По-кратък срок между втора и трета доза на ваксината в България

МЗ обсъжда дали да не скъси срока между имунизациите
24 дек 2021 13:05, Петя Славова
164
По-кратък срок между втора и трета доза на ваксината в България
Снимка: БГНЕС

Ако до преди няколко месеца имаше надежда, че две дози на ваксината предпазват от коронавируса, то с появата на Делта и най-вече Омикрон бустерната доза става все по-важна при предотвратяването на заплаха от нова вълна на заразата.

Затова Експертният съвет по имуно -профилактика към здравното министерство вече обсъжда дали да не скъси разрешения срок между втора и трета игла.

Още по темата

Крайното решение на експертите все още не е обявено. В момента трябва да минат 180 дни от прилагането на втората доза, за да може електронната система да разреши издаването на сертификат. В много европейски държави минималният период между втората и третата доза е три месеца.

Татяна Андонова е сред първите, които се ваксинират с първа доза по време на зелените коридори.

  "Аз съм от тези, които изтеглиха късата клечка, за съжаление след 20тина дни се оказах положителна, изкарах ковид, заедно с мъжа ми, не беше никак леко. Два месеца ходихме като призраци след това", заяви пред БНТ Татяна Андонова.

Преди четири месеца си поставя втора доза, а сега иска да си сложи и бустерна.

 "Да не ми се случи това, което ми се случи април месец. Цялата информация, която идва от развитите държави, където се случва новият вариант на вируса са доста обезпокоителни", коментира Татяна Андонова.

Надпис обаче посреща желаещите трета доза във ваксинационните пунктове.

"Категорично няма как да бъде направена ваксинация, ако не са изминали 180 дни, а информационната система не позволява такава ваксинация и да бъде издаден сертификат, така че на хората, които идват по-рано от този срок, обясняваме, че трябва да изчакат и да заповядат тогава", каза д-р Ивелина Георгиева - заместник-директор на УМБАЛ "Света Анна".

 "Всички специалисти, които слушам, твърдят че три месеца е максималното време, което трябва да се изчака, за да се постави третата доза. В Щатите, във Великобритания, в Швейцария може това е информацията, която получавам от мои приятели. Там дори ги приканват, препоръчват горещо да го направят", каза Татяна Андонова.

Според доц. Ангел Кунчев със сигурност срокът между втората и бустерната доза няма да бъде съкратен на по-малко от два месеца, но сериозно се обмисля да е по-малко от 6 месеца.

    "Очевидно и развитието с епидемичната ситуация с омикрон го налага, и наличните данни вече кога може да бъде направена", каза доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

    "В момента, в който това се промени и в България издадът разрешението, ние имам готовност ведната да реорганизираме процеса", каза д-р Ивелина Георгиева - зам. директор на УМБАЛ "Света Анна".

От края на септември поставените бустерни дози у нас са малко под 250 000.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
1
 
! Отговори
Ееееххххх преди 2 години
Защоооооо? Не може ли, всяка седмица по една бустерна? Така ще е най- добре! Нямам търпение като дойдат и другите страшни болести, дали ще си бием различни ваксини през месец или ще има 1 суперваксина за всичко, ама по- начесто?
116
0
 
1
 
! Отговори
ToPhD преди 2 години
Обръщам се към Господата ,, Ямболски ***", ,, Майстора"" , ,,Ще ви ***" и други с подобно на моето адекватно и леко агресивно мнение. Вече прекаляват, знаем че ще има насилствени инжекции много скоро. Нека се съберем дружно и им ***, както казва колегата, стига сме философствали! Ще има Линч и Сеч! Честита Коледа и бъдете здрави всички!!!
115
2
 
5
 
! Отговори
absurd преди 2 години
Ваксите ще ги надуят кат шотландски гайди с туй боцкане в съкратени срокове
114
2
 
4
 
! Отговори
Лила преди 2 години
Абе, смешници, каква трета доза като след две дози имам Т-клетъчен имунитет 10 пъти по-висок от на преболедувалите.Не може на 50 кг човек и на 90 кг да биете еднакво количество ваксина. Там ви е проблемът. В количеството. В ранна детска възраст, когато се бият повечето ваксини, децата са много близки по тегло.
113
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата държава е психясала заради тази ваксинация и всички виждат, че от вируса умират 99% пенсионери, но никой от управляващата шайка не се решава на радикални мерки, като в Гърция и Чехия. Заради техния (пенсионерски) инат и простотия всички останали търпят тези ограничения и мерки.
112
1
 
