Ваксината на "Пфайзер" защитава само частично срещу Омикрон

Няма данни по-малко да предотвратява тежко заболяване или смърт
8 дек 2021 15:56, Елка Василева
70
Ваксината на "Пфайзер" защитава само частично срещу Омикрон
Снимка: архив, БГНЕС

Вариантът Омикрон на новия коронавирус може частично да убягва на защитата от две дози на ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех", каза ръководителят на лаборатория в Африканския здравен институт в РЮА, цитиран от Ройтерс.

Изследване на кръвта от хора с две дози от ваксината и преболедували COVID-19 показа, че в повечето случаи те са били способни да неутрализират варианта. Това насочва, че бустерна доза от ваксината може да помогне срещу инфекцията.

Алекс Сигал, професор в Африканския здравен институт, написа в Тwitter, че има "много голям спад" в неутрализирането на варианта Омикрон в сравнение с по-ранните.

Още по темата
Лабораторията е анализирала кръвта на 12 мъже, ваксинирани с две дози от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех". Резултатите от изследването са публикувани на страницата на лабораторията в интернет, но не са рецензирани.

Кръвта от петима от шестимата, които са боледували от COVID-19 и са ваксинирани, все още е неутрализирала варианта Омикрон.

"Резултатите са по-добри от очакваното. Колкото повече антитела има човек, толкова по-добър е шансът да има защита от Омикрон", пише Сигал в Тwitter.

Лабораторията не е изследвала кръв от хора с бустерна доза, защото такава още не е налична в РЮА.

Според ръкописа лабораторията е наблюдавала намаляване от 41 пъти на нивата на неутрализиращи антитела срещу варианта Омикрон.

Сигал допълни в Тwitter, че числото вероятно ще бъде променено след допълнителни експерименти.

Макар и неутрализиращите антитела да са показател за имунна реакция, според специалистите други клетки, като В- и Т-клетките също се стимулират от ваксините и помагат за защитата срещу коронавируса.

Предварителните данни не показват ваксината да е по-малко способна да предотвратява тежко заболяване или смърт. Докато продължават лабораторните изследвания, изпълнителният директор на "Бионтех" Угур Шахин каза миналата седмица: "мислим, че е вероятно хората да имат значителна защита срещу тежко боледуване, причинено от Омикрон."

Вариантът Омикрон беше открит първо в РЮА миналия месец. Той предизвика тревоги по цял свят за нова вълна на COVID-19. Световната здравна организация го класифицира като предизвикващ безпокойство, но каза, че засега няма данни да са необходими специфични ваксини срещу него.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Няма данни по-малко да предотвратява тежко заболяване или смърт" Айде някой да ми разтълкува това гениално изобретение на филологичната мисъл. Абе, аланкоолу, по-ясно не можете ли да пишете? "Няма данни тази жена да е по-малко бременна от другата".
49
0
 
2
 
! Отговори
В. преди 2 години
Искат да ни американизират - нулиране на спестяванията, живот на кредит, отнемане на жилищата заради неплатени огромни суми за ток и вода, бустерни дози за замазване на обедняването, ГМО храни, принудителна промяна на местоживеене, пол и занятие, принудително настаняване в сиропиталище, приют и старопиталище....НЕЩО НЕЯСНО ДА ВАКСИНИРАНИ И НЕВАКСИНИРАНИ?
48
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като умират по 100-200 души дневно, и както засега само делтата е при нас , за 1 месец още ще има още 3000 починали от делтата .
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудесни новини! Слагате бустера и спите спокойно!
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо се премълчава за съдбата на ваксинираните спортисти - посочват се факти за увредени и мъртви млади хора, силни и здрави преди ваксината...
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От какво защитава ве тъ,,пунгерти? С/у нещо от което никой не е умрял и нямат дори и симптоми?! Лъжите и манипулациите на фармацевтичната мафия трябва прилежно да се копират тук за да не се сърди шурущоидния гаспадар.
44
3
 
9
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ СРЕЩУ ЩАМ, ОТ КОЙТО НИКОЙ ОЩЕ НЕ Е УМРЯЛ!!! ХА ХА ХА ! ХИТРО! ПРИ ТЯХ ВАКСИТЕ СА УСПЕШНИ НА 100%! БРАВОС НА ФАРМАВАКСЪРСКАТА ФИЛОСОФИЯ!
43
2
 
