Какви са страничните ефекти при бустерна доза на BioNTech и Moderna?

Оплакванията - сходни с познатите странични въздействия след основната имунизация
15 яну 2022 07:45, Петя Славова
183
Какви са страничните ефекти при бустерна доза на BioNTech и Moderna?
Снимка: БГНЕС

С появата на Омикрон специалисти съветват да се прави и бустерна доза срещу COVID-19. Като сред"бустерните" ваксини са одобрени препаратите на BioNTech/Pfizer и Moderna. Още при допускането им до употреба от Европейската служба по лекарствените средства EМА e било проверено какви въздействия има евентуална трета доза.

Още по темата

Американската агенция FDA одобрява бустерните дози с BioNTech/Pfizer още през септември 2021 за определени групи лица. Преди това е проведена клинична студия с над 300 доброволци, при които са били изследвани страничните въздействия на третата доза от т.нар. РНК-ваксини, предава "Дойче Веле".

Кои са най-честите странични ефекти от BioNTech/Pfizer?

Резултатите сочат, че честотата и тежестта на оплакванията са много сходни с познатите странични въздействия след основната имунизация. Към най-често срещаните оплаквания от бустерната доза спадат:

болки на мястото на убождането - 83%

отпадналост - 63,7%

главоболие - 48,4%

По-редки са болките в мускулите и ставите, както и втрисането. По данни на FDA, малко по-чести са оплакванията от подуване на лимфните възли под мишницата - около 5,2% от хората споменават това оплакване след втората доза Comirnaty – т.е. ваксината на BioNTech/Pfizer.

При всички засегнати реакциите от ваксинацията са се проявили в рамките на първите три дни и са отзвучали най-късно до осмия ден. Алергични реакции не са били наблюдавани.

Кои са най-разпространените страничните ефекти след бустерна доза с Moderna?

Според Европейската лекарствена агенция ЕМА, и в този случай ефектите след бустерната доза са много сходни с тези след втората доза. За разлика от основното имунизиране, при третата инжекция с препарата Spikevax на Moderna, се поставя само половин доза ваксина.

В клинично изпитание, в което са участвали 171 души, чиято основна имунизация е била с Moderna, сред хората на възраст между 18 и 65 години са били установени следните странични ефекти:

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
8
 
18
 
! Отговори
Киро Х преди 2 години
Да си сложиш експерименталните препарати срещу Ковид, неправилно наричани "ваксини" е равносилно да се инжектираш с вируса на СПИН. Резултата и в двата случая е загуба на естествен имунитет. Това е факт, който дори правителството на Великобритания признава в седмичният си репорт от днес (на стр 23). Факт! Знам, че тзаи информация няма да се хареса на набодените, но фактите нямат чувства.
87
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лекар Дефинирай "имунитет" моля? "Ваксина! Създава имунитет." - опиши как създава имунитет?
86
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лекар - Даже и да имаш диплома, това не те прави лекар. Сега си само в отбора на касичките рекламни лица. А и си личи че и дипломата е дадена даром.
85
6
 
18
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Типично за страничните ефекти на бустерите, както и на основните ковид ваксинации е, че смъртните случаи, причинени от ваксината и/или бустера, не се отчитат и репортуват като странични ефекти от ваксината, а като смърт по други причини! Същото е и с дълготрайните и перманентни осакатявания (като ампутации) вследствие на страничен ефект от "ваксините", заради кръвен съсирек, блокиращ кръвообращението и спиращ кръвната циркулация.
84
32
 
8
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Големи глупци пишат тук. Плащат ли ви или сами си вярвате? Няма графен, няма чип, няма подмяна на днк. Ваксина! Създава имунитет. Не много дълъг, не 100% , но все пак имунитет срещу опасна инфекция. А Рнк ваксините са еманация на медицинските биотехнологии и човешкото познание. Надявам се , че бъдещите ваксини ще са само рнк, включително за останалите инфекции.
83
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Свръх ПРЕДОЗИРАНЕМного правилно написа "с химия" защото за това никой не говори. Колко химика излязоха по телевизията да коментират факта че ваксините са пълни с графенов оксид и неговия ефект върху тялото. Всичките ваксини до една. Защо се изказват само математици, журналисти, социолози, политолизи или специалисти но вирусолози, имунолози, епидемиолози и тн. Защо не се дава думата на химиците да коментират химичния състав. В края на краищата всеки препарат се прави на базата на химията.
82
5
 