13
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Доста евтина и нескопосана пропаганда. Вижте сега - твърдото ядро от на така наречените "ваксинирани" се бодете ако щете и всяка седмица, другите това въобще не ги интересува. Ще се помолим за вас, с друго не можем да ви помогнем срещу самоубийствените ви желания.
111
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПП Продължаваме Пандемията каза: НИКОЙ НЕМОЖЕ ДА ви даде това което аз мога да ви ОБЕЩАЯ! И Обеща да продължи подмяната,, опс-пандемията!!
110
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро дай им по 75 лв. на набоцканите ама стимула е еднократен.
109
5
 
25
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
1.Ваксинирайте се и няма да се заразите.2.Е, добре де,ще се заразите, но ще го карате леко.3.Е, добре де, може да го карате тежко,но няма да умрете.4.Е, добре де, може да умрете, но поне няма да е в мъки.5.Е, добре де,може да умрете в мъки, но поне ще попаднете в рая.6.Е, добре де, може и в ада да попаднете, ама поне ще е с климатик.
108
4
 
19
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Ще има ли четвърта и пета?Нямам търпение.
107
0
 
5
 
! Отговори
До 121 запознат преди 2 години
Аз пък познавам един лъжец подвизаваш се тук с най-малко два ника - "да ви светна" и "запознат", който не се усеща, че като пише само лъжи, няма никакъв шанс да излъже някой
106
23
 
3
 
! Отговори
Факт преди 2 години
За 14 дневен период имаме 1306 починали от Ковид-19, от които 1211 неваксинирани и 95 ваксинирани. Явно когато Господ е раздавал акъл, неваксинираните са крили по мазетата и Господ ги е пропуснал
105
4
 
21
 
! Отговори
Запознат преди 2 години
А не разбрахте ли, че системата е да ви боцкат до гроб. което няма да закъснее повече от 7-8 години, а някои вече си заминаха след ваксина. Аз лично познавах 7-8 доверчиви люде.
104
4
 
15
 
! Отговори
До 113 преди 2 години
"Когато са раздавали акъл,теб са те заобиколили,както се вижда.Но така по-лесно се живее."=/=/Така се живее по-лесно,но не много дълго.В близките години ще наблюдаваме масови случаи на инсулти,инфаркти, миокардити,перикардити, автоимунни, онкологични.По някаква случайност бумът на тези прояви се очаква да е сред ваксинираните,но по никакъв начин няма да е последствие от ваксината.Изобщо даже връзка с нея няма да има,ама хич.Сега всички *** от корона,тогава никой няма да се разболява от ваксина
103
4
 
15
 
! Отговори
До 115 преди 2 години
До Чипът"Повечето антиваксъри активисти вече са с бустер и продължават да лея помия. Но ще умрете Вие дето им вярвате"=/=/Ще умра,ама от смях, като гледам как набоден, демек защитен ваксър се е загрижил за моето здраве. Теб какво ти влиза в работата аз ще живея ли, ще умра ли и от какво.Ти като произвеждаш нови щамове след срещата на вируса и ваксината в организма ти и разнасяш тези щамове навсякъде ние какво да кажем.Вече излизат първите данни за потвърдени вреди от ваксината, за това мисли.
102
5
 
11
 
! Отговори
Тракиец преди 2 години
Време е да се ходи с абокат и всеки ден доза.
101
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 6 месеца ваксърите ги набоцкаха с 4 дози ваксини вече, а те още не се усещат, че тези препарати не работят и си правят експерименти с тях. Не е лесно да си тиkва, както се пееше в една песен.
100
31
 
7
 
! Отговори
Чипът преди 2 години
За огромно мое съжаление повечето мой приятели не се ваксинираха. И сега една част от тях вече са мъртви. Това на останалите да им е за урок. Повечето антиваксъри активисти вече са с бустер и продължават да лея помия. Но ще умрете Вие дето им вярвате
99
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Мислеха да изчакат, докато адаптират ваксините към Омикрон, но сметнаха, че в България такива ваксини ще дойдат най-рано през април-май 2022 и си сложиха трета доза." Това беше гениално! Все едно да си сложиуш още една ваксина срещу шарка, за да не пипнеш тетанус. Или пък да пиеш противозачатъчни за да не хванеш херпес. Вие ваксинираните сте гениални!! Явно тези ваксини ви унищожават акъла.
98
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Какво да опреснявам?! Само вирусът може да опресни информацията, но нещо ни заобикаля нас ваксинираните и все по вас ходи." Когато са раздавали акъл, теб са те заобиколили, както се вижда. Но така по-лесно се живее. Като не мислиш много много. Продължавай да не мислиш.