Антиваксърите в Европа са по-шумни, но и по-изолирани от обществата

Ковид доведе до двукласово общество
Обновена: 18 яну 2022 06:02 | 17 яну 2022 20:30, Нели Христова
712
Антиваксърите в Европа са по-шумни, но и по-изолирани от обществата
Снимка: БГНЕС

Преди COVID-19 Николас Римолди никога не е присъствал на протест.

Но някъде по дългия и криволичещ път на пандемията, по който родната му Швейцария наложи първо един локдаун, след това още един, а накрая въведе и сертификати за ваксинация, Римолди реши, че му е дошло в повече. Сега той ръководи Mass-Voll - една от най-големите в Европа, ориентирани към младежите групи, опълчваща се на "зелените сертификати".

Тъй като е избрал да не се ваксинира, студентът и касиер в супермаркет на непълно работно време, Римолди е, поне засега, изключен от голяма част от обществения живот. Без сертификат за ваксинация, той вече не може да завърши дипломата си или да работи в магазин за хранителни стоки. Забранено му е да се храни в ресторанти, да посещава концерти или да ходи на фитнес.

"Хора без сертификат като мен, ние вече не сме част от обществото", каза той. "Ние сме изключени. Ние сме като по-малко ценни хора."

Тъй като пандемията премина в третата си година и вариантът "Омикрон" предизвика нова вълна от случаи, правителствата по света все още се борят с предизвикателството да поставят вируса под контрол. Ваксините - едно от най-мощните оръжия в техните оръжейни складове, са налични от една година, но малко, гласовито малцинство от хора, като Римолди, отказва да ги приеме.

Изправени пред части от обществото, които се колебаят или категорично отказват да се ваксинират, много нации налагат все по-строги правила и ограничения на неваксинираните хора, което на практика затруднява живота им, в опит да ги убедят да се имунизират.

По този начин те тестват границата между общественото здраве и гражданските свободи - и засилват напрежението между тези, които са ваксинирани и тези, които не са.

"Няма да позволим на малка част от невъзмутими екстремисти да налагат волята си на цялото ни общество", каза миналия месец новият канцлер на Германия Олаф Шолц, насочен към насилствените периферии на движението против ваксините.

Паспортите за ваксинация за достъп до местата за гостоприемство в голяма част от Европейския съюз са от месеци. Но тъй като инфекциите с вариантите "Делта" и "Омикрон" нараснаха и разпространението на ваксните спря, някои правителства отидоха по-далеч.

Австрия наложи първия локдаун в Европа за неваксинираните и е планирала да въведе задължителни ваксини от 1 февруари. Германия забрани на неваксинираните хора да участват в повечето области на обществения живот, а министърът на здравеопазването на страната Карл Лаутербах предупреди през декември, че: "без задължителна ваксина не виждам да управляваме по-нататъшни вълни в дългосрочен план".

А президентът на Франция Еманюел Макрон миналата седмица каза пред вестник Le Parisien, че "наистина иска да вбеси" неваксинираните. "Ще продължим да го правим до края", каза той. "Това е стратегията."

Нарушаване на правилата и измама

Научната основа за мерките срещу COVID е солидна: доказано е, че ваксините намаляват предаването, значително намаляват вероятността от сериозно заболяване и намаляват тежестта върху системите за здравеопазване.

Много от ограниченията също имат широка обществена подкрепа - Швейцария наскоро получи комфортна подкрепа на референдум - тъй като мнозинството ваксинирано население се уморява от препятствия, блокиращи пътя им към края на пандемията.

И реалните данни показват това въздействие - европейските страни с голям процент ваксинирано население, като Испания и Португалия, бяха по-малко засегнати от по-скорошни вълни от инфекции и успяха да отворят икономиките си, докато тези със слабо внедряване са изправени пред сериозни ограничения и скокове в хоспитализациите.

Но последните кръгове от ограничения разпалиха гнева сред онези, които не желаят да получат своите доци, много от които сега се измъкват от обществото - или прибягват до уловки и нарушаване на правилата, за да създадат свои собствени общности, позовавайки се на правото си на "свобода".

"В понеделник бях с 50 души, които се хранеха в ресторант – полицията нямаше да се зарадва, ако ни види", казва Римолди пред CNN, хвалейки се с незаконни вечери и социални събития с неваксинирани приятели, които оприличи на говорителите от ерата на забраната, но които експертите по обществено здравеопазване определят като безразсъдни и опасни.

Участниците оставят телефоните си настрана, за да избегнат информация за срещите им да излезе наяве и посещават ресторанти, кина или други места, чиито собственици са съпричастни към каузата им. "Да, не е законно, но от наша гледна точка сертификатът е незаконен", добавя без извинение Римолди.

"Някои хора имат много изкривена представа за това какво е свобода", казва Сузан Сугс, професор по комуникация в Института за обществено здраве на Университета в Лугано. "Те твърдят, че е тяхно индивидуално право да нараняват другите."

Мартин МакКий, професор по европейско обществено здраве в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, каза, че "по-голямата част от хората навсякъде" подкрепят мерките за борба с COVID.

"Тези хора са изключения", казва той. "Но какво можете да направите? Вие всъщност не искате да превърнете в мъченици  тези хора – ако те решат да се съберат, те излагат на риск себе си и другите".

"Двукласово общество"

"Сега живеем в двукласово общество", казва Римолди пред CNN. "Ужасно е. Това е кошмар."

