Най-късно до празниците "Омикрон" ще бъде и в България

Най-рискови остават децата, бебетата и възрастните хора
Обновена: 9 дек 2021 12:31 | 9 дек 2021 12:27, Ния Христова
139
Най-късно до празниците "Омикрон" ще бъде и в България
Снимка: БГНЕС
"Най-късно до празниците Омкрон ще бъде и в България. Ако това се случи до месец февруари, той ще стане доминиращ у нас",  прогнозира пред Нова тв математикът Лъчезар Томов. По думите му най-рискови остават децата, бебетата и възрастните хора, без изграден имунитет срещу вируса.
 
"Клетъчният имунитет се повлиява много добре след три поставени дози. Съветът ми към властите да разрешат по-скорошно поставяне на поредна доза, а не след шест месеца от предходната. Не може да очакваме Омикрон да бъде по-лек от досегашните щамове, този вариант има над 30 мутации. В Африка отне един месец след появата му да стане доминиращ. Заради разпределението на населението в нашата страна обаче, можем по-лесно да се справим с Омикрон и да го контролираме", обясни математикът.
Още по темата
 
Лъчезар Томов категорично заяви, че не може да се говори за край на вълната от COVID, като вероятно ни очаква и пета поредна такава.
 
"Връщането на учениците в клас отключи покачване на заразените. До Коледа данните ще се повишават, макар че това няма да се усети веднага", допълни той.
 
Анестезиолог д-р Иван Колчаков коментира, че все още се намираме на платото, но болниците са достатъчно натоварени.
 
"Имаме 90 легла за COVID, 10 от тях за в интензивно отделение. Най-тежките случаи нямаляха като брой. Има редукция на общия брой заразени и хоспитализирани, но няма място за отпускане. Починалите за денонощие все още са над 100. Медицинските специалисти са изключително натоварени", каза още д-р Колчаков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
18
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Хипохондрията е възникнала точно под такава психо-атака.Развива се в лабилни съзнания.
38
5
 
22
 
! Отговори
/// преди 2 години
Кога по-точно ще е в България, защото съм на прасе и да съм подготвен да го посрещна.
37
5
 
26
 
! Отговори
Стамат преди 2 години
Свински гърди на скара,кисело зеле с червен пипер и червено вино на корем.Цялата рода в нас,плюс комшийте!!!Удрииии,боли ме за вируси и ваксини,Урсула,Байдън и Гейтс - у лево.На село го караме на крак и никой се не плаши от нищо!
36
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, и? Преди малко пред прозореца мина самолет! Също мога да кажа и че навън е студено! Стига с тези ку.хи съобщителни заглавия. Единственото, което има смисъл, е какво означава това? Какво като дойде в България? Какъв е смисълът на съобщението?!
35
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Клетъчният имунитет се повлиява много добре след три поставени дози." - Каза математикът .... !!! - - "Не може да очакваме Омикрон да бъде по-лек от досегашните щамове, този вариант има над 30 мутации. В Африка отне един месец след появата му да стане доминиращ." - -- А статистиката за Южна Африка казва - 78% увеличение на заразените и 13% НАМАЛЕНИЕ на смъртните случаи . Нещо да каже математика Витанов за тия числа ?
34
0
 
15
 
! Отговори
Кики преди 2 години
Лъчезаре, ти защо още не си професор?Може би защото дори онези шамани от платените телефони са по добри прогностици от теб.Дерзай момче, сега омикрон после гейм оф трон след някой месец може и мобифон да го кръстят а ти все се разминаваш с научните титли.Айде малко по сериозно момче!
33
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доживях математик да ми разяснява поведението на вирусите. Що не си гледаш теоремите, бе, чичак?
32
1
 
17
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Е!!!!! Моля ви сЪ!!!! Та как ще ни пропусне?!?!?! Да слизам ли в мазето да се крия,като преди това съм си сложил 543 876 ваксини? Колко маски да си сложа?
31
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не трябва да се затваря, пълен игнор на психичната пандемия от хипохондрия
30
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като границите и училищата са отворени, то е ясно без да си математик. А защо отвориха училищата по спешност, точно сега, всеки да си направи изводите.
29
4
 
18
 
! Отговори
Joro преди 2 години
Добре дошъл. Мокър от дъжда не се бои. Както дошъл, така и си отъшъл.
28
4
 
22
 
! Отговори
Все още го няма... преди 2 години
А те започнаха да ни плашат с него. Ако толкова ги е страх и е толкова опасен - затваряйте границите? Или е по-удобно да затворите хората?
27
3
 
24
 
! Отговори
Картофчо преди 2 години
Супер, този омикрон, от ЮАР казаха, че е много заразен, не дава усложнения, прекарва се за 1 седмица и заобикаля ваксините. До пролетта всички ще са го прекарали като грип и чао на тази истерия! Чакаме следващата пЛандемия! ;)
26
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Вместо да ни измъчват с фашистки мерки, защо не затворят границите или не направят лагери за карантина за идващите. Хем знаят, че ще дойде хем нищо. Искат пак да скубат за ваксини след празниците то е ясно."... стига се шашка бе, изпий един Валерян! Аман от истерици!
25
0
 
25
 
! Отговори
Илия преди 2 години
Такова смешно заглавие не съм срещала.Най-късно до празниците ще бъде и в България.Омикрон пътува по света по план.
24
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми то си беше ясно каго ще дойде микрона.След празниците. Сега намаляват изкуствено заболелите, след това ще скочат за да почне принудителна не задължителна ваксинация.
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо да ни измъчват с фашистки мерки, защо не затворят границите или не направят лагери за карантина за идващите. Хем знаят, че ще дойде хем нищо. Искат пак да скубат за ваксини след празниците то е ясно.
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе кво го чакате, пускайте го на щафета, като олимпийския огън! И без това сама сополанковците се интересувате от грипове разни
21
0
 
26
 
! Отговори
Не! преди 2 години
"най-рискови остават децата, бебетата..." усещате ли на къде вървят нещата? Значи, дори и най-опасният делта вариант е като лека настинка за децата, но не, те били застрашени? Верно ли? Щам, който не е хоспитализирал нито един човек ще се използва като причина да се инжектират малките, не се потдавайте. Молете се най-скоро омикрон да стане доминантен и да приключваме...
20
1
 
11
 
! Отговори
Маг Витанов преди 2 години
Най-късно до празниците, Омикрон ке биде и у България!