26
 
! Отговори
Свръх ПРЕДОЗИРАНЕ преди 2 години
Това дразнене и тормозене на имунната система и предозиране с химия няма да е за добро и имунната система ще се побърка и може да почне да атакува всичко дори и здрави клетки и да се развиват автоимунни заболявания на Хашимото, Множествена Склероза, Лупус и още много други болести като последствия.
81
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имай предвид че се докладват само около един процент от всики случаи. При смърт причинена от ваксината никога в историята не се е признавало че се дължи на нея. Казват че това било невъзможно и тн. Всички хора които умират от ваксините не ги вписват никъде. В Испания са направили разследване и са установили че всеки ден умират по 4 пъти повече хора без причина от тези с ковид. Това са хора умиращи по улиците, домовете и градинките. Припадат и колабират. Всоички се правят че не знаят за какво ста
80
7
 
20
 
! Отговори
Дългосрочно вредите? преди 2 години
Какви са дългосрочните вреди върху здравето на хората? Ще има ли бум масов на ракови и автоимунни заболявания от това безразборно боцкане?
79
4
 
19
 
! Отговори
….. преди 2 години
Ако си млад и със силна имунна система - береш душа два дена на легло, повръщане, треска и температура. Ако си късметлия, няма да имаш сериозни краткосрочни странични ефекти, може и да ти се размине ускорения пулс, който няма сваляне, както и възпаленията на мускула на сърцето или парализа на различна част от тялото. Някои умират от ваксината, но всички правоверни ваксинатори не говорят за тези жертви( хиляди здрави хора).
78
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има си официален сайт на ЕС специално за докладваните странични ефекти и за четирите приети на негова територия евроинжекции. Много подробен /Филип Филипов го цитира, тук не мога да пусна линка, но е лесно откриваем/ - всички системи за засегнати, най-зле е положение със сърце и кръвоносни съдове, както и неврологичните последици са също сериозни. Не говорим изобщо за сърбежи и главоболие - това са глупости. И уврежданията са милиони вече. С времето и ще нарастват.
77
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз имам познати които си сложиха първа доза и като видяха ефекта и не посмяха да си сложат втората независимо че щяха да получат сертификат. Хвана ги страх.
76
5
 
29
 
! Отговори
някой преди 2 години
Имам познати ваксинирани, които засега са добре. Рекордът на един познат е, че е с две дози + бустер + противогрипна ваксина и е добре видимо. Но! Една млада жена продавачка в близкия магазин ме порази с вида си - иначе симпатична жена, но сега е тотално обезобразена с подуто и с ужасяващо на вид лице вследствие ваксина. Дано да се оправи с времето. Излиза, че "ваксинирането" е като руска рулетка и никой не знае предварително какви последствия го очакват. Затова - не, мерси!
75
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам по магазините какви *** пазарите и се храните с тях... Салами, варено пушени рагута, шунки и всичко с толкова консерванти, че ви се изпилиха мозъците и не разсъждавате елементарни неща... Разбира се, че всеки трезво мислещ ще се ваксинира, обаче с правилната ваксина,а това са РНК... Другото е хазарт с живота.... Ами тръшкайте се, пълнете статистиката, гушете по клинични пътеки... Преди гробарите имаха един лаф.. "Много стока ама на крака".... Сега потриват и те доволно ръце..
74
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквито и при файзер - различни. Има си вече световни проучвания, най-често влияние се осакзав върху кръвоносната система и сърдечната дейност, в частност, както и върху нервната система. Има данни за половата система също. Това е за сега, в краткосрочен аспект. За дългосрочния нищо не се знае.
73
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Хазарта сигурно са му обещали много дози и игли за да се включи в партията на Киро-тъпoто
72
4
 
20
 
! Отговори
Има разлика преди 2 години
Това, че си дал положителен тест, не те прави болен от нещо.
71
3
 
10
 
! Отговори
ОтСиднейАвстрлия преди 2 години
Ето ви увредени хора от клиничните изпитания които са дисквалифицирани и случаите им са извадени от крайния резултат. Говорят пред сенатори y2u.be/L2GKPYzL_JQ
70
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледате изказванията на Киро - куролацията, се вижда че се отразява и на мисленето.
69
4
 
15
 
! Отговори
Дд преди 2 години
Когато си с ваксина и имаш контакт с някой болен,си мислиш ,че тя те е спасила от заразяване.А истината е,че Божа работа...при нас детето (8г.)кара ковид,никой не се зарази..без ваксини сме.Познат готвач го кара преди година,после 2 файзера и сега пак е заразен...та истината може би е колко близък контакта е бил и как е имунната ти система(и психика).