Д-р Брънзалов: Част от населението изтезава здравната ни система!

Легла има, но човешкият ресурс е изтощен
14 яну 2022 22:30, Петя Славова
296
Д-р Брънзалов:  Част от населението изтезава здравната ни система!
Снимка: БГНЕС

Страната е навлязла в новата вълна на коронавируса. Случаите се увеличават, показват данните на Единния информационен портал, а не е малък и броя на починалите. Вчера правителството излезе и с план за действие като затваряне може да има в зависимост от заетите интензивни легла в болниците.

"Определено има голямо значение какъв процент от интензивните легла са заети, тъй като различните вълни достигат една определена заболеваемост. Надявам се това да е един правилен критерий относно това какви мерки ще се взимат, въпросът е доколко те ще бъдат спазени. Това коментира пред БНТ д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС относно обявения от правителството нов план за справяне с COVID кризата.

При 80% заети легла, което е най-тежката четвърта степен, тези мерки продължават да не се спазват, смята д-р Брънзалов.

Още по темата
Голяма част от населението, къде съзнателно, къде не, буквално изтезава здравната ни система, но бъдещето ще покаже дали ще има резултати, аз съм оптимист. България се радва на голям брой легла спрямо населението, но през тези две години човешкият ресурс е или изтощен, или доста намалял. Не може само защото ние имаме лекари и съответно здравни заведения, които могат да поемат съответния контингент, да не правим нищо, за да не се случи това, обясни д-р Брънзалов.

Ние, редовите специалисти, си вършим работата по един и същи начин от началото на епидемията, допълни той.

Според него, с ковид зоните са допуснати няколко грешки. Те се откриват не навреме, не са хомогенно разпределени на територията на страната и донякъде се натоварват с функции, които са безсмислени.

 В ДКЦ-то, в което аз работя, има добра колаборация, екипите работят добре заедно, но въпреки това има опашки. Тези зони трябва да бъдат много повече, да не се занимават с излишни функции освен диагностициране, да не се занимават толкова много с лечение, отколкото с диагностика, например защо трябва да се прави диаграма на всеки в ковид зоната, посочи медикът.

Обществото е маргинализирано - има една част, която е ваксинирана и активно търси бустерна доза, има и една част, която не е малка, която е разколебана и ние трябва да се насочим към нея, коментира д-р Брънзалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
0
 
2
 
! Отговори
Население преди 2 години
и обратното е валидно. Здравната система изтезава населението...
247
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите завлякоха всички институции в тоалетната. Ред е на българите.
246
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравната ни система е изтезание за по-голямата част от населението. Това е по-точното съждение.
245
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 2021 година сме номер 1 по умрели от ковид. За 2022 ще е същото
244
1
 
6
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 години
Кой е този доктор с какво е известенИма ли научни трудове по вирусология
243
0
 
2
 
! Отговори
Петков преди 2 години
Думата е кypаболация и означава определен тип индиферентно отношение към факти и събития.
242
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам по-долу един русофилистик подвизаващ се из форумите като Сата Нато лъже и манипулира безобразно. Цената на една доза ваксина драги не е 150лв а е около 34лвдори двете дози плюс трета са 100лв , но явно с такива измислени цифри се опитвате да настройване хората. Едно постъпване в Ковид отделение е1400лв и то за неусложнени случаи,изобщо не говорим за съвременна терапия където цените са десетки дори стотици хиляди.Аре бегай в Русия и там пропагандирай против ваксините, стиска ли ти?
241
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Д-р Брънзалов - зам. председател на БЛС, в превод - синдикален лидер, който не е истински лекар, не е виждал болен човек на живо и не е стъпвал в лекарски кабинет или болница от 25г освен като пациент! И тоя има наглоста да говори от името на истинските медици!
240
2
 
5
 
! Отговори
1-n преди 2 години
Личните лекари минаха отдавна в нелегалност. А опитайте да се свържете даже и по телефона
239
4
 
