Пътят от "коронавирусът не съществува" до съзнателното поставяне на ваксина

Историята на фитнесинструктора Кристиян Гонев
Обновена: 7 дек 2021 08:48 | 7 дек 2021 07:03, Елка Василева
238
Пътят от "коронавирусът не съществува" до съзнателното поставяне на ваксина
Снимка: архив, БГНЕС

"Бях сред хората, които най-агресивно защитаваха тезата, че коронавирусът не съществува", казва Кристиян Гонев, който сам се свърза с Дойче веле, за да разкаже какво го е накарало да промени мнението си за вируса и ваксините.

"Ако отношението към ваксините е една река, аз съм бил и от едната, и от другата ѝ страна. Не желая да убеждавам хората в нищо, но искам да им кажа как живея сега и как живеех, когато бях от страната на отрицанието.” Това казва Кристиян, който наскоро променя мнението си за ваксините срещу COVID-19. Днес той твърди, че след като се е ваксинирал, е преживял един вид регенерация - и психическа, и физическа.

Още по темата

От страх до агресия

Кристиян е фитнес инструктор. Живее в София, но е родом от Бобов дол. В първите месеци на пандемията той се прибира обратно при родителите си там, защото няма как да върши работата си във фитнеса, който затваря врати по време на първия локдаун. Кристиян разказва, че в началото на пандемията той и семейството му са много уплашени. Спазват всички мерки и се надяват кризата да отмине бързо. С течение на времето обаче става ясно, че тази извънредна ситуация ще продължи по-дълго от очакваното. За фитнес инструктора нещата се променят още тогава.

"Когато започнаха ежедневните брифинги и едни хора се появяваха всяка вечер по телевизията да ни казват, че много хора ще умрат, че близките ни ще умрат, това се отрази на психиката на хората”. Кристиян си спомня как за съвсем кратко време родителите му се сриват психически пред очите му.

В уплахата си той започва да търси информация извън телевизионните брифинги на Националния оперативен щаб. В социалните мрежи попада на много хора, които си задават същите въпроси, но не получават отговори. "Започнах да се съсредоточавам върху всяка конспиративна теория, да чета още и още. Отричах, че вирусът съществува. Превърнах се в един от хората, които най-агресивно защитаваха тази теза”, спомня си Кристиян.

По пътя към промяната

За Кристиян промяната на мнението му за ваксините е процес, който започва с разболяването на баща му от COVID-19. "Винаги съм давал баща ми като пример за силна воля. Но тогава видях как той се беше предал. И си казах: щом този човек се предава, какво ще стане, ако го хвана аз?"

Въпреки че баща му минава през много тежък период, по това време Кристиян все още не е убеден, че трябва да се ваксинира. Фитнес инструкторът признава, че и след това цялото му семейство продължава да се съмнява във всичко, свързано с коронавируса. Сред причините за това е фактът, че при диагностицирането баща му получава няколко отрицателни теста преди положителния, който в крайна сметка го изпраща в болница. "Не получихме всичката информация защо се случва така. Това е проблемът - че хората не получават отговори на някои въпроси. Затова отричат всичко, както го правех и аз”, казва Кристиян.

С течение на времето Кристиян забелязва, че все повече хора в социалните мрежи публикуват възпоменателни черни ленти за свои починали близки. Изказвайки съболезнованията си, Кристиян винаги пита какво се е случило. И винаги отговорът гласи: COVID. В началото той продължава да не вярва - и не се уморява да убеждава хората, че просто са им казали, че е COVID. Но с всяка следваща история на човек, загубил близък, Кристиян постепенно се променя. "Повлия ми това, че видях масова смърт. Уплаших се. И няма да крия, че ме беше страх да излизам на по-масови събития”, признава фитнес инструкторът.

Кристиян забелязва и друго, което го кара да започне да преосмисля позицията си. "Направи ми впечатление, че интелигентните хора в обкръжението ми започнаха да не уважават моето мнение. Паралелно с това започнах да привличам хора, които не отговарят на моите интереси”, споделя Кристиян и добавя, че не се е повлиял от нечие конкретно мнение, а от осъзнаването, че хората, чиито позиции цял живот е уважавал и ценил, избират да се ваксинират.

