Син носи баща си на гръб 6 часа, за да се ваксинира срещу COVID

Това е единственият шанс в отдалечените племена в Амазонка
14 яну 2022 20:45, Нели Христова
189
Син носи баща си на гръб 6 часа, за да се ваксинира срещу COVID
Снимка: Instagram

Eдна трогателна снимка се разпространява масово в интернет през последните дни - млад мъж от племе в бразилската Амазонка носи баща си на гръб за да бъде ваксиниран срещу COVID-19. Кадърът се превърна във символ на сложната логистика за имунизация в един от най-отдалечените райони на света.

Снимката, направена от лекар, показва 24-годишният Тауи, който носи 67-годишния си баща Уаху. Двамата са получили доза ваксина срещу COVID-19. Те трябвало да ходят с часове през гората, за да стигнат до мястото за ваксинация.

Официалните данни казват, че 853 местни жители са починали от COVID-19 в Амазонка. Но групите за правата на коренното население казват, че този брой е много по-висок. Проучване на Apib, бразилска неправителствена организация, казва, че само между март 2020 г. и март 2021 г. са загинали 1000 местни жители.

Тауи и Уаху принадлежат към местната общност Zo'e, която има около 325 членове. Те живеят в относителна изолация в десетки села в район, еквивалентен на 1,2 милиона футболни игрища в северния щат Пара.

Ерик Дженингс Симоес, лекарят, направил снимката, казва, че Уаху почти не вижда нищо и ходи трудно поради хронични проблеми с урината. Той изчисли, че Тауи е носил баща си на гърба си в продължение на пет до шест часа.

"Това беше много красива демонстрация на прекрасната връзка между тях", казва д-р Симоес пред BBC News Brasil.

Снимката е направена през януари 2021 г., в началото на кампанията за ваксинация срещу COVID-19 в Бразилия - една от най-силно засегнатите от пандемията страни в света. Но д-р Симоес я споделя в Instagram чак на 1 януари тази година, за да изпрати "положително съобщение в началото на новата година".

Когато в Бразилия започна ваксинация срещу COVID-19, коренното население се считаше за приоритетна група. За здравния екип, придружаващ Zo'e, се появи предизвикателство: би било невъзможно здравните работници да отидат във всяко село, тъй като ще отнеме седмици, за да ваксинират всички, поради това колко са разпръснати.

Така те издигнаха колиби в гората и e договорена система за ваксинация с общностите чрез радио. "Приехме практики, които зачитат и отчитат културата и знанията на хората от Zo'е", казва д-р Симоес.

През септември Уаху издъхва по неясни причини. Тауи остава със семейството си и наскоро е получил бустерна доза срещу COVID-19

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и проучванията показаха какъв е профилът на антиваксърите - среднисти, максимум, ниски доходи, прованс, бачкатори
103
13
 
7
 
! Отговори
Леша Келеша преди 2 години
Видяхме нивото на антиваксърите на протеста вчера. Дори няма смисъл да го коментираме - очевидно е. Биомаса.@Леша, ти да не беше тая с каската и пет-жи-то?
102
1
 
9
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
Ако ваксините ставаха за нещо щяха да искат да ги плащаме. Сега даже да отидеш да кажеш "Добър ден!" на личният лекар, ти искат потребителска такса. То не че сега не ги плащаме. Всички - ваксинирани или не.
101
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И туз. емците са по-умни от нашите Мангъров, Костадинов и техните последователи!
100
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига публикувахте глупости - олекнАхте ептен.
99
6
 
24
 
! Отговори
Писна Ми преди 2 години
На мен ми прилича на син който носи баща си далеч от ваксините на вътре в Амазонка, за да го спаси от евтаназията
98
6
 
17
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Всички които се инжектират са на интелектуалното ниво на тези. Групата на Германец, Програмиста, Бау и другите откачалки.
97
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Утре очакваме 12 годишна ромка , носи невръстното си отроче да се ваксинира ....Потрес-------Потресаващото ,е че ромката е същата антиваксърка, както и Юнакът Балкански с "взетото висшу"!
96
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама не е оживял след ваксата нали? Значи напразно го е носил.
95
2
 
12
 
! Отговори
До 100 преди 2 години
Айде да не си измисляме глупости! Професори, академици, доценти на първа линия, че даже и Нобелови лауреати ( Люк Монтание) са категорични, че няма по-добра защита от естествения имунитет и ако не си с тежки хронични заболявания, или в твърде напреднала възраст, риска от експерименталния препарат не си заслужава. Най-малко защото дълготрайните последствия и странични ефекти не са известни.
94
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи, вместо трагичен игрален филм на умиращ в ковидотделение, който зове по фейса да се ваксинираме, вече минахме само на снимки. Верно, че е по - евтино, ама не ме жегва от вътре и не ми действа умилително.
93
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей братче за едното наследство - колиба някоя, на гръб ще го пренесе да го уморят. Тц, тц...
92
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво ти казаха ескпертите, драги шлосере?Защото, доколкото помня, научният консенсус е про-всксините. Или и това е конспирация и те искат да заличат човечеството, най-вече наш ганя1 ?
91
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като го е ваксинирал сега ще го носи . Дано се оправи човечеца .
90
3
 
9
 
! Отговори
До 95 преди 2 години
Шлосер съм и от ваксини нищо не разбирам. Затова слушам експертите, а не разни рекламни агенти и откровени фашисти. Заплата не съм вземал от студентските си години, защото от тогава ги плащам аз.
89
2
 
5
 
! Отговори
Влюбен във всксината преди 2 години
И яз носим на гръб целото племе да го боцкат други оти нас вече ни БОЦКАХА и ние не можем да Боцкаме.... Срам ама истина....
88
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините били опасни, неясна химия и прочее. От устите на ерудити- среднисти, които бачкат за 2000 лв. На автомивка, това Звучи много достоверно.
87
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алооо, шлосерите, големи разбирачи по ваксини и вирусология излязохте. Тия две хиляди лева дето ги взимате заплата са нищожна цена за вашия капацитет. Евала.
86
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление Ганьовеца е неверник по природа и подозира всичко във всеки. Те така и сега
85
4
 
7
 
! Отговори
До 92 преди 2 години
Е по-добре ли е да си лапнишаран, който вярва на всичко?