Проф. Найденски: Омикрон ще циркулира по света през следващите 6 месеца

На прага сме на влизането на грипната епидемия, обясни професорът от БАН
16 дек 2021 16:05, Ния Христова
44
 
Световната здравна организация излезе със становище, че ваксинацията не може да спре разпространението на Омикрон. 
 
"Цялата медицинска общност е разтревожена, защото имаме нов вариант с множество мутации. Въпрос на време е новият вариант да навлезе в нашата страна. Разпространяването на Омикрон е доста по-бързо в сравнение с Делта варианта - от 3 до 5 пъти", заяви проф. Христо Найденски от Департамента по инфекциозна микробиология към БАН пред Bulgaria ON AIR.
Още по темата
"Освен антителата, като линия на защита на организма, имаме Т-клетъчен имунен отговор и имунна памет на клетките. Поддържа се имунен статус на невъзприемчивост спрямо дадена инфекция. Това обяснява защо имунизираните хора преболедуват по-леко. Т-клетъчният имунитет може да бъде изследван - не е вечен, но е доста продължителен", обясни проф. Найденски.
 
Вариантът Омикрон ще циркулира в близките 6 месеца в световен мащаб и фирмите ще трябва да актуализират ваксините си, смята проф. Найденски.
 
"В рамките на нашия департамент започва нов проект. Подобно на няколко екипа в света, ще използваме изкуствени вирусни частици, които притежават цялата структура на вируса, но без информационна РНК и без да имат възможност да се размножават. Ще изучим патогенезата на тази инфекция и по какъв начин се генерират антителата, както и до каква степен може да се заобиколят. Дали може да бъдат използвани в търсене на нови лекарствени средства", съобщи професорът от БАН.
 
Проф. Найденски посочи, че грипната инфекция също намира ниша на разпространение. 
 
"На прага сме на влизането на грипната епидемия, късно е за поставяне на противогрипна ваксина", изтъкна проф. Найденов.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дотогава ще циркулира, след това ще се движи праволинейно равноускорително.
28
0
 
3
 
! Отговори
Край преди 2 години
Тоя не е никакъв професор. Аз ще ви кажа - омикрона ще обикаля точно 6м. и 23дни /календарни/. Значи съм академик.
27
0
 
8
 
! Отговори
А преди 2 години
И след шестия месец ще спре ли? Или ще се появи нова версия?
26
0
 
5
 
! Отговори
След което преди 2 години
...идва нов щам с поредната буква... и т.н. до свършека на Времето!
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И по-добре да циркулира той, нали леко се кара. Ситуацията в момента е "ПАНИКА! нов по-безобиден вариант ще измести старият по-смъртоносен".
24
0
 
10
 
! Отговори
хах преди 2 години
Как разбра че 6 месеца ще го има тоя щам? Кой му е дал титла на тоя?
23
0
 
15
 
! Отговори
11 преди 2 години
Бреей, британският вариант беше 10% по-заразен от уханския, делтата беше 60% по-заразен от британския, а микрона 300% по-заразен от делтата. Тогава: 1,1 Х 1.6 Х 3 = 5,28 - това е 428% (!!!!!) по-заразен от страшния ухански вариант. Аве, откъде ги ровите тия откачалки професори?
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти да видиш "ще използваме изкуствени вирусни частици, които притежават цялата структура на вируса, но без информационна РНК" това прав текст каза че няма проблем да си направят изцяло изкуствен вирус. Евала. Чакайте да свърши пандемията. Две години дупчат с една и съща ваксина, но сега, защото следващите 6 месецае има Омикрон, трябвало да ъпдейтеат ваксите. А защо до сега не го направихте за Делта, като ваксината в създадена за Алфа?
21
1
 
15
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Кой са ваксинирал , ваксинирал ))) Надлъгването започва от начало !
20
0
 
25
 
! Отговори
Зиг преди 2 години
""На прага сме на влизането на грипната епидемия, късно е за поставяне на противогрипна ваксина", изтъкна проф. Найденов." Но в разгара на Корона пандемия никога не е късно за поставяне на ваксина, нали?
19
1
 
2
 
! Отговори
Пророк Антиваксарии преди 2 години
Е-е-е ! 10 ме развесели !
18
1
 
6
 
! Отговори
Пророк Антиваксарии преди 2 години
Аз пък съм абсолютно сигурен ,че трябва да приеме нещата спокоино без паника със необходимо внимание и със вяра ,че всичко ще преодолеем и пак ще си хапваме и ще си пииваме ! А дано !
17
2
 
18
 
! Отговори
Да си додем на думат преди 2 години
Световната здравна организация излезе със становище, че ваксинацията не може да спре разпространението на Омикрон.
16
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професор Найденски е специалист по Омикрона. Цял живот го изучава. Вярвайте му...
15
2
 
16
 
! Отговори
бустермен преди 2 години
Септември ще бъде Май, Ковид ще мутира безкрай...ще бъде!
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Делта циркулираше 4 месеца и беше изметен за 1 седмица от Омикрон.... Ама оми-вируса ще успее да изкара 6 месеца, въпреки Новия вариант, който ще го подпъне.... Разбирам!
13
1
 
20
 
! Отговори
Antvx преди 2 години
Някой знае ли къде все-още мога да се заразя с нещо друго, различно от К-19? Антракс...Ебола... ? Сифилис поне остана ли???...
12
3
 
12
 
! Отговори
даимМките преди 2 години
Поредния фашист.
11
3
 
19
 
! Отговори
Една мисъл преди 2 години
Той вируса нали е елементарна жива частица, която има само една цел -да се размножава? Е как тогава разбра в коя си част трябва да мутира за да не го ловят антителата на предходните вируси че и ваксините? Започвам да си мисля че онези хора които пуснаха първоначалния вариант сега пускат и модифицирани такива. Каква обаче е целта освен печалба в някои сектори на обществото за сметка на смъртта на % от населението. Това трябва да се замисли човечеството и да потърси тези хора.
10
2
 
14
 
! Отговори
Обикновен човек преди 2 години
Нека да си циркулира, но не по света, а само в НС и в БАН. Там си е пълно с вируси, че един повече или по-малко няма никакво значение. Може и в болниците да си циркулира. Там е същото положение като в споменатите инститции.