Д-р Колчаков: Българинът се страхува да отиде на лекар

Болно общество сме, манталитетът ни е с един крак в миналото
14 яну 2022 19:53, Петя Славова
72

Всекидневно покачване на новите случаи на коронавирус у нас. Расте и броят на настанените в болница. Правителството излезе с нови здравни мерки, но натискът върху здравните заведения продължава да е висок.

"Започнахме да увеличаваме леглата. Имаме разкрити 70 легла за COVID и 10 интензивни. Нашият лимит е да ги удвоим. Около 5% от заразените влизат в болница, а всеки десети от тях отива в интензивно отделение. При Омикрон негативното е, че е по-заразен, а позитивното е, че е по-малко болестотворен и по-малко смъртоносен", заяви анестезиологът д-р Иван Колчаков в "България сутрин".

Членът на ръководството на "Софиямед" предупреди, че не трябва да се отпускаме и трябва да бъдем много внимателни, защото в България има голям процент възрастно население с много придружаващи заболявания.

Д-р Колчаков определи пред Bulgaria ON AIR представения от правителството план за справяне с пандемията като разумен.

Още по темата

"Ваксините не са достатъчни, но това е най-ефективният инструмент. Затова има 4 етапа за овладяване на пандемията и различен набор от мерки. Най-лимитиращият фактор са броят на леглата и специалистите, които могат да се занимават с интензивно лечение и реанимация. Там е борбата за живота, този лимит определя и поведението на много здравни системи. Не можем до безкрай да увеличаваме леглата, защото специалистите ни са определен брой. Не може да отделим всички интензивни легла за COVID болни", каза той.

Анестезиологът изтъкна, че сме европейската страна с най-малък процент ваксинирани, с най-застаряло население и с най-висока смъртност без COVID - тези три фактора са определящи за високата смъртност и при COVID-19.

"Ние сме едно болно общество, на фона на развитите страни, които правят превенция и профилактика. Манталитетът на българите е с единия крак в миналото и сме ретроградно негативни. Имаме страх да отидем при лекар, за да не ни съобщи лоша диагноза. Имаме и млада генерация хора, които са супер модерни. Трябва да вярваме на науката", настоя д-р Колчаков.

"Сега дебатът е каква е ползата от ваксините - тя не предотвратява 100% заразяването, но предотвратява влизане в интензивно отделение и смъртност. Обществата с висока степен на ваксинация се справят много добре. На нас ни липсва този систематичен подход", подчерта той.

От думите на д-р Колчаков стана ясно още, че при постковид синдрома основно измерение са проблемите със сърдечно-съдовата система и органите, които имат отношение към нея. В последните години България е на нивото на развитите страни по отношение на лечението на инфаркти и инсулти. Нашите лекари имат най-добрата апаратура в света, увери той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
4
 
! Отговори
Върбан преди 2 години
Инстинкта за самосъхрнение не можете да го премахнете със зомиране с телевизора. Ех ако можехте да убедите хората че говоренето през интернет е заразно щеше да ви е по-лесно с лъжите. Моят съвет към хората е - влизайте в болница само ако сте убедени че няма да оцелеете без лекарска намеса. Протокола им за ковид е убийствен.
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българинът не се страхува да отиде на лекар. Българинът е прецакван достатъчно, за да придобие имунитет срещу престъпници. "Лекарят" (в кавички, защото тези индивиди нищо не лекуват) или ще те дрогира с разни бълвочи с незнайни странични ефекти, или ще ту препоръча операция. А, забравих - или ще ти каже, че заболяването ти е нелечимо, но пък затова ето едни обезболяващи - няма значение, че ще ти прецакат храносмилателната система, нали няма да усещаш нищо. Жалка история.
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой казва, че не вярваме на науката? Аз вярвам, че изследванията, които са установили вредата от палмовото масло, са абсолютно авторитетни. При това не го забраняват да се поставя в храните. И вие, лекарите не отваряте дума за това. Така стоят нещата и със сухата кръв, натриевия глутамат и Е-тата, обаче колко лекари са излезли да кажат: "политикът се страхува да ги забрани, да не му скочат индустриалците, а тези съставки докарват населението до "болно общество сме". Такива едни дребни подробност
61
0
 
