Вирусолог: Омикрон ще съвпадне със силно заразен грип

Според проф. Корсун, сертификатът за антитела не е коректен
13 яну 2022 11:04, Петя Славова
47
Вирусолог: Омикрон ще съвпадне със силно заразен грип
Снимка: БГНЕС

Вече сме в нова вълна на коронавируса, а симптомите могат да се объркат и с тези на грипа. Според вирусологът от НЦЗПБ проф. Нели Корсун, ще има съвпадение на Омикрон и гриповете.

Още по темата

"Особено обезпокоителна е доминацията на субтипа на грипния вирус H3N2. Той предизвиква висок брой хоспитализации и по-висока смъртност на лицата над 65 г. и тези с хронични заболявания, коментира експертът пред Нова тв.

Според нея струпването на хора на протеста на фона на Омикрон е абсолютно неадекватно, може да доведе до нови заболявания и увеличаване на заболеваемостта. А в близките дни може да се очаква повишаване на случаите.

Относно сертификата за антитела тя коментира, че не е много коректен, но успокои населението. Все пак смята, че е по-добре да не се прилага. "Може да се препоръча мерките да се разширят в региони, където над 1000 на 100 000 души са инфектирани - София, Перник, Бургас. Маските с по-висока степен на защита, на открито също са възможна мярка. На закрито са задължителни", посочи проф. Корсун.

По думите й Омикрон все още не доминира у нас. "В момента се секвенират 192 проби в нашия център, очаква се всички да са от новия вариант. В следващите дни може да се очаква преобладаване на Омикрон. В САЩ 98% от случаите са от новия вариант, Делта напълно е отстъпил. PCR тест може с висока вероятност да разпознае Омикрон", обясни медикът. И допълни, че употребата понятието "флурон" не е много коректно, но е възможно да се случи заради повишената активност на гриповете.

Проф. Корсун призова хората да бъдат спокойни с ваксините и да се имунизират. "Може да се вярва на проучванията, въпреки че бяха направени за кратко време. В изследванията участваха десетки хиляди души, сред тях и хроничноболни", припомни вирусологът. Тя обясни, че различията в резултатите от COVID проби в лабораториите идват от различното ниво на чувствителност на тестовете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставете антиваксърите да живеят и умират по техните правила. Да се водят по техните си вождове, шамани. Нека да живеят и умират по правилата на Възраждане и Костадин Костадинов. Не трябва да се месим в тази екосистема. Там има равновесие и баланс. Ще намалеят и по-малко ще гласуват за шамана си. Те се самоограничават. Ние ги пазим и така увеличаваме антиваксърите.
39
2
 
2
 
! Отговори
Сега разбрахте ли преди 2 години
как за кратко време десетки и дори стотици хиляди хора са участвали в проучванията? ;)
38
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се месете във вътрешните работи между антиваксърите и антиваксърските партии. Това е тяхна работа. Антиваксърите смело извикват,преди да им вкарат тръбата: "Аве, Костадине, умиращите от ковид антиваксъри те поздравяват!". Не е наша работа да се месим в техните работи.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това от миналата година.А сега вервайте на науката как може да има и 10 вируса заедно. Ама вервайте. И да почнете да мислите. Саму учените могат да лъжат. Вие само да вервате.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доц. Гломб, зима е, коронавирусът вилнее, а грип няма. По данни от сайта на Националния център по заразни и паразитни болести през последната седмица от 118 изследвани проби за грип няма нито една позитивна. Казвате, че обяснението е в съществуването на вирусна интерференция, какво означава това?Това е еволюционен механизъм. Винаги има един доминиращ вирус в даден сезон. 25.01.2021г.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хехе ама колко удобно само. А да не се окаже че това си е нормалния грип от всяка зима и няма никакви омикрони и подобни? Риторичен въпрос, да не се отговаря.
34
0
 
1
 
! Отговори
Джоко мразен преди 2 години
От робняците,каѝто ги е яд че не е склонил глава пред гявола! На това ги е яд робите,на свободата на вюярващите в Бога!
33
0
 
3
 
! Отговори
Селски тарекат преди 2 години
Гонят Джокович че не бил боцкан, грузинскята звезда на тениса,боцкан, спира да играе,не мое диша ,боли го като ударил топкатана Оупъна!!!
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ли изкопахте някоя баба на пенсия да ви пише поръчките? Какво стана с там, какви бяха, Аргирова, оная вещица с дългата коса, Симидчиев /или каквото беше там/, математикът - зъболекар? Те да не са още в новогодишна ваканция?
31
1
 
7
 
! Отговори
До 28 преди 2 години
"Когато започнете да вярвате в науката...." - - Докато безуките си играят на "вяра в науката", учените си задават въпроси, съмняват се, развиват теория и емпирика и правят истинска наука.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората по света се отдадоха на пороците си и БОГ им прати наказание. Наркомани прос.титутки пияници айдуци от най висока класа и на Бог му дойде до гуша. Това което е сътворил се разпада. Едвали ще продълже да търпи тези извращения. Лека полека ще унищожи несполучливото си створение и ще създаде ново по качествено.
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-скоро той си е добрият познат грип. Но за тежест ще му викаме "нов вариант на ковид" да плашим гаргите.
28
0
 
0
 
! Отговори
Ясно ни е преди 2 години
Че смесват коктейлите! Ти освен да убиваттт,друго не могат да вършат ! И подлогари ти им па медиѝ и къде ли не-ще отговарят пред БОГ!
27
0
 
4
 
! Отговори
2 ги преди 2 години
Не защитават, тръгнали да бият 3-та! И пак ки упорстват и лукавят! Та това ни и вакса бе,изтризнейте! Вярва ки в Бог ,а нев наука или друго! Пасков и Тодоров им го казаха вчера на кунчо и сербеза
26
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз бих дал право на Костадин Пионкин да решава и хората и болните да се отнасят към него по въпросите за ваксинацията, мерките, сертификатите. Народът да търси за пандемията само Костадин Копейкин Пионкин. Каквото каже Костадин Пионкин, това ще е. Ако има недоволни и болни, каквито винаги има, да търсят него и да правят протести пред неговата партия и пред неговите ваксинирани депутати. Всички смъртни случаи да се приписват на Костадин Пионкин и той да отговаря пред народа.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Науката ако разчита на вяра да се прекръсти на религия. Науката се позовава на факти и доказателства, изследвания, контрол на получените резултати, изследвания проведени във времето. Кое от тези се случи за една година?
24
4
 
10
 
! Отговори
Урсула преди 2 години
И накрая ще се разбере че омикрона си е обикновен сезонен грип!
23
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато започнете да вярвате в науката,а не във врачки и политиците държавата ще започне да се оправя.Разбира се не всички политици са зле,но поне не вярвайте на тези които са Ви лъгали с години и на тези които са ваксинирани,а отричат ваксината.
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тодор Живков този вирус щеше да го ликвидира за 3 месеца, защото нямаше технологиите ви, затова! Ако е вирус, значи ваксината не е ваксина. Ако това е ваксина, значи вирусът не е вирус.
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Т.е. измисленият "силно заразен грип" ще е подпорката, с която ще оправдавате разболяването на надупчените?