Проф. Сара Гилбърт: Следващите пандемии може да са по-смъртоносни

По думите й трябва да има повече финансиране в случай на нови пандемии
Обновена: 8 дек 2021 07:15 | 8 дек 2021 07:10, Нели Христова
156
Проф. Сара Гилбърт: Следващите пандемии може да са по-смъртоносни
Снимка: БГНЕС

Бъдещите пандемии могат да бъдат по-смъртоносни от настоящата COVID криза, предупреди един от създателите на ваксината AstraZeneca.

Проф. Сара Гилбърт заяви, че трябва да има повече финансиране за готовност при пандемия, за да се предотврати загубата на постигнатия напредък. Тя бе лектор на 44-та лекция на "Ричард Димбълби".

Проф. Гилбърт също така предупреди, че ваксините могат да бъдат по-малко ефективни срещу варианта на "Омикрон" и добави, че хората трябва да бъдат предпазливи, докато не се разбере повече за това.

"Това няма да е последният път, когато вирус заплашва живота ни и препитанието ни. Истината е, че следващият може да бъде по-лош. Може да бъде по-заразен, по-смъртоносен, или и двете", предупреди тя. "Не можем да допуснем ситуация, в която да сме преминали през всичко, през което сме преминали, и след това да открием, че огромните икономически загуби, които претърпяхме, означават, че все още няма финансиране за готовност при следваща пандемия", каза ученият.

"Напредъкът, който направихме, и знанията, които придобихме, не трябва да бъдат загубени", добави тя.

Говорейки за варианта на "Омикрон", тя каза, че неговият шипов протеин съдържа мутации, за които е известно, че увеличават преносимостта на вируса.

"Но има допълнителни промени, които може да означават, че антителата, индуцирани от ваксините или от инфекция с други варианти, може да са по-малко ефективни за предотвратяване на инфекция с "Омикрон".  Докато не знаем повече, трябва да бъдем предпазливи и да предприемем стъпки, за да забавим разпространението на този нов вариант", обясни проф. Гилбърт.

По думите й обаче намалената защита срещу инфекции и леки заболявания не означава непременно намалена защита срещу тежки заболявания и смърт. Тя също така призова бързият напредък, наблюдаван при доставянето на ваксини и лекарства по време на пандемията, да стане норма.

"Няма причина да не може да се разработи универсална грипна ваксина, за да се премахне заплахата от грип", каза тя.

Проф. Сара Гилбърт, която беше призната за дама в честването на рождения ден на кралицата по-рано тази година, започна да проектира ваксина срещу коронавирус в началото на 2020 г., когато COVID за първи път се появи в Китай.

Препаратът Oxford-AstraZeneca сега е най-широко използваният в света, с дози, изпратени до повече от 170 страни.

Лекцията, кръстена на покойния телевизионен оператор Ричард Димбълби, включва влиятелни лектори от академичните среди, изкуствата и бизнеса и кралското семейство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
САРА ГИЛБЪРД ПО ПРЯКОР ДИЗАСТРА СЪСИРЕКА: НЕ ЕДНА, А ОЩЕ 5 ЩЕ ИМА! ВСЯКА НОВА ВАКСИНА МИ ПЪЛНИ ДЖОБОВЕТЕ С МИЛИАРДИ!
75
1
 
13
 
! Отговори
Онзи преди 2 години
До кога ще чакаме новите вируси? Нетърпеливи сме, Бау да си нашари още 20 игли в нежното му тяло на дъгата.
74
3
 
10
 
! Отговори
до 86 преди 2 години
Специално за тебе трябва да направяд една дозичка с цианид :)
73
2
 
21
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Много пари се дават на фармацевтични компании, които правят вируси и псевдоваксини!
72
2
 
