Ваксината на "Пфайзер" защитава само частично срещу Омикрон

Няма данни по-малко да предотвратява тежко заболяване или смърт
8 дек 2021 15:56, Елка Василева
70
Ваксината на "Пфайзер" защитава само частично срещу Омикрон
Снимка: архив, БГНЕС

Вариантът Омикрон на новия коронавирус може частично да убягва на защитата от две дози на ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех", каза ръководителят на лаборатория в Африканския здравен институт в РЮА, цитиран от Ройтерс.

Изследване на кръвта от хора с две дози от ваксината и преболедували COVID-19 показа, че в повечето случаи те са били способни да неутрализират варианта. Това насочва, че бустерна доза от ваксината може да помогне срещу инфекцията.

Алекс Сигал, професор в Африканския здравен институт, написа в Тwitter, че има "много голям спад" в неутрализирането на варианта Омикрон в сравнение с по-ранните.

Още по темата
Лабораторията е анализирала кръвта на 12 мъже, ваксинирани с две дози от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех". Резултатите от изследването са публикувани на страницата на лабораторията в интернет, но не са рецензирани.

Кръвта от петима от шестимата, които са боледували от COVID-19 и са ваксинирани, все още е неутрализирала варианта Омикрон.

"Резултатите са по-добри от очакваното. Колкото повече антитела има човек, толкова по-добър е шансът да има защита от Омикрон", пише Сигал в Тwitter.

Лабораторията не е изследвала кръв от хора с бустерна доза, защото такава още не е налична в РЮА.

Според ръкописа лабораторията е наблюдавала намаляване от 41 пъти на нивата на неутрализиращи антитела срещу варианта Омикрон.

Сигал допълни в Тwitter, че числото вероятно ще бъде променено след допълнителни експерименти.

Макар и неутрализиращите антитела да са показател за имунна реакция, според специалистите други клетки, като В- и Т-клетките също се стимулират от ваксините и помагат за защитата срещу коронавируса.

Предварителните данни не показват ваксината да е по-малко способна да предотвратява тежко заболяване или смърт. Докато продължават лабораторните изследвания, изпълнителният директор на "Бионтех" Угур Шахин каза миналата седмица: "мислим, че е вероятно хората да имат значителна защита срещу тежко боледуване, причинено от Омикрон."

Вариантът Омикрон беше открит първо в РЮА миналия месец. Той предизвика тревоги по цял свят за нова вълна на COVID-19. Световната здравна организация го класифицира като предизвикващ безпокойство, но каза, че засега няма данни да са необходими специфични ваксини срещу него.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
2
 
! Отговори
В. преди 2 години
Само кутрето защитава.
9
3
 
14
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Милите... " защитени", може би след 3, 4, 5 5780 игла.
8
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не съобщавате умрелите сред децата и младежите в Англия? Само починалите възрастни са повече от 1600 от тази отрова.
7
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да си доста болен мозък, за да се подведеш и да си ваксинираш съмнителни ГМО в тялото, така през 90-те години доста млади мъже се осакатиха, някои умряха, приемайки анаболни стероиди, само защото някой беше казал, че така ще ги харесват жените или ще бъдат по-уважавани.
6
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига вечеее ! Всички приятели които се ваксинираха, ся берат душа удома си ! Как така малко пази, като даже хич не пази ??????
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комшията Кольо крика 100 кила мускулна маса,бивш борец,щангист и ММА боец,ритна камбаната след втората доза на пфайзер..
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е като "малко съм бременна".
3
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко за набодените, винаги са прецакани.
2
6
 
3
 
! Отговори
Държававен Тероризъм преди 2 години
ДАНС на Борисов и Гешев са продавали роби на Пернишки мафиоти за гаври с СРС , изтезания и убийства! Цена 50 000 лева за роб!Къде е сега великото МВР и великата Прокуратура няма ги нали !?Разпитайте Юлиян Борисов Георгиев от Перник как си е купил роб за 50 000лева, а забравих че е приятел на прокурора Иван Гешев и на прехваления генерал майор Васил Василев!
1
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сваляйте гащите ,зомбита. Бустерът идва.