Проф. Аргирова: Появи се идеята да няма толкова бустери

Омикрон може да е сред последните варианти на вируса, заяви тя
14 яну 2022 09:05, Петя Славова
177
Проф. Аргирова: Появи се идеята да няма толкова бустери
Снимка: БГНЕС

Основната цел с новия план е превенция и намаляване на натиска върху здравната система. Това заяви пред Нова тв проф. Радка Аргирова.

Още по темата

 В него България условно е разделена на шест клъсера от области, в които ситуацията с коронавируса ще се следи поотделно. Ако се налага, допълнителни мерки ще бъдат въвеждани там, където се налага.

"Подходът е към всички в обществото. Този план се отличава с това, че имаме повече отговорност от страна на областните щабове. Ако имаме в Добрич някаква си ситуация, там трябва да се вземат мерки, които няма да се взимат в Гоце Делчев", обясни проф. Аргирова.

По думите й, с новия план има предвидимост, а хората могат да следят тенденциите и да са подготвени. Тя изрази надежда, че няма да се стига до запълване на интензивните легла до над 80%.

Основният ни проблем е късното идване на пациентите. "Боя се от няколко неща. Не се спазват мерките - маски, дезинфекция, разстояние. Боя се и за възрастните неваксинирани, които са с множество хронични заболявания", отбеляза тя.

Според нея, в момента страната ни се намира в преход и вариантите, които върлуват са на Делта и Омикрон, а смъртните случаи са на пациенти, заразени с Делта.

"Не съм чула досега за починал човек от Омикрон. В момента сме в положение на едновременна циркулация на Делта и Омикрон. Смъртните случаи продължават да са от Делта", допълни вирусологът.

Тя припомни, че вирусът се предава много повече при децата, но те го прекарват по-леко и в повечето случаи не разбират. "Те го пренасят, тук е опасността. Те имат баби, дядовци", каза проф. Аргирова. "В групата на най-малките няма данни, които да ни притесняват".

Проф. Аргирова коментира и сертификатите у нас, които се издават на базата на антитела. Тя обясни, че те трябва да отпаднат и ги нарече "чисто българско наше произведение".

Също така специалистът смята, че и хората с фалшиви сертификати е добре да се имунизират и да им се даде шанс да го направят.

По въпроса с постоянното поставяне на бустерни дози, проф. Радка Аргирова обясни, че в  научната литература се появила идея, че не може да има толкова много бустери.

"Трябва да се смени подхода.  Нека видим колко ще е Омикрон, защото сред вирусолозите има становище, че най-вероятно това ще е последния или поне един от последните възможни варианти. И ако това се окаже така, възможно е срещу последните варианти да се направи ваксина, която да е по-трайна и да дава универсална защита.", обясни тя като не изключи и друг подход - "В зависимост от това в каква част на света какъв вариант е доминиращ, срещу него да се приготви определена ваксина.

Вирусологът призна, че у нас продължава прекаляването с употребата на антибиотици. "Това е постоянна битка с лекарствената резистентност. Ако ни трябва антибиотик за жизненоважно значение, не знаем вече дали го имаме", заяви тя и допълни, че в началото лечението не трябва да се започва с антибиотик. "Когато настъпи бактериална инфекция, вече ще има нужда от него", допълни специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По въпроса с постоянното поставяне на бустерни дози, проф. Радка Аргирова обясни, че в научната литература се появила идея, че не може да има толкова много бустери.............................От кой друг проф. Радко Аргиров е идеята - дата, опити, изслледвания, статистики, лаборатория, институт, държава??????????????????
85
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините работят. Спасяват животи. И 3 ваксини стигат за тези без компрометиран имунитет. Това е същината. Антиваксърите пак четат, както дявол чете евангелие.
84
0
 
11
 
! Отговори
СПОКОЙСТВИЕ преди 2 години
"Проф. Аргирова: Появи се идеята да няма толкова бустери" - КОЙТО ИМ СЕ ВРЪЗВА НА ПРИКАЗКИТЕ, ПОЧТИ СИГУРНО ЩЕ ИЗТРЕЩИ. Много малко е нужно - само СПОКОЙСТВИЕ, ама не е толкова лесно!
83
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Реалността "До 51 Много държави изобщо не признават ваксините(ваксинационния паспорт) и искат задължително тестове!!!!!" -- това ако искаш да пътуваш до там! Ама ходи го кажи на някой канадец, ще има да се смее до утрв! Не можеш да ползваш обществен транспорт! Не можеш да посещаваш обществени места, ресторанти, кина, заведения. Не можеш да посещаваш училище/д.градина/уни/работа. И всичко това без "proof of vaccination"! Не "green pass", a PROOF OF VACCINATION!!! Пък ти още вярвай в тестовете.
82
2
 
