Защитава ли бустерната доза от Омикрон? Какво показват фактите...

Много страни разчитат на нея заради бързото му разпространение
26 дек 2021 08:15, Петя Славова
187
Защитава ли бустерната доза от Омикрон? Какво показват фактите...
Снимка: БГНЕС


Повече от 27 милиона души в Германия вече са подновили ваксината си срещу COVID-19. Но помага ли бустерната доза срещу Омикрон? И трябва ли да се ваксинираме редовно, за да имаме силна имунна защита?

Бързото разпространение на новия вариант на коронавируса Омикрон кара много страни да разчитат на бустерната ваксина в борбата с него. В социалните мрежи обаче се тиражират съмнения дали въобще има полза от третата игла. ДВ провери колко истина съдържат тези твърдения, предава "Дойче Веле".  

Бустерната ваксина не защитава от Омикрон?

В социалните мрежи се разпространява мнението, че дори самата поява на Омикрон е свидетелство за безполезността на ваксинациите, включително на бустерните. Но до момента има само предварителни научни данни за ефективността на наличните ваксини срещу тази мутация на SARS-CoV-2. Много вирусолози смятат, че бустерните имунизации са важен инструмент за защита от Омикрон.

В началото на декември новият германски здравен министър Карл Лаутербах написа в Туитър следното: „Данните за опасността, която произтича от Омикрон, стават все повече и стават все по-отчетливи. Съдейки по това, което ни е известно до момента, бустерната ваксина осигурява добра защита - най-малкото от усложнения".

От своя страна производителите на ваксината BioNTech/Pfizer твърдят, че за пълноценна защита от Омикрон са необходими поне три дози от препарата.

Имунологът професор Райнхолд Фьорстер също смята, че бустерните имунизации са важно средство за защита от Омикрон. "Предполагам, че след бустерната ваксина човек е много по-добре защитен от зараза, отколкото след втората ваксина, а и е защитен за по-дълъг период от опасността да стане пасивен носител на заразата или да получи усложнения от COVID-19".

Още по темата


Доказателство за безполезността на имунизациите?

Както пише в Туитър, Израел е ярък пример за неефективността на бустерните ваксини: „Израел вече започва да ваксинира с четвърта доза. Този, който при това положение говори за „успешна ваксинация", или си е загубил ума, или трябва да се запознае с неутрални, базирани на фактите източници на информация".

Но изследване, публикувано от медицинското издание New England Journal of Medicine, представя доказателства, че покрай реимунизационната кампания в Израел броят на заразите е намалял значително. В изследването са участвали 1,3 милиона жители на страната на възраст до 60 години от тези, които вече са били ваксинирани два пъти. Някои от участниците са били и с трета доза. При тях нивото на заразите е намаляло над 11 пъти в сравнение с другата група.

Трябва да се има предвид и спадащата с времето ефективност на ваксините – факт, който отбелязват също и от Института "Роберт Кох". Данните от декември сочат, че нивото на защита срещу заболяване с COVID-10 при протичането със симптоми сред два пъти ваксинираните пациенти от 18 до 59 години и при хората над 60 години е спаднало от 80 на 68 процента за периода от 23-и август до пети декември.

Реимунизации безкрай?

Пак в Twitter председателката на парламентарната фракция на "Алтернатива за Германия" Алис Вайдел предупреждава за заплахата от принудителни ваксинации: "Потривайки ръце, основателят на компанията BioNTech Угур Шахин казва, че вече ваксинираните трябва да се имунизират сега и срещу Омикрон. Най-накрая трябва да се отървем от тези безкрайни ваксинации!", твърди тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
1
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Ако човек се интересува от фактите, българската преса е последното място където може да открие такива.
135
2
 
2
 
! Отговори
Учуден преди 2 години
Тия статии служат само антиваксърите да си начешат крастата и да се наплюят на воля!За Израел никой не казва,че са по гъсто населени от Индия и Китай поради липса на територия.За Германия и западна Европа никой не казва,че поне до скоро в някои от държавите стадионите и всякакви мероприятия бяха натъпкани до дупка с народ.Вижда се,че в Англия и Испания стадионите са пълни и са без маски?!Това не говори ли в полза на имунизирането?Същото ли щеше да бъде ако не бяхме имунизирани?!
134
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фармата е в паника, смъртността намалява покрай умрикороната, затова искат да бият четвърта доза токсиковаксина, за да поддържат смъртността и паниката.
133
2
 
