Д-р Брънзалов: Част от населението изтезава здравната ни система!

Легла има, но човешкият ресурс е изтощен
14 яну 2022 22:30, Петя Славова
296
Д-р Брънзалов:  Част от населението изтезава здравната ни система!
Снимка: БГНЕС

Страната е навлязла в новата вълна на коронавируса. Случаите се увеличават, показват данните на Единния информационен портал, а не е малък и броя на починалите. Вчера правителството излезе и с план за действие като затваряне може да има в зависимост от заетите интензивни легла в болниците.

"Определено има голямо значение какъв процент от интензивните легла са заети, тъй като различните вълни достигат една определена заболеваемост. Надявам се това да е един правилен критерий относно това какви мерки ще се взимат, въпросът е доколко те ще бъдат спазени. Това коментира пред БНТ д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС относно обявения от правителството нов план за справяне с COVID кризата.

При 80% заети легла, което е най-тежката четвърта степен, тези мерки продължават да не се спазват, смята д-р Брънзалов.

Още по темата
Голяма част от населението, къде съзнателно, къде не, буквално изтезава здравната ни система, но бъдещето ще покаже дали ще има резултати, аз съм оптимист. България се радва на голям брой легла спрямо населението, но през тези две години човешкият ресурс е или изтощен, или доста намалял. Не може само защото ние имаме лекари и съответно здравни заведения, които могат да поемат съответния контингент, да не правим нищо, за да не се случи това, обясни д-р Брънзалов.

Ние, редовите специалисти, си вършим работата по един и същи начин от началото на епидемията, допълни той.

Според него, с ковид зоните са допуснати няколко грешки. Те се откриват не навреме, не са хомогенно разпределени на територията на страната и донякъде се натоварват с функции, които са безсмислени.

 В ДКЦ-то, в което аз работя, има добра колаборация, екипите работят добре заедно, но въпреки това има опашки. Тези зони трябва да бъдат много повече, да не се занимават с излишни функции освен диагностициране, да не се занимават толкова много с лечение, отколкото с диагностика, например защо трябва да се прави диаграма на всеки в ковид зоната, посочи медикът.

Обществото е маргинализирано - има една част, която е ваксинирана и активно търси бустерна доза, има и една част, която не е малка, която е разколебана и ние трябва да се насочим към нея, коментира д-р Брънзалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Излиза че антиваксърите са вредители и национални предатели. В някои държави почнаха да ги изолират напълно от обществото.
187
2
 
10
 
! Отговори
absurd преди 2 години
Ние без медицина можем,.медицината без нас не може.И без това в болниците само уморявате хората.Престъпници в бели престилки
186
2
 
35
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Защо здрави и активни хора им се вменява вина, сочат се с пръст като безотговорни само, защото не се ваксинират, имат основателни подозрения относно предлаганите методи за справяне с ковид кризата? Не може истеричното вменяване на идеята за ваксинация с ента доза да е решение и въпреки абсурдността и констатацията и вече да се продължава с налагането на ваксините за К19. Здравите хора не са проблем на лекарите, проблем са безсилните, импотентни решения за справяне с ковида
185
0
 
8
 
! Отговори
До 202 преди 2 години
И каква операция в чужбина ще си позволиш за 100 евро годишно, тикво недозряла?
184
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
80%от интензивните легла ???? Голям смях. Тия наивници си мислят,че всеки нуждаещ се ( без депутатска карта) има шанс да попадне в интензивното. Явно депутатите нямат проблем с леглата ( си).
183
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще изтезават системата до едно време. После всеки ще се оправя сам. Медиците са преуморени.
182
1
 
5
 
! Отговори
Естествен подбор преди 2 години
5,5 милиона души умряха от ковид по света. През 1970г населението на земята е 3,3 милиарда, а през 2022г е 8 милиарда. Ковида е само началото на редуцирането на населението.
181
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има една публикация за Германия от вчера за бустерните дози и карантината . В последния абзац пише, че 1/3 от болните в интензивното отделение са ваксинирани... Значи тези "ваксини" изобщо не действат...
180
4
 