6
 
! Отговори
Майна преди 2 години
Ако сегашната ваксина Е ДОСТАТЪЧНА - ЗАЩО ФАЙЗЕР РАЗРАБОТВА НОВА ВАКСИНА,А??? ЯВНО НЕ Е ДОСТАТЪЧНО ЕФИКАСНА СТАРАТА ВАКСА!!! ИМА НУЖДА ОТ ЪПДЕЙТ!!!НО КОВИД ИМА АЛТЕРНАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ - НЯКОИ ДЖИПИТА ГО ЗНАЯТ И ИЗЛЕКУВАТ КЪМ 98% ОТ ПАЦИЕНТИТЕ СИ.
42
1
 
1
 
! Отговори
В. преди 2 години
Аз не съм съгласен да плюете на автора защото те това му спускат и все пак Е. винаги изпълнява задачата като придава определен нюанс.
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма шега няма майтап. Ще има боцкане като труженичките на околовръстното. Щом те не се оплакват значи всички ще издържат. На някои може и да им се стори много дебел и с квадратна глава ама ще свикнат.
40
2
 
8
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
А стига ве!!!!! Аз си сложих 5 и си мислих,че съм безсмъртен!
39
2
 
19
 
! Отговори
Имунна система преди 2 години
На кой бустер ще изпуша тотално?2, 3, 4?
38
2
 
16
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Боц боц боц
37
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Експерименталните препарати нищо не пазят, друга е целта. Ако пазеха нямаше да има нужда се слагат още дози.
36
3
 
23
 
! Отговори
Фют преди 2 години
Световната смъртност от Стрес е 5мил на година ,а от настинката 4.5 мил . +- 4 мил. според вездесъщата СЗО .Ами да препоръчате да спрат да стресират хората викам аз а?
35
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма ли разузнавачи както едно време да хванат лабораториите бълващи това оръжие? другият щам от Индия ли ще дойде? минахме Китай.Африка..
34
4
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БИОНГЕЙТСХ С ГОВОРИТЕЛ УГУР ШАХИН: ДОЖИВОТНИ АБОНАТИ СТЕ НИ ВЕЧЕ, ОСНОВНА ВАКСИНА И ОЩЕ МИЛИОН БУСТЕРНИ ДОЗИ ЗА РАЗЛИЧНИТЕ ЩАМОВЕ! ДО 2023-ТА ПОРАДИ НЕДОСТАТЪЧНО ЗАВОДИ ЗА ВАКСИНИ ЩЕ ИМАТЕ ДОЗА НА ВСЕКИ 3 МЕСЕЦА НО ПЛАНОВЕТЕ СА ДА ИМА ВСЕКИ МЕСЕЦ НОВА ДОЗА!
33
2
 
21
 
! Отговори
Живко преди 2 години
"Кръвта от петима от шестимата, които са боледували от COVID-19 и са ваксинирани, все още е неутрализирала варианта Омикрон."Резултатите са по-добри от очакваното. Колкото повече антитела има човек, толкова по-добър е шансът да има защита от Омикрон", пише Сигал в Тwitter."++++++ Ама тия до кога ще ни правят на маймyнu!? Това са преболедували хора! Много ясно че ще дават добър отговор на Омикрон и който и да е нов щам! Това не са непреболедували, но с 3 дози!
32
3
 
27
 
! Отговори
Право в целта преди 2 години
Световни специалисти се изказаха, че няма случай на човек постъпил в болница с т. нар. "омикрон", а камо ли починал, което означава, че вирусът започва да се самоизолира и да утихва. Независимо от това обаче световните сатанисти няма да се спрат, защото пЛандемията е създадена, за да инжектират и чипират всички психясали зомбита.
31
2
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
;) БЕШЕ ПРЕДЕЛНО ЯСНО, ЧЕ ЩЕ ОБЯВЯТ, ЧЕ ХЕМ ВАКСИНИТЕ РАБОТЯТ ЗА ДА НЕ ПОДИВЕЯТ ДОСЕГА НАБОДЕНИТЕ, ХЕМ ВАКСИНЕТЕ НЕРАБОТЯТ ЗА ДА СЕ ПРОДЪЛЖИ С БУТСТЕРИЗИРАНЕТО И НОВИТЕ ВАКСИНИ СРЕЩУ КОВИД :D БЕТЕР ВЕНЕЦУЕЛСКИ РЕЗУЛТАТИ!! РАБОТЯТ САМА МАЛКО НАД ПОЛОВИНАТА :D ИДЕАЛНИЯ ОТГОВОР! НАДАЛИ ИМАТ И 20% ЕФИКАСНОСТ И ТОВА НА ВСИЧКИ Е ПРЕДЕЛНО ЯСНО!