Времената на локдауна са към своя край - какво показва примерът с Африка?

Вирусът ще остане да присъства, подобно на грипа или варицелата
14 яну 2022 22:00, Анисия Иванова
58
Времената на локдауна са към своя край - какво показва примерът с Африка?
Снимка: БГНЕС

Времената на локдауна са към своя край: африкански експерти вече не смятат, че той е подходяща мярка срещу пандемията. И ваксините няма да спасят Африка. Мотото там гласи: "трябва да се научим да живеем с коронавируса".

Бриджит Аканкваза е едно от 15-те милиона деца в Уганда, които от тази седмица отново ще могат да се завърнат в клас. По данни на ЮНЕСКО Уганда е последната африканска страна, която отваря отново училищата си след локдауна, който беше въведен още през март 2020 година.

Експертите предполагат, че голям брой деца в африканските страни вече няма да се върнат в училище. След като пандемията от коронавирус замрази обществения живот през пролетта на 2020 година, много от тях бяха принудени да започнат работа, за да издържат семействата си, а много момичета бяха принудително омъжени. Но след локдауна животът в Африка сега явно отново започва да тече постарому.

Ще стане ли коронавирусът ендемия?

Строгият локдаун вече не е най-добрият начин за ограничаване на Ковид-19, казва Джон Нкенгасонг, директор на здравните служби на Африканския съюз (Africa CDC). Това време, според него, е вече отминало. Южна Африка очевидно дава добър пример в това отношение. Нкенгасонг хвали страната за балансираната реакция в отговор на последната вълна от инфекции, предизвикана от варианта Омикрон.

От края на ноември 2021 Южна Африка отбеляза рязко покачване на инфекциите с Ковид-19 - по времето, когато навсякъде в света предупреждаваха за опасността от Омикрон. Но заболяванията протичаха по-леко от очакванията, поради което правителството не наложи никакви драстични ограничения. Преди Нова година правилата дори бяха облекчени, а междувременно броят на новите инфекции намаля. Според Волфганг Прайзер, вирусолог от университета в Стеленбош, по-голямата част от пълнолетните южноафриканци (между 60% и 80%) вече са прекарали инфекция с коронавируса - още преди четвъртата вълна на пандемията, предизвикана от Омикрон. Това, според него, е създало - и то относително бързо - един базисен имунитет, който е спасил Южна Африка от най-лошото.

Към момента напълно ваксинирани срещу коронавируса са едва под 10% от африканското население. Нкенгасонг се опасява, че с оглед на бавния темп на ваксинации Ковид-19 може да стане ендемичен за континента - ако Африка не успее до края на тази година да увеличи нивото на ваксинациите до 70 или 80 процента.

Опасността от ендемична ситуация съзират редица учени по света. Това означава, че вирусът на практика ще остане да присъства постоянно, подобно на грипа или варицелата. Според Анжелик Кутзи, председател на Южноафриканския лекарски съюз, "има голяма вероятност за ендемия". "Няма шанс да увеличим процента на ваксинациите в Африка до 60% или 70% през следващите няколко месеца. Това е нереалистично", казва тя.

Според нея ще има силни сезонни изблици на инфекции, но ваксините не са единственото нещо, което помага. "Роля играят също предпазните маски, както и спазването на социална дистанция", казва експертката и добавя: "Едно е сигурно. Само с ваксини никога няма да излезем от тази ситуация."

Но да се оставят нещата на произвола, също не е решение, смята вирусологът Прайзер. "Цената би била твърде висока - ще има голям брой тежки за овладяване и дълготрайни инфекции - тук говорим включително и за пост Ковид, както и за множество смъртни случаи. Дори хора с бустерна доза могат да се заразят с Омикрон", казва експертът.

Яп Бум е регионален представител за Африка на Epicenter, изследователския клон на организацията "Лекари без граници". Според него все още не може да се предвиди как ще се развие пандемията. Интересен е фактът, че Омикрон би могъл да измести всички останали варианти: "Ако се стигне до такава стабилност и никой друг вариант не надделее, ще трябва да  се научим да живеем с вируса. Особено по-възрастните и болните хора ще трябва да са готови да се ваксинират, включително и преди пътувания“, каза Бум пред Дойче Веле.

Той не смята, че ограниченията за пътуване ще останат в сила в дългосрочен план. „Защото ако Ковид стане ендемичен, вирусът ще се среща навсякъде и всеки ще се заразява с него редовно, дори и да е не особено силно разпространен. Такъв явно ще бъде новият ни живот“, казва той.