2
 
! Отговори
кокона Рипсимия преди 2 години
У нас,до колкото знам няма студент по медицина,който да не е завършил!Във Франция на 100 студента завършват...8!Повтарям с цифри:8!Това са официални данни!В Англия изпита започва в 8 сутринта и свършва в 8 вечерта!Изобщо не разбирам как си взимат изпита!Но за това пък английските и френските лекари са прочути по цял свят!Това за протокола!
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При някои доста известни професори- лекари не бих желал да се лекувам никога,ама никога!!! Нека да бъдат само съветници, то има Господ,има възмездие, рано и късно ще ги застигне!
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато ни гледат в ръцете и преценят колко може да ни вземат за преглед и лечение и да ни прехвърлят в частния си кабинет ще се моля да не да ми нужни!
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз се страхувам да ходя на лекар ,поради страх от качествата и способностите на самия лекар! При някои от вас немам желание да ходя!
57
0
 
8
 
! Отговори
Възмутена преди 2 години
Българинът няма пари за да отиде на лекар ! Има и още 1 риск, да попаднеш на на д-р Менгеле.
56
0
 
6
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 2 години
Страхува се по три причини:1.Защото ще му изпразни и без това продънения джоб.2.Двоуми дали на лекар ходи или при писар.3.Пита се - като знам какъв инженер съм,не смея да ида на лекар.
55
1
 
11
 
! Отговори
Д-р Колчаков преди 2 години
""Започнахме да увеличаваме леглата. Имаме разкрити 70 легла за COVID и 10 интензивни. Нашият лимит е да ги удвоим."----- Повече ковид пациенти- повече далавера. С другите болести да ***. Бонуси, ковидфондове, уважение от Брюксел! Можем обаче с PCR тест да ги направим ковид пациенти и да им дадем легла. Добре е и за статистиката и уважението от Брюксел. А ако им вкараме тръби в дробовете за счупен крак или апендисит ще си докараме и повече. Сега е жътвата!!!!
54
1
 
13
 
! Отговори
Глух Пор преди 2 години
След като корумпираха толкова лекари и болници чрез ковид-бонуси за да се усвояват тлъсти ковид фондове от вакс-мафията...И оставиха толкова хора с истински болести на самотек, щото там бонуси няма. И други болести няма вече...и грип няма вече- какво очаквате бе продажници??? Лекарската професия умря в блатото на вакс-лъжите ви. Жал ме за тези лекари които не се продадоха, но пък вие и тях очернихте с медиите си.
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакайте малко да оточним едно нещо това лекари ли са или търговци с касови апарати щото на мен ми се струва че все пак има някаква разлика.За здраве пари не се щадят хубава приказка само че е само приказка щото ако няма пари какво да не щадя.За нещо по сериозно вече не вадят рака под масата а цели шепи показват.Приказката е ако имаш ако искаш на сила не те карам. Е как да не ме е страх не само ме е страх ми чак студено ми става.
52
3
 
2
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
На доктор саму в краен случай ! Инак жа си *** чиляк с медицинска помощ ! У наше селу нъл си къркаме ридовну ракия висок градус,никой не фана коронка,и малце ора си отидоо ама от старост .Инак баба Пена знахарката има сякви билки!За либоф,за мерак,за далак.Куршум лее,магии разваля се таквиз раути ! И чекракчия имаме.Тъй си я караме ний.
51
1
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Уууууууууууууууууууууууууу!Мафия!
50
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алчността и наглостта им ги докара до там, че хората вече не им вярват и се страхуват от тях. Нямат авторитет, нямат лекарски дълг, имат пари и пак пари. Търгуват със здравето и живота на хората.
49
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С лекари като нашите и Дънкан Маклауд би се страхувал!
48
1
 
23
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
Щом тройно ваксинираните заразяват, значи никого не могат да предпазят. Точка по яъпроса!
47
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди да попитат какво е оплакването, питат платихте ли. После казват ела в частния ми кабинет. После изписват лекарства и казват от коя аптека точно трябва да ги купиш!? Навързани са като свински п.шки. Мафия. Сега съвсем се отприщиха покрай пландемията.
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 32Не хранете троловете моля! Тия просто си заработват стотинките. Да знам, дразнят изключително много и много ти се иска да ги навреш там откъдето са изпълзели но няма как, ще трябва да ги търпим постоянно. Нещо като сърбеж от комар.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде да не говорим как един ветеринар ми уби кучето я от некомпетентност, я в опит да печели пари, той правеше така кучето никога да не оздравее, че всеки път да се връщаме при него за помощ и всеки пък като се връщахме при него оставяхме 1 тон пари