От другата страна на реката

"Решението ми беше внезапно. Един ден се събудих и просто си казах, че трябва да го направя”, спомня си Кристиян за момента, в който решава да се ваксинира. Той се имунизира непосредствено след въвеждането на зелените сертификати. Но не това го кара да си постави ваксина. "Направих го абсолютно съзнателно, никой не ми е повлиял. Аз все още мисля, че това е експериментална ваксина. Но всяка ваксина е експериментална до някакъв момент. Просто реших да го направя и толкова”, казва Кристиян.

Като човек, който е много ангажиран с онлайн присъствието си, Кристиян смята за редно да сподели със своите приятели и последователи, че се е ваксинирал. От хората, които доскоро са го подкрепяли в позицията му на антиваксър, веднага среща негативни реакции. "Питаха ме дали само за снимката съм го направил. Получавах дори заплахи - казваха ми, че ми остават още пет години живот”, спомня си Кристиян. Фитнес инструкторът започва да осъзнава, че средата, в която е бил дълго време, е токсична. "Ние сме се разделили ужасно. Тотално сме загубени и не знаем какво се случва. И аз бях загубен две години, но по-добре късно, отколкото никога. Сега се чувствам много по-добре, чувствам се защитен.”

Кристиян не желае да убеждава никого в правотата си. Но е разочарован, че на много хора им липсва емпатия - да се погрижат не само за себе си, но и за останалите. "Докато не се сблъска с тази болест, човек не вярва", казва Кристиян. Убеден е, че изборът му е правилен. Нещо повече дори: "Забелязвам промяната в себе си. По отношение на мислене, дори на физиологични процеси. Откакто не живея като антиваксър, живея много по-добре”.
 


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много хубаво, ама предвид умствените способности на голяма част от населението, колко години ще чакаме докато всички ****** преживеят подобен катарзис и трябва ли изобщо да ги чакаме тези *******?
203
2
 
3
 
! Отговори
pronto преди 1 месец
Омръзна ми от манипулативни статийки, целящи емоционална реакция. Писна ми от вакси агитация, няма ли да спре най-сетне?
202
1
 
2
 
! Отговори
1908 преди 1 месец
Така, значи за 7-8 месеца миналата година бяха създадени купища ваксини, минаха тестови период (който трябва да трае години), бяха одобрени от регулаторите и излязоха на пазара. Вярваме в науката нали? Вече две години тази същата наука не може да измисли лекарства, така ли? Нали е много развита? Баси и избирателната наука! Или по-лошо измилили са ги лекарствата, но разни там политически (не научни) комисии за одобрение не са им издали разрешителни. Защо ли? В края на карищата "секи сам си прецен
201
1
 
3
 
! Отговори
Мислител преди 1 месец
Някак си не ви ли прави впечатление, че при поставяне на ваксини от имунизационния календар никой не ви иска "информирано съгласие", но за ковид препаратите искат. Защо ли? Например при всички доброволци изпитващи нови лекарства и ваксини също се подписва отказ от отговорност. Светва ли ви лампичката? Едва ли?
200
2
 
7
 
! Отговори
+++ преди 1 месец
Крайно време е мисирките да спрат да пишат глупости.Отвратихте хората с вашите измишльотини.Умират и с ваксина и без ваксина.Кога ще признаете че ваксината не действа.В момента боледуват ваксинираните и те разнасят заразата.Всичко е политика и много пари,ама много пари.
199
1
 
2
 
! Отговори
ГАЛЯ преди 1 месец
Мои роднини в момента са от ковид в болница.Жената е с 2 ваксини и е интубирана.Казаха лекарите,че едва ли ще оживее.Мъжът и също е с 2 ваксини и е изключително зле.Молим се чудо да стане да оживеят.
198
1
 