3
 
! Отговори
ФатаМоргана преди 2 години
Продължавате да приемате пациенти с Ковид в многопрофилните и лапайте парите. Побързайте да сключите договори й за Ковид-хапчетата. Давайте да Ви видим хаира...
238
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой изтезава здравната система политически миризлив връзкар на държавна служба като директор на болница със заплата 100 Хил а за медицинския персонал няма и 1000? Ами да махнат българския наглъл миризливец връзкар и да вземат 100 медицински служителя на негово място
237
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе миндилски маняк неземен! Човешкия ресурс си ходи на работа както преди 2 на 2 раб. дни. Дали си в КОВИД отделение или неврология няма значение караш дневна, нощна и почиваш два дни. За намалелия ресурс е виновно здравно министерство, защото направиха болниците търговски дружества и шефа определя заплатите. Сестра на 800лв, лекар на 1000лв не е сериозно в нито едно отделение а е факт из цяла София, из провинцията по-зле и колото и пари да дава министерството те не стигат до медиците бе МАЙНА!
236
1
 
14
 
! Отговори
Zombaio преди 2 години
В допълнение към системата можем да споменем и изядените пари от медицинските обекти които надписват ковид за всичко от счупен крак,птп,и прочее. От починали по др причини написани ковид,от свързаности и лобизъм за едни лекарства спрям одруги.А за престъпно отношение към пациенти унищожени от "загрижената система " ..2 години няма протокол бе ваксинатори.Колко народ си отиде отровен от неподходящи леарства и мърляво отношение на загрижените за системата...Сега одва цунамито от миокардити...а ?
235
2
 
7
 
! Отговори
Zombaio преди 2 години
И на мен ми е писнало от големи псевдо моралисти като теб..Ти подпиши отказ от лечение.Нали си взел и направил правилния избор.Ако се озовеш в ситуация за болница от заболяване на кръвоносната система се оправяй сам.Същото и от ковид,всички лекарства плащай.Не разбирам защо набодените се правите на повече хора от останалите.Некви супермени ли сте.?Акъл на кило от некви самозванци.Кажи колко струват тия пумии да ги платим и се махайте.Аз ще платя на 10 души също да се освободят.
234
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 255 Тогава здравната система да се облекчи (и съответно дофинансира) и с тази мярка - всички ваксинирани "решавачи" като вас, които се заразят с "единствената" болест и влязат в болница за лечение, да възстановяват незабавно сумата похарчена за ваксивните им, както и сами да си поемат разходите за лечението, защото въпреки ваксинирането пак натоварват системата.
233
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Решението е елементарно - подписваш отказ от ваксинация и от тук насетне се оправяш сам, както и семейството ти.Ходи на ходжа, пали свещи, търси врачки, пий билки и ръси с чубрица зад блока, на нас вече не ни е зор.Като си по-знаещ и по-можещ от всички лекари намери как да си "отгледаш" нов бял дроб.Писнало ми е от мърлячи пушат по 10 кутии на ден, ядат и пият като дщза последно, на 30 са пълни развалини и манталитета р е "дохтора че ме лекува оти давам петнайсе лева на месец" Не.Сбогом.
232
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във Великобритания зелените сертификати отпадат от края на януари. Здравният министър Джалид е обявил, че с идването на омикрон вече няма никакъв смисъл от тях. Единствените мерки остават маски във влаковете и магазините. Та и тук ще стане същото да няма хора в болница, но нашите ще тръбят, че е от ваксини и сертификата, докато хората не се сетят да ги погнат с тоягите.
231
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се обърне палачинката по един или друг начин просто не знам къде ще се скрият търгашите и убийци в бели престилки! Мислете само за това неуважаеми търговци на смърт!
230
0
 
20
 
! Отговори
ми тъй ми преди 2 години
на здравната система и е най-добре без болни, само с леко усвояване по пътечки. Ама тогава следва че здравна система не ни трябва ако не може да се справя с болни,нали?
229
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелените сертификати осигуряват безпрепятствен достъп, без тест, на "ваксинираните" до заведения и обществени сгради, където могат потенциално да заразят десетки хора. Сертификатът е лиценз за убиване! Да се отмени незабавно!