Ваксината на "Пфайзер" защитава само частично срещу Омикрон

Няма данни по-малко да предотвратява тежко заболяване или смърт
8 дек 2021 15:56, Елка Василева
70
Ваксината на "Пфайзер" защитава само частично срещу Омикрон
Снимка: архив, БГНЕС

Вариантът Омикрон на новия коронавирус може частично да убягва на защитата от две дози на ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех", каза ръководителят на лаборатория в Африканския здравен институт в РЮА, цитиран от Ройтерс.

Изследване на кръвта от хора с две дози от ваксината и преболедували COVID-19 показа, че в повечето случаи те са били способни да неутрализират варианта. Това насочва, че бустерна доза от ваксината може да помогне срещу инфекцията.

Алекс Сигал, професор в Африканския здравен институт, написа в Тwitter, че има "много голям спад" в неутрализирането на варианта Омикрон в сравнение с по-ранните.

Още по темата
Лабораторията е анализирала кръвта на 12 мъже, ваксинирани с две дози от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех". Резултатите от изследването са публикувани на страницата на лабораторията в интернет, но не са рецензирани.

Кръвта от петима от шестимата, които са боледували от COVID-19 и са ваксинирани, все още е неутрализирала варианта Омикрон.

"Резултатите са по-добри от очакваното. Колкото повече антитела има човек, толкова по-добър е шансът да има защита от Омикрон", пише Сигал в Тwitter.

Лабораторията не е изследвала кръв от хора с бустерна доза, защото такава още не е налична в РЮА.

Според ръкописа лабораторията е наблюдавала намаляване от 41 пъти на нивата на неутрализиращи антитела срещу варианта Омикрон.

Сигал допълни в Тwitter, че числото вероятно ще бъде променено след допълнителни експерименти.

Макар и неутрализиращите антитела да са показател за имунна реакция, според специалистите други клетки, като В- и Т-клетките също се стимулират от ваксините и помагат за защитата срещу коронавируса.

Предварителните данни не показват ваксината да е по-малко способна да предотвратява тежко заболяване или смърт. Докато продължават лабораторните изследвания, изпълнителният директор на "Бионтех" Угур Шахин каза миналата седмица: "мислим, че е вероятно хората да имат значителна защита срещу тежко боледуване, причинено от Омикрон."

Вариантът Омикрон беше открит първо в РЮА миналия месец. Той предизвика тревоги по цял свят за нова вълна на COVID-19. Световната здравна организация го класифицира като предизвикващ безпокойство, но каза, че засега няма данни да са необходими специфични ваксини срещу него.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
22
 
5
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Хак да им е на антиваксърите, все пак 3-тата доза RNK която съм си поствил ще ми помага, ако трябва и 4-та ще искам но за сега не дават. Интелигентните отиват и се ваксинират, така утре няма да легнат да заемат място в болниците необходимо за по-нуждаещите се. Тук в България май всички се мислят за безсмъртни или са потенциални самоубийци... В каква държава живеем с инат народ ... ще мре ама няма да се ваксинира... И какво доказват ... Хайде нацъкйте ми минуси ... самоубийци ?
29
2
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЛЪЖАТ!!! ЛЕКАР ОЩЕ ПРЕДИ КОВИД КАЗА, ЧЕ ВАКСИНИТЕ ДАВАТ САМО ДО 40% ЕФИКАСНОСТ ЗА НОВИ ЩАМОВЕ! ИМА И СТАТИИ ПО ТОЗИ ВЪПРОС ОЩЕ ОТ ПРЕДИ КОВИД!
28
2
 
17
 
! Отговори
ТИРО-ЛИРО преди 2 години
Никой не ми отговаря на 1-н *** въпрос. Кое е важно - да правим оборот за експериментални препарати на корпорациите или да сме здрави? Ако е второто, защо ни е зелен сертификат? Защо на публични места достъпът не е само с/у тест? Здрав си - влизай, не си - хайде към болницата (като искаш, ваксинирай се!)! КАЖЕТЕ ЗАЩО?
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече може да се пускат абсол'тно безсмислени статии по въпроса темата. Като тази например. Ваксините стимулирали Т-клетките, бля.бля. Идеята е ВирОса да не слиза от първа страница. Мисля да обърна друга страница, спирам да чета, спирам да комуникирам с хора извън абсол'тно тесен кръг. Готвя се за най-лошото - мешката да е в бойна готовност. На запад имаше едни, които живееха в бункери и чакаха ядрена атака. Да, ама Мейдън имат една песен, в която се оказа, че не била ядрена, а химическа и леш.
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде ве, бодете няколко доброволци с трета доза и ги вкарвайте при болните от макароната, да видим дали са защитени, дали боледуват, дали ще боледуват тежко и дали ще хвърлят топа. Какво чакате, нали ваксините са супер?
25
1
 
11
 
! Отговори
Не разбирам много преди 2 години
Резултатите, които очаквахме всички с притаен дъх толкова дълго са вече тук. Няма вече ковид, няма мовид. Хайде всички в кварталния пункт за една бърза игла.
24
1
 
19
 
! Отговори
х преди 2 години
Хайде на боцкането с новите елексири.
23
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама колко да пада ефективността на ваксина срещу щам, да който няма един умрял досега с него в 38 държави, които го наблюдават? Даже ваксината грам да не помага, самият вирус не убива и може да я пишат 100% ефективна. Тия вече съвсем се оливат в лъжите.
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз само частично ги забременявам, не напълно
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тия в ЮАР като взеха тая кръв върху какво я тестваха? Върху вируса дето никой не го е виждал. Будалкат народа яко.
20
1
 
5
 
! Отговори
Фют преди 2 години
По доказателства и проучвания на една баба каза. Те за алфата ще им трябват 55г да изкарат инфото ама мисирките вече имат за мороникона.
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сайтът до голяма степен сондира настроенията в обществото и се наблюдава от хора в администрацията на управляващите... Статистиката за епидемията, също се манипулира според логиката, която преобладава в мненията на хората, които усещат дезинформацията в данните. РадеФ например също се издаде, че чете тук, като каза след изборите, че "Завръщането на бял кон от Бойко се отлага"...
18
1
 
12
 
! Отговори
Аман преди 2 години
Не само пфайзер и другите са експерименти Защо лъжете хората? Лакомията води до началото на края на вашия мижен и мошеннически живот
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да се изненадам, ако това са само свободни съчинения...
16
1
 
12
 
! Отговори
You преди 2 години
Василева след като си работила по статията, после прочети ли я да видиш как заглавието си противоречи със самата статия. Или за теб и смотания ви сайт е по важно лъжата отколкото истината. Чети бе *** чети после пиши, ако въобще си го писала ти.
15
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами премахване на сертификатите за ваксинирани. Това, че са се перфорирали вече не дава никакви гаранции!
14
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уникална безотговорност към здравето е да се инжектираш с не докрай тествани препарати.
13
4
 
13
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
да му мислят страхливи ваксинирани, като са се хванали на хорото ще играят до край, да бяха мислели преди това, ще минат само с една две дози и никой насила не ги влачил да се боцкат изборът си е техен и последствията също..
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заглавието кърти мивки. Чудили са се как да го завъртят така, че да излезе, че ваксината не пази, а то е точно обратното. Добре, че в текста е написано това "Това насочва, че бустерна доза от ваксината може да помогне срещу инфекцията.", че иначе току виж някои хора се възрадвали, без да са чели статията и без да има кой да им каже. :)
11
0
 
1
 
! Отговори
Браво Е. преди 2 години
Само тъй