Какви са страничните ефекти при бустерна доза на BioNTech и Moderna?

Оплакванията - сходни с познатите странични въздействия след основната имунизация
15 яну 2022 07:45, Петя Славова
183
Какви са страничните ефекти при бустерна доза на BioNTech и Moderna?
Снимка: БГНЕС

С появата на Омикрон специалисти съветват да се прави и бустерна доза срещу COVID-19. Като сред"бустерните" ваксини са одобрени препаратите на BioNTech/Pfizer и Moderna. Още при допускането им до употреба от Европейската служба по лекарствените средства EМА e било проверено какви въздействия има евентуална трета доза.

Още по темата

Американската агенция FDA одобрява бустерните дози с BioNTech/Pfizer още през септември 2021 за определени групи лица. Преди това е проведена клинична студия с над 300 доброволци, при които са били изследвани страничните въздействия на третата доза от т.нар. РНК-ваксини, предава "Дойче Веле".

Кои са най-честите странични ефекти от BioNTech/Pfizer?

Резултатите сочат, че честотата и тежестта на оплакванията са много сходни с познатите странични въздействия след основната имунизация. Към най-често срещаните оплаквания от бустерната доза спадат:

болки на мястото на убождането - 83%

отпадналост - 63,7%

главоболие - 48,4%

По-редки са болките в мускулите и ставите, както и втрисането. По данни на FDA, малко по-чести са оплакванията от подуване на лимфните възли под мишницата - около 5,2% от хората споменават това оплакване след втората доза Comirnaty – т.е. ваксината на BioNTech/Pfizer.

При всички засегнати реакциите от ваксинацията са се проявили в рамките на първите три дни и са отзвучали най-късно до осмия ден. Алергични реакции не са били наблюдавани.

Кои са най-разпространените страничните ефекти след бустерна доза с Moderna?

Според Европейската лекарствена агенция ЕМА, и в този случай ефектите след бустерната доза са много сходни с тези след втората доза. За разлика от основното имунизиране, при третата инжекция с препарата Spikevax на Moderna, се поставя само половин доза ваксина.

В клинично изпитание, в което са участвали 171 души, чиято основна имунизация е била с Moderna, сред хората на възраст между 18 и 65 години са били установени следните странични ефекти:

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
14
 
! Отговори
Какви ваксини преди 2 години
Той омикрона е силен колкото настинка. Чак ваксини.. аре нема нужда. Възрастните и болните да си бият.
67
2
 
14
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
Сериозните странични ефекти (значително по-сериозни от главоболие и сърбеж) които са докладвани в официалните сайтове в САЩ и Европа ВЕЧЕ СА МИЛИОНИ! Всеки осъзнава какво означава когато те лъжат безцеремонно на държавно и медийно ниво толкова наедро! Чернобил, някой? Всичко е наред! Изключително слаба радиация е отчетена в две села в североизточна България! Всичко друго е напълно наред и абсолютно в рамките на нормалното! Във вестниците го пише, там няма да ви излъжат, нали?
66
3
 
27
 
! Отговори
Странно преди 2 години
Ваксиниран, но болен от Ковид, има валиден сертификат и може да заразява безнаказано. Единственото условие е, като се разсополиви, да не казва на лекаря си, а да обикаля по заведенията, за което има издаден зелен сертификат. А здравия неваксиниран да си седи вкъщи. Що не си... :)
65
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ауууу, много страшно! Болка в рамото, главоболие, отпадналост..........ужасТ
64
2
 
14
 
! Отговори
Хайде, време е! преди 2 години
Ходещите реклами на ваксини с по 1-2 дози, да не се офлянкват, ами да тичкат за бустер. Айде газззз!!!! На опашката!
63
2
 
10
 
! Отговори
Аха преди 2 години
Когато говорим за странични ефекти, от Файзер, става на БиОнтЕх. Разбирам. Това за да се пази репутацията на фазера ли го измислихте?
62
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статията се явава разрешена литература по забранената тема "странични ефекти" от ваксините на --- няма значение кой---. За съжаление някои ваксинирани вече не могат да я прочетат. На коментиращия по-долу как не се е заразил при контакт с някой с положителен тест, ще кажа, че са сигурно стотици хиляди неваксинираните, които не са се заразили при такъв контакт, защото ключовия белег за болен е ТЕСТ положителен, което не означава нищо.
61
3
 
10
 
! Отговори
Pesho преди 2 години
До Анонименегати съчинението , изсмукано от пръстите и използвани всички странични реакции написани от производителите, но интересно не се съобщава да миокардитите, инфарктите, дори смъртни случай не малко показвани дирекно по телевизията на спортисти и кой знае още колко други заболявания
60
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бустерите при ракетите се използват за да ги изтрелват към небесата.
59
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А аз не пия никакви лекарства и не се бода с никакви инжекции. От 7- 8 години не съм бил болен.
58
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
имам 3 игли Пфайзер.получих втрисане и 37.3 само за 1 ден.главоболие.подути лимфни възли под мишниците за 4 дни.мястото на убождане малко болезнено като болката пълзеше към рамото и пръстите на лявата ръка .след 7 дни НИЩО.бях контактна без маска в затворено помещение повече от 2 часа с позитивни с ПСР .НО НЕ СЕ ЗАРАЗИХ.Родителите ми вече заразени го изкараха като лек грип.те са ваксинирани с 2 Астра и бустер Пфайзер на 79г. с много заболявания.оцеляха.
57
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че кво толкова им е на бустерите??? Най-много да умреш неизвестно защо, но никога заради ваксините...
56
3
 
17
 
! Отговори
Петьо, спиш! преди 2 години
Статията завършва с"В клинично изпитание, в което са участвали 171 души, чиято основна имунизация е била с Moderna, сред хората на възраст между 18 и 65 години са били установени следните странични ефекти:"?!
55
4
 
17
 
! Отговори
Файзера преди 2 години
Доброволните участници в ГМО продуктовите изпитания да не се тревожат. Всичко е точно.
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето страничните ефекти..... thebulgariantimes. ЦОМ /%d0%90%d1%83%d1%82%d0%be%d0%bf%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d0%be%d1%82%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d1%83%d0%b1%d0%b8%d0%b9%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-26-%d0%b3/
53
11
 
18
 
! Отговори
Невярващ преди 2 години
Бустерите могат да се окажат бомба със закъснител. За сега няма достатъчно данни за по-дълъг период от време. Ще се види след 1-2 години кой ще остане и кой не. Аз ще изчакам за по-сигурно до 2025.
52
8
 
13
 
! Отговори
Сосиолио преди 2 години
Мда, иска ти се но няма да се получи. Не съм ваксан. Ха ха ха. Успех с ГМО експеримента!
51
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Познат с бустер от преди месец и половина, сега е в спешното с тежък ковид. Пази бустера та дрънка.
50
3
 
29
 
! Отговори
Сосиолио преди 2 години
Ако умре некой внезапно, никога не се свързва с РНК ваксините, но хората гледат и мислят...
49
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бустериран - брява, но никой нормален човек в България не вярва на елементарните лъжи на пропагандни вувузели като теб. Тия съчинения вече и между по-наивните и доверчиви хора в САЩ не се харчат. ИЗМАМАТА С ОТРОВНИТЕ ПСЕВДОВАКСИНИ ПРОПАДНА!