20
 
! Отговори
Горките журналисти преди 2 години
Горкото бабе "съветник" на Премиера Кирчо!Изкълчиха си езика с тези модерни думи за да бъдат в крак с Харварда.България според Петя Славова била разделена на 6"КЛЪСЕРА" горката слаб и е английския и следва да чете какво е "КЛЪСТЕР".А бабата сутринта в интервю говореше че новия План има голяма "ФЛЕКСИБЕЛНОСТ".Горките журналисти и съветници на стари години ще се наложи да учат английски.Народа е казал обаче "пременил се Илия пак в тия""както и да се въртиш гъ.за все ти е отзад и се вижда гол зад..
81
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксина е нещо което ти го слагат един единствен път и те пази цял живот,останалото е експерименталка :)
80
1
 
21
 
! Отговори
смях преди 2 години
Нека тази жена обясни, защо човек, който е преболедувал вируса, да няма право да ползва сертификата ? Това е пълно безумие !
79
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
3 ваксини са достатъчни. 4та е излишна. Може би ще е необходима на есен, когато поспадне имунитетът. Кое е странното?
78
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Копейкин да организира протест в събота, когато хората не са на работа. Ще пометем народното събрание, министерски съвет и президентството, понеже и то не е далеч. Президента движи държавата, но се е скрил като Доган. Прави се на алтернатива и копира Баце.
77
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямаме капацитети, които да откриват Америка. От тях се иска да четат и сверяват какво са установили учените в чужбина и какво препоръчва СЗО и ЕМА. Само толкова!
76
4
 
20
 
! Отговори
ЕЛИ преди 2 години
ТАЗИ КАК Е СТАНАЛА ПРОФЕСОР???????????????????????????????
75
4
 
21
 
! Отговори
Сенилна деменция преди 2 години
Така е, но никак не помни какви ги бръщолеви, защото е в постоянна мозъчна мъгла от прекарания Ковид.
74
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата се докара до там, че хората на науката да останат гладни и срещу дадени някакви дребни пари да приказват глупости, като си плюят на всички знания натрупани в живота.
73
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито мерките им работят дори са нелепи, нито ваксините. Истината е че се провалиха и най-логичното е да бъдат подведени под отговорност и съдени.
72
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази мисирка нали друго кудкудякаше до вчера?
71
1
 
23
 
! Отговори
фр преди 2 години
През 2 дни неща ново казват. Как да им вярваме?
70
2
 
26
 
! Отговори
Хаа преди 2 години
Как тъй се появи ***? Това да не е цирей на ***. Появи се идеята, защото най сетне някои прозряха, че "ваксинацията" е пълна глупост. И не съм антиваксър. Ваксиниран съм с всичко наличано срещу гадни болести в Африка и ме не хвана нищо. Това са ваксини.
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При хората на възраст под 60, т.е. 20-59 годишни смъртността от 6.2020, т.е. за цялата епидемия с всички щамове, е 4473 умрели към 495582 официално хванати случаи или 0.9%(902:100000) от заразените, 0.079% от населението(79.82:100000). Дали има смисъл да се затваря икономиката, да има локдауни, сертификати, ако смъртността е толкова ниска? Защо не наблегнат на реклама на ваксините за 60+ и да спрат с глупостите? За 2 години 4473 умрели, т.е. средно 2500 на година, и сеем ама и паниката.
68
2
 
21
 
! Отговори
Боц преди 2 години
Как така да няма бустерни дози ? Трябва ежедневно бодене, в рамото, в ***, в ушите, пак в рамото ! Експеримента трябва да продължи, до пълното умопомрачение на ваксинираните ръчички !
67
2
 
17
 
! Отговори
Дойдохме си на... преди 2 години
Думата!Хайде..е..е.., и таз обърна палачинката.Очаквайте "новини" и от Мустака.