В бъдеще COVID-19 ще остане като сезонна респираторна инфекция

Вариантите Омикрон и Делта могат да циркулират заедно
Обновена: 9 дек 2021 12:32 | 9 дек 2021 09:15, Ния Христова
87
Съмнителни проби за наличието на Омикрон у нас се проверяват в момента в Националния център по заразни и паразитни болести. Резултатите трябва да бъдат готови до края на седмицата. 
 
"Все още сме във вълна, настоящата не е приключила. Учените опитват да установят доколко ще се случи изтласкване на Делта от Омикрон или ще циркулират заедно. Ако не е дошъл все още, всеки момент ще бъде в България. По-добрият избор е презастраховането. Няма данни Омикрон да е особено смъртоносен", заяви епидемиологът д-р Христиана Бацелова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя посочи, че Омикрон възниква в територия от света, където има голям процент ХИВ позитивни, а голяма част от тях не са лекувани. 
 
"Противоепидемичните мерки са стандартни - дистанция, маски, дезинфекция, проветряване. Маските действително предпазват много добре, когато са покрити нос, уста и брада. За съжаление, почти никъде не виждам да се спазват мерките", каза още д-р Бацелова.
 
"Не смятам, че коронавирусът ще изчезна категорично, дори да затворим света за една година. Вирусът се разпространява и сред животните, може да образува резервоари при тях. Не мога да кажа дали ще го елиминираме, но пандемията ще свърши, а коронавирусът евентуално ще остане като сезонна респираторна инфекция", обясни д-р Бацелова.
 
Д-р Христиана Бацелова сподели притесненията си дали у нас ще се натрупат много възприемчиви към заразяване с Омикрон през януари-февруари. 
 
Гледайте целия разговор във видеото. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
21
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Доктор Бацилова правилно се изходи по въпроса, но имаше сююргюн и не можа да улучи дупката.
50
1
 
26
 
! Отговори
Тази жена преди 2 години
Е много агресивно настроена към нормалните хора,да си знаете! Във фейса и вижте как напъва,и тя е на хранилка ,това е един урруддд!
49
1
 
11
 
! Отговори
Ако погледнете преди 2 години
Небето днес ,ще видите че сезонната респ. Инфекция върви по план! Слепи ли сте? Вярвате на тези заставени мушмуроци със власт? Злото в пика си, нашите не може да спрат шефчетата си! Жалко! Така си получава когато пред годините загубиш автономност и идентичност ! Бог да е с нас!
48
0
 
33
 
! Отговори
Пациент преди 2 години
Когато една жена говори с такава страст за вирус и заразяване да знаете, че после ще ходи до мола на пазар за награда. Мъни мъни мъни итс а рич менс уърлд
47
1
 
8
 
! Отговори
Оооо да преди 2 години
Току Що един боинг от София за Малта изръси сезонния микрон ! Евала радеф,евала управа! Пак ни запукаха със самоуетите! Баххти и сатанистите,яко им лижат дупарите наще т.н мъже !
46
0
 
21
 
! Отговори
Неваксиниран преди 2 години
Има нещо много противно в тая жена...
45
1
 
36
 
! Отговори
НОВИ ЗАКЛЮЧЕНИЯ! преди 2 години
На всички, които СЕГА правят нови заключения, на база това, което "изследват" да се върнат на март 2020 и да си чуят заключенията още тогава изказани от наистина доказан специалист в областта - доц. Мангъров. Просто човека си има заекване и това даде повод много хора да го смятата за неадекватен. Истински специалист. И за момент не отстъпи и дума от казаното, а колко други се извъртяха в обратна посока.
44
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименТе и хората по форумите го говореха от 2 години. Чакаме още 2-3години експертите да признаят, че маските не пазят нищо.
43
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мангъров преди 2 години говореше това, което тепърва разни "експерти" почнаха да го осъзнават.
42
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ваксинираш по време на епидемия или пандемия, е все едно да гасиш огън с бензин - така казват докторите, верни на науката и на професионалната си чест!Казват още, че универсална противогрипна ваксина не може да има. То и ваксини май вече няма, защото тия дни СЗО приравни препаратите на имуностимуланти...Постигнат ли политическите си цели, съвременните менгелета ще обявят вируса за решително победен и категорично изчезнал.
41
2
 
24
 
! Отговори
Димитров преди 2 години
Изненадващо голямо количество шамани ни работят от две години. Свалям шапка на организаторите и стратезите.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оуу ше**
39
1
 
21
 
! Отговори
Целта са мерките! преди 2 години
Мерките ще останат и ще се засилват. Глоби, концлагери, арести.
38
2
 
25
 
! Отговори
Гломб и Корсун преди 2 години
Доктор Бацилова по цял ден обикаля обществените места и следи за правилното носене на маските. Нощно време наблюдава придвижването на омикрона към България и чака инструкциите на СЗО. Вече знае със сигурност че бустерните дози през три месеца гарантират по-лек летален изход за заразените. Хвала доктор Бацилова.
37
1
 
8
 
! Отговори
Брецелова преди 2 години
Аре бегай тука Маоy
36
1
 
10
 
! Отговори
Мома Убавица преди 2 години
А *** че е убава и умна мале меле колко пари са продава тая булка ва? Давам 5000.
35
1
 
8
 
! Отговори
Бачо Кико преди 2 години
Бацелова бих и сложил няколко кожени ваксини, и няколко бустера...
34
1
 
25
 
! Отговори
Лапаница ам ам преди 2 години
Причината за усмивката на тази госпожа и г-н Витанов, когато говорят за смъртта от вирОса, е че удариха джакпота с тази масова истерия. В техен интерес е да насаждат повече страх и паника. Усмивката идва от гъделичкането в стомаха, при изричането на заплахи. Гъделичкането, което идва от реализацията, че идва още повече лaпаница. На 2 Мин 13 сек
33
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ц, там ги лекуват с ивермектин, виж Uttar Pradesh India covid19 и им виж случаите, там се лекуват не с "ваксини", а им дават ивермектин и в момента там няма пандемия, приключи всичко
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бацилова от опит ли говори или просто изказва мнение като всеки уличен коментатор