Омикрон взел част от вирус, който причинява обикновената настинка?

Има и хипотези, че може да се е развивал известно време в животински гостоприемник
6 дек 2021 19:30, Анисия Иванова
90
Омикрон взел част от вирус, който причинява обикновената настинка?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Омикрон, вероятно е придобил поне една от мутациите си, като е взел фрагмент от генетичен материал от друг вирус, който е съществувал в същите заразени клетки - вероятно този, който причинява обикновена настинка, смятат учени.

Тази генетична последователност не се появява в нито една по-ранните варианти на коронавируса, наречен SARS-CoV-2, но е се среща често в много други вируси, включително тези, които причиняват обикновена настинка, а също и в човешкия геном, предава Reuters.  

Като е вмъкнал този конкретен фрагмент в себе си, Омикрон може да се преструва по-добре и да изглежда „по-човешки“, което ще му помогне да избегне атаката на човешката имунна система, казва Венки Сундарараджан от базирана в Масачузетс фирма за анализ на данни nference, която ръководи проучване по темата.

Това може да означава, че вирусът се предава по-лесно, като в същото време причинява само леко или асимптоматично заболяване. Учените все още не знаят със сигурност дали Омикрон е по-заразен от другите варианти, дали причинява по-тежко заболяване, или ще изпревари Делта като най-разпространения вариант. Може да отнеме няколко седмици, за да разберем със сигурност отговори на тези въпроси.

Според по-ранни проучвания клетките в белите дробове и в стомашно-чревната система могат да съдържат едновременно SARS-CoV-2 и коронавируси, които причиняват обикновени настинки. Подобна ситуация създава условия за рекомбинация на вируси, процес, при който два различни вируса в една и съща клетка гостоприемник взаимодействат, докато взаимно се копират и създават нови копия, които имат генетичен материал от двамата „родители“.

Тази нова мутация може да е възникнала за първи път при човек, заразен и с двата патогена, когато вариант на SARS-CoV-2 е взел генетичната последователност от другия вирус, се казва в проучването.

Една и съща генетична последователност се появява много пъти в един от коронавирусите, който причинява настинки при хората - известен като HCoV-229E - и в човешкия имунодефицитен вирус (ХИВ), който причинява СПИН, казва Саундарараджан.

Южна Африка, където Омикрон беше открит за първи път, има най-високия процент болни с ХИВ в света. ХИВ отслабва имунната система и повишава уязвимостта на човека към инфекции с вируси на обикновена настинка и други патогени. В тази част на света има много хора, при които може да се получи рекомбинацията, която добави този често срещан набор от гени към Омикрон, казва Саундарараджан, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria. Съществуват конкуриращи се хипотези, че най-новият вариант може да се е развивал известно време в животински гостоприемник.

„Трябва да се ваксинирате, за да намалите шансовете други хора, които са с отслабена имунна система, да се сблъскат с вируса SARS-CoV-2“, казва Саундарараджан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
6
 
7
 
! Отговори
Йоан преди 2 години
Някои изследователи на Библията правилно отбелязват, че предупреждението на третия ангел е най-страшното предупреждение отправяно към хората в цялото Свещено писание. Това не е нещо, което може да бъде отминато с лека ръка. Всеки, който получи белега на звяра, ще пие от виното на Божия гняв, което е приготвено чисто в чашата на гнева Му.
48
4
 
14
 
! Отговори
хахаха преди 2 години
То си беше настинка още отначало. Но нека и учените дададът акъл без да им го искат.
47
5
 
8
 
! Отговори
1 преди 2 години
Да сигурно вируса има мисъл и само се чуди как да се скрие, прикрие, покрие и пр. глупостите измислени от псевдо учени, математици и др. платени специалисти
46
1
 
2
 
! Отговори
до 52 преди 2 години
опорката не ти се получава, защото Сърдечен Арест е в пъти по-опасно и тежко и от Инфарт, ако не ми вярваш питай Гугъл или дори кардиолог!
45
14
 
2
 
! Отговори
До 47 преди 2 години
До до 45Ти си ***, Кристиан Ериксен получи сърдечен арест, не инфаркт и той не беше ваксиниран, поне като плямпаш глупости виж в гугъл. Дай ги тези 10 с инфарктите, защото аз мога да ти дам много. В Уикипедиа има страница на която има над 100 случая с починали на терена от 1889 насам. Марк Вивиан Фо, Икер Касияс, Давиде Астори, Абделак Нури и тн.
44
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омикрон нищо не взимал от други вируси,взели са го някой скъпо платени учени изпълнявайки поръчката на господарите си дето се имат за управители на тая планета.
43
5
 
