Д-р Колчаков: Българинът се страхува да отиде на лекар

Болно общество сме, манталитетът ни е с един крак в миналото
14 яну 2022 19:53, Петя Славова
72

Всекидневно покачване на новите случаи на коронавирус у нас. Расте и броят на настанените в болница. Правителството излезе с нови здравни мерки, но натискът върху здравните заведения продължава да е висок.

"Започнахме да увеличаваме леглата. Имаме разкрити 70 легла за COVID и 10 интензивни. Нашият лимит е да ги удвоим. Около 5% от заразените влизат в болница, а всеки десети от тях отива в интензивно отделение. При Омикрон негативното е, че е по-заразен, а позитивното е, че е по-малко болестотворен и по-малко смъртоносен", заяви анестезиологът д-р Иван Колчаков в "България сутрин".

Членът на ръководството на "Софиямед" предупреди, че не трябва да се отпускаме и трябва да бъдем много внимателни, защото в България има голям процент възрастно население с много придружаващи заболявания.

Д-р Колчаков определи пред Bulgaria ON AIR представения от правителството план за справяне с пандемията като разумен.

Още по темата

"Ваксините не са достатъчни, но това е най-ефективният инструмент. Затова има 4 етапа за овладяване на пандемията и различен набор от мерки. Най-лимитиращият фактор са броят на леглата и специалистите, които могат да се занимават с интензивно лечение и реанимация. Там е борбата за живота, този лимит определя и поведението на много здравни системи. Не можем до безкрай да увеличаваме леглата, защото специалистите ни са определен брой. Не може да отделим всички интензивни легла за COVID болни", каза той.

Анестезиологът изтъкна, че сме европейската страна с най-малък процент ваксинирани, с най-застаряло население и с най-висока смъртност без COVID - тези три фактора са определящи за високата смъртност и при COVID-19.

"Ние сме едно болно общество, на фона на развитите страни, които правят превенция и профилактика. Манталитетът на българите е с единия крак в миналото и сме ретроградно негативни. Имаме страх да отидем при лекар, за да не ни съобщи лоша диагноза. Имаме и млада генерация хора, които са супер модерни. Трябва да вярваме на науката", настоя д-р Колчаков.

"Сега дебатът е каква е ползата от ваксините - тя не предотвратява 100% заразяването, но предотвратява влизане в интензивно отделение и смъртност. Обществата с висока степен на ваксинация се справят много добре. На нас ни липсва този систематичен подход", подчерта той.

От думите на д-р Колчаков стана ясно още, че при постковид синдрома основно измерение са проблемите със сърдечно-съдовата система и органите, които имат отношение към нея. В последните години България е на нивото на развитите страни по отношение на лечението на инфаркти и инсулти. Нашите лекари имат най-добрата апаратура в света, увери той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега е модерно в болница да се ходи от пациенти, които отиват там да крадат.
23
2
 
26
 
! Отговори
Пародия на държава преди 2 години
Ами българинът като се замисли колко ще го одере бялата Мафия за да го умори предпочита да ги изяде и изпие. Бялата мафия държи живи само тези дето имат пари докато им ги източи. Хорицата без пари бързо умират при лечението.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Офффффф, скука. Пак нищо ново не казвате. Само овехтелите си мантри и лозунги. Чели били, но сочат един смешен сайт, пълен с тъпотии и плоскоземски теории. Ама имало и чужди, пък те знаели чужди езици - Гугъл-преводача познава вече всички езици. Поне една истинска статия дайте. Не фалшиви пасквили.
21
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имше доктори преди 35 години. Правени са ми операции по онова време и всички бяха сполучливи. Сега ако трябва да ги правя няма никога да отида на операция. Това ще означавада си подпиша смъртната присъда.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...и с най-висока смъртност без COVID - тези три фактора са определящи за високата смъртност и при COVID-19." Ее, започват да си признават по малко. Между пропагандата започват и по някоя истина да казват. Това е напредък за тях. Може и в някакъв момент в далечното бъдеще да се осъзнаят.
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами не одим. Тъкмо ша има за тебе. Засега сме минали на самообразование и самолечение. Дано ти се падне последния при който попаднах на профилактичен. Търсеше ми жлъчката с видеозон в района на панкреаса.
18
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като сте такива гoвeдa, да ви лекуват Мангъров и Пасков. Последният е тъкмо за вас - ветеринар е. Разбира от овци, маймуни, и всякакви други антиваксърски зоологически типове.
17
1
 
38
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Само който е ходил на лекар знае защо да не ходи на лекар ...
16
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българина се страхува от всякакви бандити, не само от лекари...
15
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като почнете с поредни глупави обобщения... кой "българин"? Има си хипохондрици, живеещи по кабинетите. Има здрави хора, които няма какво да правят там.
14
1
 
17
 
! Отговори
Докога медсестри от преди 2 години
Бърза помощ ще работят на 2 места?! Та от преуморени хора се очаква спасяване на животи. А лекарите пияници и бай Тошо не можа да ги оправи!
13
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е като го виждат като ходеща касичка как да не го е страх?
12
12
 
1
 
! Отговори
Мой съсед месечно преди 2 години
дава 140 лв. медицинска застраховка и не му искат пари за лечение. На околните се вижда скъпо...
11
3
 
26
 
! Отговори
БЯЛАТА МАФИЯ преди 2 години
Бялата МАФИЯ не ЛЕКУВА БОЛЕСТИТЕ и ПЪРВОПРИЧИНИТЕ, ами ПОДТИСКА СИМПТОМИТЕ СЪС СКЪПИ ЛЕКАРСТВА ПРОИЗВЕДЕНИ ОТ ЕВРЕЙСКИ КОМПАНИИ!!!
10
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От как дойде пЛандемията българина го е страх да иде на лекар,защото задължително ще го пишат от Ковид и от там той и цялото му семейство под карантина,и да молят съседи да им купат храна от магазина..
9
0
 
18
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Кат знам къв монтьор съм, как да отида на лекар???
8
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ги лекува д-р Пламен Пасков. Специалниостта му е подходяща за антиваксъри.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И мен ме е страх от крадци, не само другите българи... Заключвам се нощем, никога не знаеш кога някой лекар може да влезе с взлом и да те обере.
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И сицилианците са се страхували да отидат при дон Корлеоне, така че е естествено българите по аналогия да се страхуват да отидат на лекар.
5
1
 
22
 
! Отговори
123 преди 2 години
Естественно че ни е страх да стигнем до БГ "лекарите". 70% от тях и за *** за зеле не стават..