58
Още от Коронавирус
Д-р Брънзалов: Част от населението изтезава здравната ни система!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
2
 
! Отговори
до 52 от африканчо преди 3 дни
В африка хората си мрат като мухи и на никой не му пука. Там само от физически глад умират над 10 милиона годишно. Не става за сравнение с Европейските държави.
53
1
 
3
 
! Отговори
Дрът Пърч преди 5 дни
В Африка винаги се е разчитало на естествения подбор.То няма и как. Хората там са "по-близко до природата" :-)
52
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Там където не се финансира убиването, вирус няма. А там където убиването е първата цел, като в Европа на Урсула, там крематориума на концлагера работи с пълна сила. Дори поставят канадци че местните нещо не убивали добре.
51
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Това с 10% ваксинирани не е вярно. ЮАР има над 30%, Ботсвана над 40%. Може би усреднено към цялото население на Африка да е 10%, но там влизат и райони, където не идват хора от самолетите да пренасят вируса.
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Какво показва примера с Африка ли? Ами показва, че там където най-малко се интересуват и най-малко могат да повлияят крайната сметка на големите фарма компании най-малко умират от КОВИД, там където имат пари и могат сериозно да ударят джоба на фарма компаниите много народ мре все от КОВИД. Пропаганда яко.
49
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Докъде стигна западния свят, вече африканците са по-разумни от нас.
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До 77Кения беше затворена за година и имаше вечерен час от 22ч до 6ч
47
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До До един- Маняк тук са умрели 32 000 С Ковид. Все още никой не е погледал смъртните актове да види какво пише там. Ако направят една комисия да прегледа тия смъртни актове да не вземе да се окаже, че една камара от тия 32000 са починали от инфаркти, инсулти, рак и диабет! Реалния брой починали тук е в пъти по-нисък от обявения, както в Щатите сега си признават, че на места е завишен с ДО 60%, CNN съобщиха за 40% в някои щати като Ню Йорк. Тук сигурно е със 70%
46
2
 
20
 
! Отговори
Всичко е измама преди 6 дни
А някои се и надупчиха отгоре на всичко. Ха ха ха
45
21
 
14
 
! Отговори
До един преди 6 дни
"В Израел от Ковид за 2 години са починали 8 200 човека, тук толкова умряха само за последните 2 месеца. И там населението е близо 10 милиона, тук - 6.5 милиона. Вчера в Израел са починали 5 (пет) човека, тук - 88. Още сравнения искаш ли?" - - - - - - Пропусна най-важното - да сравниш здравните системи /то няма и как - тук система няма/ и лечебните заведения /на някои от нашите само името им е такова/.
44
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Примерът с Африка доказа, че всичко е отново шменти- капели - да спечелят отново фармапроизводителите и търгашите, както и тези, дето им правят реклами по медии и форуми. Нищо повече.
43
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Времената на локдауна са към своя край някъде към 2030 г. не остана . Стискайте зъби и си сложете абокат!
42
12
 
7
 
! Отговори
до Фактите преди 6 дни
и ти вярваш че някой в Африка ти води реална статистика. Или си наивник или глуппак.Те не си знаят колко точно им е населението ти ще ти броят умрели.
41
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
антиваксърите да заминават за Африка може и джунглите, там да оцеляват по природен начин.
40
9
 
25
 
! Отговори
Фактите преди 6 дни
Колкото по-малко ваксани, толкова по-малко болни и умрели от "ковид"! Факт! Африка го доказа!
39
5
 
0
 
! Отговори
бсп преди 6 дни
До АнонименТакива като теб трябва да са в лечебно заведение.По-опасни от всякакви пандемии.
38
5
 
3
 
! Отговори
До 36 преди 6 дни
Като си там където твърдиш, какво ти е впечатлението за средната възраст на населението, раждаемостта, безконтролната употреба на антибиотици последните 40 години. Ей така, за едни сухи съчки питам!
37
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
АЙДЕ ЗАТВАРЯЙТЕ ЦИРКА НАПРОЛЕТ, ЧЕ НИ ПИСНА ВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ТЪРПИМ
36
6
 
5
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 6 дни
Аз челен пример от Африка не признавам.Русия е нашия челен пример.Ха ,ха..!
35
4
 
44
 
! Отговори
77 преди 6 дни
Ха ха ха, локдаун в Африканска страна, скоро не съм се смял така. От април 2021 съм в района - Кения ,Уганда, Ю.Судан, за никакъв локдаун не съм чувал, камо ли да е в действие. Едиственото което се вижда е използването на маски, но и това го снижиха до обществен транспорт / доколкото го има / и самолети. Мисля че без да познават Мангъров по принуда следваха препорукте му, изграден е стабилен естествен имунитет от преболедували. Няма препулнени болници, смъртността се движи в обичайните граници.