Проф. Сара Гилбърт: Следващите пандемии може да са по-смъртоносни

По думите й трябва да има повече финансиране в случай на нови пандемии
Обновена: 8 дек 2021 07:15 | 8 дек 2021 07:10, Нели Христова
156
Проф. Сара Гилбърт: Следващите пандемии може да са по-смъртоносни
Снимка: БГНЕС

Бъдещите пандемии могат да бъдат по-смъртоносни от настоящата COVID криза, предупреди един от създателите на ваксината AstraZeneca.

Проф. Сара Гилбърт заяви, че трябва да има повече финансиране за готовност при пандемия, за да се предотврати загубата на постигнатия напредък. Тя бе лектор на 44-та лекция на "Ричард Димбълби".

Проф. Гилбърт също така предупреди, че ваксините могат да бъдат по-малко ефективни срещу варианта на "Омикрон" и добави, че хората трябва да бъдат предпазливи, докато не се разбере повече за това.

"Това няма да е последният път, когато вирус заплашва живота ни и препитанието ни. Истината е, че следващият може да бъде по-лош. Може да бъде по-заразен, по-смъртоносен, или и двете", предупреди тя. "Не можем да допуснем ситуация, в която да сме преминали през всичко, през което сме преминали, и след това да открием, че огромните икономически загуби, които претърпяхме, означават, че все още няма финансиране за готовност при следваща пандемия", каза ученият.

"Напредъкът, който направихме, и знанията, които придобихме, не трябва да бъдат загубени", добави тя.

Говорейки за варианта на "Омикрон", тя каза, че неговият шипов протеин съдържа мутации, за които е известно, че увеличават преносимостта на вируса.

"Но има допълнителни промени, които може да означават, че антителата, индуцирани от ваксините или от инфекция с други варианти, може да са по-малко ефективни за предотвратяване на инфекция с "Омикрон".  Докато не знаем повече, трябва да бъдем предпазливи и да предприемем стъпки, за да забавим разпространението на този нов вариант", обясни проф. Гилбърт.

По думите й обаче намалената защита срещу инфекции и леки заболявания не означава непременно намалена защита срещу тежки заболявания и смърт. Тя също така призова бързият напредък, наблюдаван при доставянето на ваксини и лекарства по време на пандемията, да стане норма.

"Няма причина да не може да се разработи универсална грипна ваксина, за да се премахне заплахата от грип", каза тя.

Проф. Сара Гилбърт, която беше призната за дама в честването на рождения ден на кралицата по-рано тази година, започна да проектира ваксина срещу коронавирус в началото на 2020 г., когато COVID за първи път се появи в Китай.

Препаратът Oxford-AstraZeneca сега е най-широко използваният в света, с дози, изпратени до повече от 170 страни.

Лекцията, кръстена на покойния телевизионен оператор Ричард Димбълби, включва влиятелни лектори от академичните среди, изкуствата и бизнеса и кралското семейство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
20
 
! Отговори
смях преди 2 години
Нали Бил вече предсказа как следващата пландемия ще е много по смъртоносна.Аз вярвам на Бил.
95
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом е САРА И Е РИЖА НЕ МИ Я ХВАЛИ. Не може да управлявате света с измишльотини,заплахи,лъжи и шантажи.Алоооо
94
1
 
9
 
! Отговори
а може и... преди 2 години
да не са по-опасни. И едното и другото са все предположения, хвърлени ей така.
93
1
 
10
 
! Отговори
Ванга умря преди 2 години
Аман от пророци и пророчки. Може да са, ама може и да не са. Едното от двете при всички положения е вярно.
92
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Упражненията Ковид са предвидени до 2024г според доклад на Световнара Банка обявен още 2020г.Къде са адвокатите за обезщетения?
91
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ли се чувства тая женица сега, като в съзнанието на много хора е 'доктор Смърт'. Малко ли убити има директно от препарата на астразенека. Тези статитстики не се показват, но засегнатите знаят и не й мислят доброто. Честно казано - никому не пожелавам да е на нейно място.
90
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом в заглавието има може значи е лъжа.Така учат в Харвард.
89
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази женица открито заплашва, заплашва...И го кара по плана, който проиграха на 18.10.2019 г.И това няма нищо общо с вирусите. Каквото им позволим днес, такова ще получат децата ни утре - нито сигурност за живота си, нито свобода!
88
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 96прочетох някъде подобна теория от някакъв учен....Ако не е било фейк-новина...Надявам се да не изчезваме, красиви сме и умни...:)
87
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
марш от тук рептил хамерикански
86
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За универсалната противогрипна ваксина е закъсняла проф. Гилбърт - Чорбанов от БАН от 5 години я прави!
85
2
 
5
 
! Отговори
възмутен преди 2 години
До Анонимен 98 Веднага сезирай Арменския поп.
84
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уважаеми днес.бг . ако моментално не изтриете коментар 96, демонстриращ открит расистки език на омразата, ще сезирам съответните институции.
83
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следващите вируси е хубаво да подминат бялата раса и да се концентрират предимно към Китай, Индия, Африка. Защото там населението се увеличава безконтролно. Сегашния Ковид-19 много расистки засегна най-вече белите хора, които така или иначе са на изчезване.
82
1
 
30
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Разбира се! Дизайнерските вируси ще стават все по смъртоносни. Фармацевтичните гиганти набират опит все пак. Зависи за какво е проектиран поредния "случаен щам". Човечеството живя безплатно твърде дълго време. Време е да започне да откупува живота си от новите Богове - свръхбогатите собственици на фармацевтични и не само гиганти. Добре дошли в Brave New World!
81
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато слушаме подобни изчадuя със сигурност ще са!
80
0
 
14
 
! Отговори
Анти Тяло преди 2 години
Съвет към професорката...Да си бере лайката....мерси!
79
1
 
21
 
! Отговори
Непременно преди 2 години
ще са по-смъртоносни следващите епидемии, но те няма да са от вирус, а от народен гняв и ваксини срещу тях няма открити, няма открити. И засягат най-силно и смъртоносно такива като Сара Гилбърт медицински и био фашаги.
78
2
 
13
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Ясно е, че голямата фарма се финансира предимно от евгеници, които смятат, че вече сме прекалено много и за това са направили вируса и сега им се дават пари, уж за да ни лекуват от вируса, а всъщност да ни убиват бавно, печелейки на наш гръб, докато умираме.
77
0
 
7
 
! Отговори
До 87 преди 2 години
Няма как да стане, щото не се ваксинирам.