20
 
! Отговори
Глух Пор преди 2 години
"Д-р Брънзалов: Част от населението изтезава здравната ни система!" --- И тая част са политиците, които корумпират лекари като теб, болници и журналисти заради тлъсти ковид фондове. А истински болни хора, кучетата да ги ядат. Там далавера няма. Дори хората на зъболекар не смеят да ходят заради "чумата" под леглото ти.
179
2
 
6
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До 202 Точно така. Затова никога не съм внасял здравни. Най хубавото е, че разни продажници като бръндзала не могат да ме дразнят.
178
3
 
29
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Изтезавали сме му здравната система !? И тва го казва на хората , дето заради същите като него са от две години без права , свобода и право на избор !?
177
3
 
29
 
! Отговори
Населението пък преди 2 години
е сигурно, че вие го тормозите! Примери много! Лошо отношение, липса на адекватно лечение, още по-лошо убиване чрез лечение.... изобщо едно е тормоз. Друго си е убийство! Пример колега лекуван с ШЕСТ антииотика! Изписан с лекарства за увреден черен дроб!!! Позната без симптоми и само с положителен тест убита с два антибиотика! Та, да! Убийствата са по-страшни!
176
3
 
20
 
! Отговори
Бан република преди 2 години
Личните лекари или т.н. джипи са тумор на входа на здравеопазването.Не случайно откакто ги има в България смъртността е като в Африка и Папуа Нова Гвинея ...
175
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако здравните осигуровки си ги внасях на собствен влог, сега щях да мога да си позволя всяка операция в чужбина, а ако не ми се налага да изкарам остатъка от живота си на Бахамските острови, но аз ги давам в една бездънна каца, наречена държава и те потъват безследно и затова, ако недай Боже, се наложи да постъпиш в болница, веднага ти искат пари, все едно си чист като новородено бебе и нищо досега не си плащал. Че и се оплакват как им претоварваш прекрасната система.
174
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е. Много малка част даже е. Това са политиците и шайкста платени глашатаи дето от сутрин до вечер не спират да плашат хората от екраните с неистовото желание да видят българите надупчени с отровните субстанции.
173
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 190 Нормално. За възраст 40-49 имаме за 2 години 1226 умрели от ковид. Не са малко, но е по 600-700 на година е като 2-3 пъти по-тежко от грипна епидемия. 1:1000 заразени тежко заболял или умрял го докараха до паника и убиване на други заради спиране на лечения на хронични болести, липса на лечение на самия ковид от страх и т.н. ако нямаше паника, щяха да са сигурно 1:5000 умрели и съвсем да си говорим за грипче минало през страната.
172
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже, пази ме от бг доктори. От вирусите сам ще се пазя.
171
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тия ваксини и паника! Почнете да лекувате преди хората да стигнат до болница и смъртността ще падне поне наполовина. А, ако не се пише и жертва на катастрофа с положителен тест като ковид, то по САЩ и Германия ще са още наполовина. Ваксинират деца... Имаме 16 от 6.2020 умрели от ковид писани. 1 хванаха, че е умряло в катастрофа. 1:100000 миокардит ще значи повече умрели от ваксина от жертвите на ковид! До 59г умрелите са към 4700 за 2г. Защо затваряте младите? Над 60 са рисковите
170
3
 
23
 
! Отговори
Hcugohobo преди 2 години
Насаждането на омраза към определени групи от населението (в случая неподкрепящите ваксините) не е ли подсъдно?!?
169
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо внушавате, че всички плачем за интензивни отделения? Сякаш сме ви ги нападнали като скакалци. Имам достатъчно познати, работещи в болници-отделенията са празни, защото приемът на болни е спрян и се чакат ковидните, дето все ги няма.