1
 
! Отговори
Вируслав преди 1 месец
Да си ги харчи със здаве!! Евала на тариката свързал се с DW. Със сигурност е захлебил повече от тези които му публукуват шмекерлъците. Не е само той дето се възползва баницата. Че е на привършване. Но и друга ще се меси! Важното е плебса да плаща!
197
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде стига с тая ковид-пропаганда!
196
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Антиваксър Здрасти ваксъризтрещялник ! Как е ,как я карате ,щастливи и сияещи ,с невалидни вече 2 ,че и 3 ваксини . Трептите ли от радост ,да ви набият следващите 4,5,6 ваксини и да ви кажат ,че и те са невалидни . И по далеч от нормалните люде ,че ще ги заразите,ваксърпсихари !
195
2
 
6
 
! Отговори
Qanon преди 1 месец
Да си наврете и вируса и ваксините там дето слънце не ви грее! Истината е ясна и няма да я чуете по официалните медии, щото те са на същите, дето правят вируса! @$%*%$
194
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
195, това са първите генетични ваксини, които заставят тялото само да създава токсичен протеин в тялото. Протеинът е бил ужким "обезопасен" с внедряването на 2 пролина в молекулата му, но за съжаление не е достатъчно безопасен. Може много да ви се иска, но факта е, че ваксините се оказват изключително опасни за някои хора. Най-вече за децата.
193
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 195Осъзнаваш ли какви глупости си написал? Страх ги било от иглата, отричали ваксините обаче имали поставени дузина ваксини. Логика та дрънка. То е ясно че ваксите не сте от най умните ама чак пък толкова....
192
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пътят от "нека поседим 2 седмици на дивана" до "детския миокардит е нещо обичайно" се оказа някак доста кратък.
191
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Антиваксърите всъщност много ги е страх от иглата, но понеже ги е срам да си признаят се правят на гневни и отричащи ваксините. А всъщност от детството си имат поставени дузина ваксини.
190
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аре бе, какво страшно? От малки в училище всяка година ни удряха некакви игли. Имаше даже една като отвертка, манту и беше името. А докато стана на 64 що ракия съм изпил! Та една ваксина ли ще ме изплаши? Не се коркайте! Муже сме!!
189
15
 
2
 
! Отговори
Антиваксър преди 1 месец
"Здрасти антиваксъри! Как сте днес? Има ли дали фира и колко % от вас? А така! Може да мрреете, ама няма да се предавате!Диванната революция е нещо велико!"=/=Аз едно не разбирам, каква ви е грижата на вас,надуп(ч)ените.Нали сте вече защитени, нали сте идеална среда за среща на вирус и ваксина и плодене на нови щамове, нали можете да ходите свободно навсякъде и да разнасяте тези нови щамове.Каква ви е грижата за нас, ще мрем ли или не.Или нещо май ви гложди,съмненийце някакво.
188
4
 
17
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Лъжойче веле....
187
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
направете интервю с малки деца които искат дядо Коледа да им донесе ваксина ще избиете рибата.
186
2
 
6
 
! Отговори
Пророк Антиваксарии преди 1 месец
Та вариантите са два ,след като са си направили избора сега вече едно червеиче ги гложди ,това е червея на съмнението ,това е едно мъчително очакване ,Аз лично очаквам да нямат проблеми и дано да е така ,мисля че тези ваксини не са достатъчно успешни и не еправилно да се ваксинират хора на акерне, а трябва да се ваксинират най-много възрастните и мед,персонал , Смятам че на България и нареждат какво да прави и и оказват външен натиск смятам че нашата здравна система е обезлюдена крадлива и слаба
185
2
 
16
 
! Отговори
Пророк Антиваксарии преди 1 месец
Бая милиони зарови държавата за пропаганда -- а постоянно по радиото слушам за дечица които се нуждаят от помощ ,ама няма ! държавата работи за фарма началниците си , а децата ще разчитат на хорската помощ ! Удавника е много опасен и винаги гледа да завлече всяко нещо попаднало му във ръцете -- прави ми впечатление злобата на ваксинираните ,като че ли не са си направил сами избора , каква е ваксината във интерес на истината никой не може да каже има и оптимистичен вариант има и песимистичен