5
 
! Отговори
Урсула преди 2 години
Ковид не съществува,също така свобода на словото също не съществува,демокрацията също не съществува
132
0
 
6
 
! Отговори
absurd преди 2 години
Ами от тук нататък избират бустер или чувал,вече са сготвени
131
5
 
9
 
! Отговори
absurd преди 2 години
Ясно е че ваксаните са пътници,фактите говорят,ами да се надяваме ,че редуцирането приключи.Бой и е&Ане не се връщат
130
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рано или късно ще има подобен на Нюрнбергския процес за престъпления срещу човечеството! За всички кромидваксинатори.
129
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Престанете да плашите с омикрон. Няма никакви данни този вариант да е по-смъртоносен от обикновена настинка. Напротив, данните сочат, че за разлика от делта е дори по-малко смъртоносен от грип. Би трябвало до месец като стане доминиращ, това да е край на пандемията. С ваксина или без, все тая, защото просто не е смъртоносен, ако данните от последните 2-3 седмици се оправдаят.
128
0
 
14
 
! Отговори
MIKE преди 2 години
Ако мога леко да перефразирам формулировката на Айнщайн: "Припомнете си колко пъти трябва да повтаряте да правите едно и също нещо... за да разберете, че сте ... ?
127
2
 
12
 
! Отговори
Малко други факти преди 2 години
Австралия, държава с 80%+ ваксинирани, с едни от най-твърдите локдауни, с маски на открито и с карантинни лагери, в момента са на Луната с нови случаи. По-вискоко от всичко до сега. Същото и за Исландия, 90+ на хората над 12г на Луната Германия, 2021 с ваксина,по-висока смъртност от 2020 без. Последните седмици, броя на починалите, върви паралелно с броя на новите ваксини и бустери.. Статия в немската преса:когато стреса от случващото се ни удря в сърцето.. Не стрес, спринцовка е
126
16
 
5
 
! Отговори
ТВ преди 2 години
Моля специалистите, които повтарят като папагали, че не се прави ваксинация по време на пандемия, да обяснят следното: Омикрон се появи в Южна Африка - страна с ниска степен на ваксинация. Защо там, а не в страните с висок процент ваксинирани? Нали според горното твърдение, би трябвало точно ваксините да инициират мутацията, за да може вирусът да ги заобиколи, т.е. това трябва да се случи в държави с много ваксинирани.
125
8
 
18
 
! Отговори
БРЦК преди 2 години
Не защитава. Напротив след като започнаха да слагат отровата и болест се поеви и смъртноста скочи. За свободата и живота кръв трябва да се лее . С думи не става само с дела . Огън и меч.
124
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Потривайки ръце, основателят на компанията BioNTech Угур Шахин казва, че вече ваксинираните трябва да се имунизират сега и срещу Омикрон"Яяя, да не би и Дуйчето Веле, да е започнало да подозира нещо, хи хи хи....
123
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираш се преди епидемията само ако има ваксина и знаеш какво те очаква. За епидемия, за която няма ваксина в момента на възникването й, се ваксинираш веднага щом се разработи ваксина.
122
3
 
4
 
! Отговори
До 249 преди 2 години
И за БЦЖ има реимунизация, както за повечето ваксини, а може би за всички ваксини има реимунизация.
121
5
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Ваксата се слага превантивно, а не по време на пандемията , защото провокира появата на нови щамове и няма отърване - първи закон на имунологията.
120
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някакви неистински ваксини са тия, вкл. и бустерите! Слаби, немощни..... Истински светните ваксини са като БЦЖ (не знам защо спря да се говори и пише за нея) - бият тия като малък и те държа (действа успешно) цял живот!
119
2
 
30
 
! Отговори
Уотсън преди 2 години
Богатите станаха свръхбогати. Факт.
118
3
 
30
 
! Отговори
ДР ХАУС преди 2 години
От нищо не защитават само трупат едни пачки за ваша сметка
117
7
 
32
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
За N-ти път - ТОВА НЕ СА ВАКСИНИ !!! Ама боднете се, глупенца! После да не мяцкате за здраве!