33-годишен почина в Хърватия след ваксинация с "АстраЗенека"

Той получил тромбоза със синдром на тромбоцитопения
8 дек 2021 12:55, Нели Христова
137
33-годишен почина в Хърватия след ваксинация с "АстраЗенека"
Снимка: БГНЕС

След като над 2,2 милиона хървати бяха ваксинирани срещу КОВИД-19, Хърватската агенция за медицински продукти (HALMED) потвърди във вторник първи смъртен случай, свързан с ваксинация. 33-годишен мъж е починал, след като е бил имунизиран с препарата на АстраЗенека, съобщава агенция Хина, цитирана от БТА.

Причинно-следствената връзка между ваксинацията и страничните ефекти и последвалия фатален изход са били оценени като правдоподобни и мъжът е починал от тромбоза със синдром на тромбоцитопения, съобщи Хърватската агенция за медицински продукти.

До момента няма информация за други подобни случаи, нито за други смъртни случаи след ваксинация, посочва агенция Хина.

Мъжът е починал 12 дни след ваксинация с препарата на АстраЗенека. Доклад по случая е получен през март 2021 г., след което са проведени подробни медицински проверки и анализи. Въз основа на докладите за възможни странични реакции на лекарства, подадени в европейската база данни, Европейската агенция по лекарствата е идентифицирала горепосочения синдром и е установила, че той може да се прояви много рядко при поставяне на векторни ваксини. Въпреки че този много рядък синдром може да появи, както и свързаните с това рискове от хоспитализация и фатален изход, цялостната полза от посочената ваксина превишава по значение потенциалните рискове, е посочила още Европейската агенция по лекарствата.

По последни данни на Европейската агенция по лекарствата до 14 октомври 2021 г. в европейската база данни са докладвани 624 случая на предполагаема тромбоза с тромбоцитопения като възможна странична реакция на лекарство, а до 29 октомври 2021 г. са поставени около 69 милиона дози ваксина на АстраЗенека.

В Хърватия до 6 декември са поставени 562 938 дози на ваксината на тази компания и са подадени 1584 информации за предполагаеми странични ефекти. Повечето от тях, или 81 процента от страничните ефекти, не са сериозни, оценени са като леки или умерени и са продължили няколко дни, информира агенция Хина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да влезе някой в статистиката като починал/увреден вследствие на ваксина, трябва да бъде доказано причинно-следствена връзка между ваксинацията и съответното увреждане. Както можете да се сетите, това е изключително трудно, дори практически невъзможно, като се има предвид влиянието и контрола на производителите на ваксини, което в момента имат по-силни позиции от повечето правителства на суверенните държави. Затова повечето починали след ваксина ги пишат починали при неизяснени обстоятелства.
37
16
 
5
 
! Отговори
Иван преди 2 години
То реакция може да получиш и от антибиотик и да умреш !
36
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ми показвате тия новини сякаш са единични случаи. Постоянно умират хора след ваксинация, но всичко се замита под килима.
35
0
 
12
 
! Отговори
Jonson&Jonson преди 2 години
Жалко, но астрата е май най-калпавата от всичките.
34
0
 
0
 
! Отговори
До 9 преди 2 години
Може ли да дадеш линк към ресурса, от който си почерпил тази статистика, защото май само ти я знаеш тази цифра?
33
0
 
17
 
! Отговори
Не губете кураж! преди 2 години
Нова ваксина на всеки тираж!!!
32
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много спортисти също си отидоха напоследък внезапно. Наскоро един сърбин, баскетболист, национал на 32 години. Млади, здрави, ваксинирани, както са на игрището падат и умират. Разбира се връзка с ваксината няма, а и не може да бъде доказана. Хора, мислете му преди да си забиете тези игли и да си инжектирате отровата. После връщане назад няма.
31
4
 
4
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Не, хората са си го съобщили навреме, нашите медии целенасочено продължават да дълбаят кладенци по темата и рият от злоба, защото вече около 44 % от населението на земята вече е имунизирано и няма какво да съобщават в тоя дух, ама нали трябва тука да се поддържа висок духа на ***-отите, които това им е мантрата.
30
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ви е удобно да плюете Астра Зенека, ама разбира си друго си е Файзера. Урсула нали се целува с директора, как няма да копрометирате Астра Зенека, която е 10 пъти по-евтина и със сигурност по-сигурна от американските бълвочи. Още повече прозира всичко.
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали Опел Астра я бяха забранили точно заради тези тромбози. Фармамафията ли ги натиска да ваксат с астрата.
28
6
 
22
 
! Отговори
до 25 преди 2 години
"А ти кажи на майката на починалия днес от Ковид 37 годишен Българин, че е най-добре всички да преболедуват без ваксинация."И това какво общо има със смъртта на здрав човек на 33 години. Ставате цинични вече. Цинично е да кажеш "ползите, надвишават вредите", когато някой здрав и прав е умрял. Просто се запазва мълчание в такива случаи (поне).
27
2
 
28
 
! Отговори
кой преди 2 години
КОЙ ще понесе отговорност в този случай,нали антиваксърите са ви виновни за всичко
26
0
 
9
 
! Отговори
До 29 преди 2 години
Много хубав въпрос!
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само един умрял и от март месец нямали време да го съобщят....
24
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези бъркочи, наречени ваксини, са по-опасни от вируса. По-голям шанс има да умреш от бъркочите, отколкото от вируса.
23
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В случая какви са ползите. Този човек е могъл да живее до края на живота си без нито веднъж да се разболее от ковид или да го рпрекара безсимптомно както 80% от хората, които познавам, включително и аз?!
22
24
 
2
 
! Отговори
до 18 преди 2 години
пък аз иман двама пизнати на коити ридителите без ваксини си заминаха, само казвам
21
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Кажете го това на майката на починалия 33-годишен"А ти кажи на майката на починалия днес от Ковид 37 годишен Българин, че е най-добре всички да преболедуват без ваксинация.
20
2
 
3
 
! Отговори
Шашма Зенеква?! преди 2 години
Айдеее...нЕма нужда!
19
0
 
9
 
! Отговори
до 19 преди 2 години
"а ти *** на 5 милиона майки по света или хайде 29000 в Бг за обратното, да не су ваксиниран"Извинявай, ама повечето починали отдавна нямат майки, поради възрастта си. Не се прави на много интересен, утре, ако умре някой твой близък на 20-30 години няма да си толкова отрворен.