14
 
! Отговори
Стефан преди 2 години
Г-жо професор сега ще ти кажа даже откъде ще дойдат парите ама трябва двете мафии да се разберете Вашата - фармацевтичната и другата - оръжейната, значи тези оръжейните остават само две години без поръчки и да карат само на заплати, и ще имате 5 трилиона долара, след това се сменяте и всичко е точно, и двете организации ще страдате по две години, но след това по стария начин ще съдирате кожи и пак ще сте на 200 процента печалба, пак ще си измисляте болести, другите пак ще провокират конфликти.
71
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Същите неща ми ги обясняват и таксиметраджиите дето ме карат сутрин и вечер из града, без да са професори, академици и вирусолози. Можело ама можело и да не може, ама щяло да стане по-зле ама не баш, можело да е и по - добре, ама се съмнявали... Важното е че стана дума за едни пари и трябва да се дават редовно и по много иначе идва новият лош и смъртоносен вирус, който е изпуснат от каца с кисело зеле...
70
1
 
12
 
! Отговори
Да преди 2 години
Може, ама може и да не са. Това са догатки и не са факти, а предположения. Новините би трябвало да съдържат само факти, поднесени обективно и безпристрастно. Това, което четем тука е мнението на някоя си и еквивалентно на статус във фейсбук. Така, че концентирайте се върху факти, а не върху мнения.
69
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено, че като изключат с ваксите имуната система на хората, следва масова смърт от обикновен грип. Има ли още изненадани?
68
1
 
32
 
! Отговори
caramba преди 2 години
"Няма причина да не може да се разработи универсална грипна ваксина, за да се премахне заплахата от грип", каза тя.Това го кажи на стотиците милиони, ваксинирали се чинно срещу грип, само до преди няколко години.Умря ви бизнеса със ваксините против грип и побързахте да го замените с такива за корона вируси.Най-богатите компании в света отдавна са фармацевтичните. Изместиха от върха дори и копачите на фосилни горива доста отдавна.
67
0
 
3
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
и какво от това...
66
0
 
27
 
! Отговори
До ДДРОнег преди 2 години
"Но спор няма, по-добре пари за наука, отколкото за чалга и оръжие !!!" - - В момента покрай ковид експеримента "науката" е чиста чалга и смъртоносно оръжие.
65
8
 
1
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Но може и да не са толкова "смъртоносни" !!!___Но спор няма, по-добре пари за наука, отколкото за чалга и оръжие !!!
64
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-страшното ще настъпи, когато водката изчезне...
63
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено, че ще са по-смъртоносни. Разказахте играта на нормалния човешки геном и имунитет, особено с последните експерименталки, които насила поставихте на хората. Все по-трудно ще е да се запази естествения имунитет и все по-силна ще е зависимостта на човешкия живот от лекарства. Но нали и това е целта!
62
0
 
19
 
! Отговори
ЩЕ СА! преди 2 години
Следващите ЩЕ СА по-смъртоносни. Сега вече знаят механизма на пускане и контрол, но следващите няма да са толкова безобидни.
61
0
 
21
 
! Отговори
Край преди 2 години
следващите пандемии може да са по-смъртоносни НО може и да не са.Важното е да се увеличи финансирането.Решили сме да правим хората безсмъртни.
60
0
 
33
 
! Отговори
абе преди 2 години
"Истината е, че следващият може да бъде по-лош. Може да бъде по-заразен, по-смъртоносен, или и двете".Вярвам ти,но това го правите насила,с ясното съзнание че това от което се "опасявате" ще се случи.В дебелите медицински книги пише с ГОЛЕМИ букви: СПИРА СЕ всяка ваксинация по време на епидемия.А в днешно време: ЗАДЪЛЖАВА СЕ ваксинацията по време на епидемия.На това му се вика меко казано шизофренично
59
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако чичко Бил и неговите лаборатории са намесени със сигурност. И щом има и книга "Как да избегнем климатичните бедствия" очаквам следващият удар да е с климата. Климатичен локдаун с кислородни маски произведени от някой спасител
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ви звучи Сара Гилбърт?
57
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е възможно... Може Земята да бъде ударена от огромен метеорит и да престане да съществува...