33-годишен почина в Хърватия след ваксинация с "АстраЗенека"

Той получил тромбоза със синдром на тромбоцитопения
8 дек 2021 12:55, Нели Христова
137
33-годишен почина в Хърватия след ваксинация с "АстраЗенека"
Снимка: БГНЕС

След като над 2,2 милиона хървати бяха ваксинирани срещу КОВИД-19, Хърватската агенция за медицински продукти (HALMED) потвърди във вторник първи смъртен случай, свързан с ваксинация. 33-годишен мъж е починал, след като е бил имунизиран с препарата на АстраЗенека, съобщава агенция Хина, цитирана от БТА.

Причинно-следствената връзка между ваксинацията и страничните ефекти и последвалия фатален изход са били оценени като правдоподобни и мъжът е починал от тромбоза със синдром на тромбоцитопения, съобщи Хърватската агенция за медицински продукти.

До момента няма информация за други подобни случаи, нито за други смъртни случаи след ваксинация, посочва агенция Хина.

Мъжът е починал 12 дни след ваксинация с препарата на АстраЗенека. Доклад по случая е получен през март 2021 г., след което са проведени подробни медицински проверки и анализи. Въз основа на докладите за възможни странични реакции на лекарства, подадени в европейската база данни, Европейската агенция по лекарствата е идентифицирала горепосочения синдром и е установила, че той може да се прояви много рядко при поставяне на векторни ваксини. Въпреки че този много рядък синдром може да появи, както и свързаните с това рискове от хоспитализация и фатален изход, цялостната полза от посочената ваксина превишава по значение потенциалните рискове, е посочила още Европейската агенция по лекарствата.

По последни данни на Европейската агенция по лекарствата до 14 октомври 2021 г. в европейската база данни са докладвани 624 случая на предполагаема тромбоза с тромбоцитопения като възможна странична реакция на лекарство, а до 29 октомври 2021 г. са поставени около 69 милиона дози ваксина на АстраЗенека.

В Хърватия до 6 декември са поставени 562 938 дози на ваксината на тази компания и са подадени 1584 информации за предполагаеми странични ефекти. Повечето от тях, или 81 процента от страничните ефекти, не са сериозни, оценени са като леки или умерени и са продължили няколко дни, информира агенция Хина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умрял е с ваксината на Астра-Зенека. 33 годишен е сериозна възраст за пещерния човек.
77
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес в 18-та поликлиника се заговорихме с една жена, и като стана дума за Ковид тя каза, че си е сложила и трета доза, защото цялото й семейство било починало от Ковид! Не знам колко й е било голямо семейството и колко годишни са били, но аз изтръпнах!
76
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А колко умряха след пфайзер и модерна? Или за тях е забранено да се пише?
75
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е шефа ми също получи тромбоза в мозъка след втора доза от ваксината. И то беше ваксината на Пфайзер а не на Астра! Изписаха му хапчета, не му мина, накрая му направиха (неинвазивна) операция на мозъка и махнаха тромбите. Така се оправи.А имам съмнения за хора които познавам, че са починали от ваксините макар да не го обявяват официално.
74
4
 
41
 
! Отговори
аз знам преди 2 години
До Анонименаз знам за поне 10 човека където починаха след ваксинация
73
4
 
4
 
! Отговори
Плюете соца...но преди 2 години
сега е червен ДС феодализъм. Толкова си можем без руската помощ и руския контрол. Вижте китайците имат усъвършенствана соц система, като сами си я създадоха. А ваксина за крадливия Преход е само Военен режим Пиночет.
72
0
 
1
 
! Отговори
петкан преди 2 години
До Ивани затова имаш право да избереш дали да го пиеш
71
0
 
45
 
! Отговори
Ro преди 2 години
Ще има ли последствия за фарм. компания? Наистина ми е интересно как се процедира в такива случаи и може ли да им се търси отговорност. А на правителството, въвело нуждата да се ваксинираш, за да работиш и т.н.?
70
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 77 Има проучване на Харвард, което показва, че под 1% от случаите се съобщават, а много лекари изобщо не знаят за тези системи. Замислете се - вашият личен лекар дали ще ви проследи след ваксината дали сте добре? Дали някой ще ви попита за ваксинационен статус ако се оплачете от нещо. Дали ще имат време да съобщят в съответната система? (отнема повече от половин час в USA)
69
0
 
34
 
! Отговори
до Тъй преди 2 години
Ако беше прав... в България абсолютно всички лекари и депутати щяха да са "ваксинирани" с тези препарати.
68
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Плюете соца...ноТогава искам ваксина не срещу ковид (който изкарах с температура от 37,1 градуса за буквално 2 часа), а срещу деформираната версия на демокрация и корупционен капитализъм, които имаме у нас. Дайте ми такава ваксина и си слагам 100 игли.
67
0
 
30
 
! Отговори
Тоз коГрип и ваксите преди 2 години
дойдоха дюшеш на калпавите лекари да си прикриват грешките!!!!
66
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вероятно има хиляди подобни случаи, но не се отчитат от статистиката.
65
3
 
11
 
! Отговори
Кунчу трипъл буст преди 2 години
Аз поне изкарах кашлицата лекинко. Два месеца джваках тръбата.
64
5
 
16
 
! Отговори
Плюете соца...но преди 2 години
тогава нямаше `1) калпаво и разорено здравеопазване и 2) лош начин на живот и кофти храна.`
63
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Егати облъчените хора. Увредените от медийната хипноза и промивка дори не могат и да допуснат, че е възможно с профилактика и ранна терапия да се отървеш от Ковид в рамките на не повече от 5 дни без никакви усложнения.
62
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ако не се беше ваксинирал, щеше да е по-зле!" :D
61
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИванОт доста години сме в групата на държавите с най-висока смъртност в света. Просто вече 99,9999999% от смъртните случаи се приписват на Ковид. Ти случайно, Иване, да си гледал официалните статистики за смъртност на НСИ преди 2020 г.? Убеден съм, че не си. Слонът в стаята е, че България има висока смъртност заради две неща: 1) калпаво и разорено здравеопазване и 2) лош начин на живот и кофти храна.
60
9
 
0
 
! Отговори
До 68 преди 2 години
Нещо по аргументирано можеш ли дадеш? Защото смъртността не говори да е настинка
59
4
 
11
 
! Отговори
Ехххх преди 2 години
е пък как разбраха, че е от ваксината?!?!?!? Може да го е имал по рождение... може пък и извънземните да са му го направили! А може и той сам да си го е направил! Не дейте плю ангелите в бяло! Те викато полицията да ви бие за да ви спаси живота, а вие така обвинявате спасителите си! Лоши хора! Нямате научаване!