които носят собствените си разходи.

Освен спасените животи, задължителната ваксинация може да доведе до края на въвеждането на локдаун.

"Не става въпрос само за свободата ви, става дума за икономически щети и увреждане на психичното здраве, увреждане на физическото здраве", казва Алберто Джубилини, старши научен сътрудник в Центъра за практическа етика в Оксфорд Уехиро. Той предпочита мандати за тези, които са най-уязвими към коронавирус.

"Няма причина да налагате локдаун, който върви с огромни разходи, когато имате друга мярка", добавя той.

ПРОТИВ: Може да се окаже контрапродуктивно

Някои имат по-дългосрочни притеснения, като например дали една успешна програма може да изгради недоверие към бъдещи кампании.

"Задължителните мерки по време на криза ще бъдат контрапродуктивни", каза пред Al Jazeera д-р Дики Будиман, епидемиолог, който съветва СЗО относно възстановяването от пандемията. "Когато хората имат това, което ние наричаме теории на конспирацията, или имат погрешни вярвания или недоразумения, такива мерки само ще засилят техните крайни мнения."

Вандеслот посочва политическия климат: "Свидетели сме, особено в Европа, на партии, които се докосват до опозицията на ваксините и знаят, че това може да е начин да получат гласове от определена част от населението", обяснява тя. "Можехме да видим повече партии и те са склонни да са отдясно, пускайки такъв вид послание в политическата си кампания и казвайки, че искат да премахнат мерките за задължителна ваксинация. Това всява страх и след като се случи, ние не вече нямам възможност да използвам това като политическа мярка."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мога, ама ше ти искам един трилион. Нямаш го? Еми ше си мълчиш и ше чакаш да ти направят други само за няколко десетки милиарда.
127
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смело и непоколебимо върви човечеството към нов Нюрнбергски процес.
126
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направи и ти такава ваксина и ще спечелиш и ти милиарди. Не можеш? Еми тогава ще мълчиш.
125
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бионтех има печалба 7МИЛИАРДА ЕВРА за 8 месеца,интересно колко се отделят за такива поръчкови пропагандни статийки,а колко ли са внесени на сметката на съвременния поп кръстьо така наречения здравен министър(всичко най лошо му пожелавам)
124
0
 
22
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
Доводи ЗА, за задължителното вкарване на тези 'ваксини', просто няма! Особено след като минаха вече 9 месеца от престъпния експеримент. Похвални са обаче журналистическите напъни да измъдрят нещо. Не казвам че на някои хора с компрометирана имунна система не биха помогнали за кратко да избегнат заразяване. Но и при тях е руска рулетка, поради многото неизвестни. Обаче доводи ПРОТИВ насилственото вкарване на тези 'ваксини' има колко щете . Основното е че не са ваксини. И не закачайте децата
123
1
 
13
 
! Отговори
Бил Гейц преди 2 години
Доводи за: $$$$$$$$$$. Доводи против: някви дребни и незначителни неща като смърт, инвалидизиране, трайни увреждания, тромби... Кво толкова, важното е $$ да има!
122
1
 
25
 
! Отговори
Кротък преди 2 години
Сондират, работата май е сериозна. От избора ни зависи в какъв свят ще живеят децата ни. Аз не искам да живея в тоталитарен, фашистки свят. Не искам в Матрицата. Дори и ваксинираните трябва да се борят срещу това ако имат две капки мозък в главите си.
121
1
 
14
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
"Вие от тези се оплаквате, а какво ли ще стане ако ви боднат от другите!" - Няма как да се оплачем от нещо, което не сме пробвали. Поведението на властимащите, медиите и доста лекари и учени е крайно неадекватно, та чак налудничаво, за да не се замислим какво точно се случва, да проверим как е в други страни и да разберем навреме, че ни изнудват.
120
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ваксините по класически технологии дават много странични ефекти, значи не са направени както трябва. Няма по-добра ваксина от тази направена от цял инактивиран патоген.
119
1
 
27
 
! Отговори
9 преди 2 години
"Правото на телесна неприкосновеност като човек, който не иска да бъде ваксиниран, който иска да направи своя собствен избор за това какво медицинско лечение да получи, е пряко срещу правата на други хора, да не бъде заразен с потенциално фатални заболявания"Това е валидно само ако ваксините гарантирано или поне над 99% предотвратяват предаване на вируса. Ако ваксиниран човек може да зарази други, то този аргумент не важи. А правото на телесна неприкосновеност е ОСНОВНО човешко право!
118
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При положение, че няма ваксини за каква точно ваксинация говорим? А ако държавата иска да ни инжектира с неясна течност, то това напомня едни други времена и лекари. Например, тези на д-р Менгеле
117
1
 
11
 
! Отговори
Daskala преди 2 години
Малък жокер към генералът от Мосад. Ще се провалите т.к. нямата дума, която да замести ваксина, която да е неутрална и бързо приета от обществото.
116
2
 
21
 
! Отговори
K преди 2 години
Доказано от най-авторитетни научни изследвания: при делта варианта шансът неваксиниран да зарази друг човек е 38%, а шансът ваксиниран да зарази друг човек е 25%. Или казано просто, за времето, в което неваксинираният ще зарази 11 човека, ваксинираният ще зарази "едва" 10. Т.е. абсолютна лъжа е, че неваксинирането би накърнило правата или застрашило живота на други хора. Всички евентуални ползи и рискове от ваксиниране/неваксиниране са за конкретния човек. Свобода! Непротивоконституционствувайте
115
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ваксини и по класическата технология. Много странични действия имат. Вие от тези се оплаквате, а какво ли ще стане ако ви боднат от другите!
114
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе маса народ се разболя втори път, аз лично познавам трима, тука по форума също споделят хората, че го карали цели фамилии втори път. Мното сти *** и упорити писачите автиваксъри. Пфууу
113
1
 
21
 
! Отговори
Ясно е! преди 2 години
Разбират добре човешката психика. Знаят че ако успеят по някъв начин да вкарат джуса си в някой, - било то чрез раздаване на безплатна бира, ***, лотарии- било то чрез раздаване на сертификати за привилегии, заплаха за уволнение, забрана за пътуване....тези хора ще са вече на тяхна страна и срещу тези дето не са се предали. А когато успеят да ги докарат до по-висок процент, ваксинираните ще гласуват за насилствено задължително ваксиниране на тези дето се дърпат и отказват. Дори за затвор
112
1
 
28
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
Тия изнесени пунктове по търговски обекти без санитарни условия и предварителен преглед са потвърждение, че иде реч за поръчкова търговска операция, придружена с непочтена и неграмотна ПР кампания.
111
1
 
33
 
! Отговори
Додо преди 2 години
"Ваксините работят. Имаме голям набор от доказателства, за да докажем това" ===== Няма нужда от никакви доказателства. Достатъчно е само човек да проумее, че щом който се набоде веднъж има нужда от втора игла, който се набоде два пъти има нужда от трета и т.н. и т.н.., то тези експериментални терапии, неправилно и подвеждащо наричани "ваксини" са абсолютно безполезни, че и по-зле от безполезни!
110
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де, защо се реши, че трябва да се ползват непременно експериментални технологии, а не класическа ваксина? Защо поне не се правят и двете и хората да си изберат? Какъв е тоя повсеместен зор все да се прави нещо ексцентрично експериментално?
109
1
 
21
 
! Отговори
Кротък преди 2 години
Свобода или смърт