16
 
! Отговори
Йоан преди 2 години
Третият ангел проговори - които приеме белега на звяра или неговото число на челото или на десницата , ще пие от виното на яростта божия
42
5
 
22
 
! Отговори
до 45 преди 2 години
то миналата седмица на мача на Реал Мадрид у Шампионска лига, дето е гледат от десетки милиони от цял свят, отново един тупна с инфаркт. А до преди Ваксините, 40 години, гледам футбол и веднъж не съм виждал, някой да припада на терена. От Кристенсен до момента, само аз поне 10-15 гледах в мач, как припадат! Ако не са Ваксините, то е 5Жи, щото това са 2-те неща дето са Нови, друго на планетата не се е променяла!
41
4
 
5
 
! Отговори
НАСТИНАХ преди 2 години
И ИМАМА СОПОЛИ ЩЕ МРА ЛИ ОТ НОВИЯТ СПИН ИЛИ ШЕ ЖИВЕЯ ПОД НАЕМ С ОНОВА ЛЕКАРСТВО ОТ 700 ЛЕВА ОПАКОВКАТА АЗ ПАРИ НЯМАМ И АКО ИСКТ БЪЛГАРСКИТЕ БАЛЪЦИ ВАКСИНИРАНИ С 400 ЛЕВА ДА ПОМАГАТ
40
8
 
23
 
! Отговори
Фактите Говорят преди 2 години
КОВИД е безобиден, но Ваксините - Резилтатите вече са Очевадни. 150 вече са Регистрираните Професионални Футболисти във FIFA, които са умрели след Припадане на Терена по време на Мач или Тренировка, откакво има Ваксинация!! Естестево се Отрича, че е от Ваксините, но това е 5000% увеличение на смъртност на регистрираните като Префесионални Футболисти във FIFА - едва ли остана някой, който не е гледал последната година поне 1 футболист припадащ на Терана!!
39
3
 
7
 
! Отговори
АЗ КАТО МА ФАНА преди 2 години
ТРИ ДЕНА ХОДИХ С НАВИРЕН
38
4
 
11
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 години
Цял живот не ходих по ... да се опазя от спинягата , тия ще вземат да го направят да се предава по вьздушно капков пьт с тия ваксини и нови мутации
37
1
 
6
 
! Отговори
. преди 2 години
Да бе, самичък си взел... Как ли пък не!!
36
2
 
9
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Значи след като се разсополивя съм положителен!!!
35
2
 
7
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 2 години
Няма страшно аз имам точната ваксина и за тови вариант затова надигайте ръкавите и не задавайте въпроси Ще сме готови с първите дози до 2-3 месеца...
34
0
 
4
 
! Отговори
СПИНМУТАНТ преди 2 години
И СКОРО БЕДНЯЦИТЕ ЩЕ НИ ПРИСПЯТ ДА НЕ ГИ ЗАРАЗИМ - ИЛЮМИНТАНТИТЕ -Южна Африка, където Омикрон беше открит за първи път, има най-високия процент болни с ХИВ в света. ХИВ отслабва имунната система и повишава уязвимостта на човека към инфекции с вируси на обикновена настинка и други патогени. В тази част на света има много хора, при които може да се получи рекомбинацията, която добави този често срещан набор от гени към Омикрон, казва Саундарараджан, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria. Съществуват конкуриращи се хипотези, че най-новият вариант може да се е развивал известно време в животински госто
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** той кунчев жив ли е някой твьрдеше , че нещо с ваксините там
32
4
 
10
 
! Отговори
шмatka преди 2 години
Ей то за тези врътки и вариации на тез вируси вече романи могат да пишат кунчевците и разните там мегалъжци!
31
3
 
21
 
! Отговори
Патентното бюро преди 2 години
Омикрон взел част от вирус, който причинява обикновената настинка? ..... Ама верно ли ве ? И как ? НА ЗАЕМ ЛИ ? Ще плаща лиценз ли ? Аааа , не ни дръжте в напрежение . Казвайте ги тия работи.
30
5
 
15
 
! Отговори
Дц Мангьров голям преди 2 години
Лично ас се разболях миналата година от - корона вирус , за мой кьсмет познат работи в инфекциозна болница софия - той ми каза какво да направя според препоръките на - дц Мангьров2 седмици лежах - пих чай - лайка и каркаде с лимон и мед и ударни дози витамин - ц , д без прием на антибиотици - слава богу оправих сеБрат ми прекара след мен ковид с ударни дози лекарства по пьтека за ковид - след командното дишане едва се спаси - все още се вьзтановява