В Бразилия ще предлагат четвърта доза ваксина при слаб имунитет

В Перу забраниха на неваксинирани депутати да влизат в парламента
21 дек 2021 08:32, Елка Василева
23
В Бразилия ще предлагат четвърта доза ваксина при слаб имунитет
Снимка: архив, БГНЕС

В Бразилия ще предлагат четвърта доза ваксина срещу ковид на пълнолетните със слаб имунитет. Тя ще може да бъде поставяна четири месеца след третата, бустерна доза, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от Франс прес.

В циркулярно писмо то също така пише, че предвижда интервалът между втората и третата доза ваксина да бъде намален от пет на четири месеца.

Бразилското правителство междувременно обяви, че ще дари 10 милиона ваксинни дози на бедни държави по линия на програмата КОВАКС на Световната здравна организация. Това няма да се отрази на ваксинационната кампания в самата Бразилия, увери здравното министерство.

Още по темата

Ваксинирането започна със закъснение и хаотично, на фона на критиките от страна на крайнодесния президент Жаир Болсонаро. Той отказва да се ваксинира и разкритикува решението на регулаторните власти от четвъртък да разрешат кампанията да обхване и децата на възраст между 5 и 11 години.

С над 617 хиляди смъртни случая, свързани с коронавируса, Бразилия е на второ място в мрачната статистика в света след Съединените щати, отбелязва АФП. Страната с население от 212 милиона души е трета по брой потвърдени случаи на коронавирус - повече от 22 милиона.

Ваксинационната кампания в Бразилия обаче се ускори през последните месеци, като две трети от населението вече са напълно ваксинирани. Броят на новите заразени и починалите намаля.

Междувременно бразилското правителство затегна правилата за влизане на пътници от чужбина. В Бразилия вече ще бъдат допускани само хора, които са ваксинирани срещу ковид, или са преболедували причиняваната от новия коронавирус инфекция, обяви правителството, цитирано от ДПА.

В съседна Аржентина, епидемичната обстановка се влошава през последните седмици. Новите случаи на ден вече са около 5000 - 4-5 пъти повече отколкото преди един месец, съобщи Франс прес.

Новият вариант Омикрон на коронавируса вече е в Аржентина. Първият случай бе засечен на 6 декември - пътник, пристигнал от Южна Африка, където Омикрон бе идентифициран за първи път миналия месец.
От днес в провинция Буенос Айрес, която включва едноименната столица на Аржентина, се въвежда здравен пропуск. Случаите на коронавирус в региона са нараснали с една трета през последната седмица.

Провинция Буенос Айрес има 18 милиона жители при население на страната от общо 45 милиона души.

Няколко други аржентински провинции вече въведоха здравен пропуск.
От началото на пандемията в Аржентина са потвърдени 5,39 милиона случая на коронавирус. 117 хиляди от заразените са починали.

70 процента от населението на страната вече са напълно ваксинирани срещу ковид.

Колумбия междувременно съобщи за първи случаи на Омикрон на своя територия - двама пътници от Съединените щати и един от Испания, предаде още Франс прес.

От началото на пандемията в страната с население от 50 милиона души са регистрирани над 5 милиона заразени. Смъртните случаи доближават 130 хиляди.

След пик на епидемията от април до юли, ситуацията в Колумбия започна да се подобрява, благодарение и на ваксинационната кампания, отбелязва АФП. Повече от половината от населението на страната вече е напълно ваксинирано.

В Перу - държавата с най-много смъртни случаи заради коронавируса на глава от населението - междувременно забраниха достъпа до Конгреса за хора, които не са ваксинирани. Това стана на фона на засичането на първите случаи на Омикрон в страната.

В парламента ще имат право да влизат само депутати и служители, които са получили поне две дози ваксина.

16 от 130-те депутати в еднокамарния Конгрес не са ваксинирани.

От началото на пандемията в страната с население от около 33 милиона души са потвърдени общо 2,265 случая на коронавирус. Над 202 хиляди от заразените са починали.

Близо три четвърти от населението на Перу обаче вече са напълно ваксинирани срещу ковид и епидемичната обстановка се подобри. С появата на Омикрон в страната, където вече бяха засечени 12 случая, обаче се появиха опасения от нова коронавирусна вълна, отбелязва АФП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
след всяка доза имунитета пада средно с 20%.След петата доза хората ще падат като круши.Взел съм пуканките и ще гледам сейра!
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксина се слага за да се обучи имунитета, ако имунитета е слаб няма никакъв смисъл от ваксина. Така само се вреди на организма и имунитета се отслабва още повече.
13
1
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Руският националист Жириновски се е ваксинирал със седма доза Спутник V и Ковивак.
12
0
 
10
 
! Отговори
Митко Пфайзера преди 2 години
Скоро и 5-та
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко, че медиците не изучават математика, поне логика :) При слаб имунитет, ваксината няма как да помогне. И 10 да сложите. Но сребърната вода ще помогне.
10
0
 
16
 
! Отговори
така е в България преди 2 години
1,2,3 не действат....е мойе 4та да подейства...една и съща помия....алчни депутати !!!
9
0
 
16
 
! Отговори
ти да видиш преди 2 години
"Бразилия ще предлагат четвърта доза ваксина срещу ковид на пълнолетните със слаб имунитет".Айдеееее,все очаквах под какъв предтекс ще боцват 4-та,а тя била-със слаб имунитет. И как точно ще изследват хората,които имат слаб имунитет,за да ги боцакат за 4-ти пореден,НЕ ПОСЛЕДЕН път?Ще излезе,че повече от 80% от населението на света са със "слаб имунитет" и ще се почне 4,5,6 и така докато се скапе наистина естествената ти имунна система и станем зависими от "ваксини"
8
3
 
19
 
! Отговори
Кунчо Бустера преди 2 години
Категорично одобрявам. Ето, аз въпреки че имам здрав имунитет като на бик (лапах маркуча в ковидатното само два месеца и излязох свеж и бодър), също ще си бия четвърта доза!
7
0
 
42
 
! Отговори
NO FAKE преди 2 години
сигурен съм че има племена някъде по света които не знаят за този измислен вирус и си живеят спокойно и щастливо животаБез медиите да ги заливат от сутрин до вечер с помия
6
0
 
26
 
! Отговори
БАЙ ШИЛЕ преди 2 години
ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО НАВРЕТЕ СИ ГИ В ДЕБЕЛИТЕ *** ТЕЗИ ВАКСИНИ
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо?
4
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ахахахахах ще се ориентирате къде са най-прости хората по броя на дозите, които са си поставили.
3
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След толкова дози сигурно се скапва цялото днк
2
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коледна промоцийка, взимай 4 за 3.
1
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четвърта доза....това е само началото.