Но ако животът на неваксиниран човек в Европа е кошмар, той е този, от който Римолди и неговите последователи лесно биха могли да се събудят. За разлика от по-бедните части на света, където някои отчаяно искат да получат дози, достъпът до ваксини срещу COVID-19 в ЕС е в изобилие.

Ефектите от имунизацията са ясни от известно време - в цяла Европа регионите с по-ниски нива на усвояване на ваксините са претърпели по-тежки вълни от хоспитализации и смъртни случаи.

Световната здравна организация (СЗО) изчисли през ноември, че животът на 470 000 души в Европа на възраст 60 и повече години е бил спасен от ваксините от началото на въвеждането им, въпреки че предупреждава срещу задължителната ваксинация, освен като "абсолютна последна мярка... само приложимо, когато всички други възможни варианти за подобряване на усвояването на ваксината са изчерпани."

Регионалният директор на СЗО за Европа, д-р Ханс Клуге, предупреди през декември, че: "Това, което е приемливо в едно общество и общност, може да не е ефективно и приемливо в друго".

Римолди настоява, че неговата група "не е против маските" и "не е против ваксината" – занимава се единствено с демокрацията и законността, а не с науката зад имунизацията – въпреки че страниците й в социалните медии разпространяват екстремни уебсайтове против ваксинацията.

"На нашите демонстрации има много хора, които са напълно ваксинирани", твърди той, добавяйки: "Те казват: "Хей, правителството ни излъга" за пускането на ваксини, което означава край на ограниченията срещу COVID".

Той не желае да обсъжда самата ваксина, като казва само, че я отказва по принцип. "Не говорим много за ваксината... това не е една от темите, които обсъждаме", отговаря той на въпрос дали е съгласен, че инжекциите са донесли повече полза, отколкото вреда.

Няколко активисти, с които говори CNN, също изразяват опасения, че всеки нов набор от правила, наложен в името на спирането на разпространението на коронавируса, е част от "хлъзгав наклон" на безкрайни ограничения.

Но паспортите за ваксинация или някаква форма на сертифициране - мерките, срещу които Римолди и други протестират шумно - изглежда са помогнали за въвеждането на ваксини. Проучване на университета в Оксфорд, публикувано през декември, установи, че подобни политики са накарали повече хора да се възползват от този опит във Франция, Израел, Швейцария и Италия.

Александър Шаленберг, бившият австрийски канцлер, който наложи локдаун за неваксинираното население на страната си, каза през ноември, че усвояването на ваксините е "срамно ниско". По това време около 65% от населението на Австрия е било напълно ваксинирано срещу COVID-19 – един от по-ниските нива в ЕС – но последните по-строги мерки доведеха до повишаване на този процент до над 70%.

Семействата са разделени

Тъй като контролът се затяга, групи като тази на Римолди стават все по-разрушителни - няколко уикенда вече не минават без шумни протести в европейските градове. А гневът от ограничителните мерки срещу COVID накара много, които преди се смятаха за аполитични, да се присъединят.

Дори преди пандемията, колебанието относно ваксините в Европа беше силно свързано с популисткото недоверие към основните партии и правителства. Едно проучване, публикувано в European Journal of Public Health през 2019 г., установи "много значима положителна връзка между процента на хората в дадена страна, които са гласували за популистки партии, и процента, които вярват, че ваксините не са важни и не са ефективни".

Но лидерите на движенията срещу ограниченията представят кампаниите си като по-приобщаващи и представителни, отколкото предполагат тези проучвания.

"Имаме фермери, адвокати, художници, музиканти - целият набор от хора, които можете да си представите", казва Римолди. Mass-Voll е насочен специално към швейцарските млади хора и се хвали, че е натрупал повече последователи в Instagram, отколкото официалните младежки крила на която и да е от големите политически партии в страната.

Кристиан Фиала, вицепрезидент на австрийската партия MFG, която беше създадена специално, за да се противопостави на локдауна, носенето на маски и зелените сертификати, казва пред CNN: "Това наистина е движение, което идва от цялото население".

MFG предизвика шок в избирателните урни миналия септември, спечелвайки места в един от провинциалните парламенти на Австрия. "Повечето от тези, които гласуваха за нас, никога не са били наистина политически активни тивни в този смисъл, но са толкова разстроени", обяснява той. "На хората наистина им е писнало да бъдат затворени."

Във Франция процентът на ваксинираните е по-висок, но тези, които се противопоставят на правилата за ограничаване на COVID, не са по-тихи. Бруно Курсел казва, че не е бил прекалено ангажиран с политика преди пандемията - сега 72-годишният преподавател по математика е редовен на демонстрации срещу ваксината, блокирането и други мерки за контрол на COVID.

Позицията му го остави в противоречие със семейството, приятелите и колегите. Говорейки пред CNN преди Коледа, Курсел споменава неудобна празнична семейна вечеря.

"Останалата част от семейството ми се ваксинира", казва той и добавя, че е имал няколко спора с роднини, които не разбират защо се е присъединил към редиците на протестиращите срещу ваксинацията. "Жена ми каза "Моля, не казвай нищо на масата", споделя той. "Самият аз няма да започна такава дискусия... но няма да мълча, оставяйки либералите да говорят глупостите си".

Мненията на Курсел са радикални, екстремистки и, когато имат за цел да разчитат на научни твърдения, лесно се развенчават. Той оспорва добре установената ефективност и безопасност на ваксините и твърди, че нациите се плъзгат в "тоталитарен свят", отличаващ се от нацистка Германия и Съветския съюз само в смисъл, че е глобален, а не националистичен.

Но Курсел, който работи на непълно работно време в университета в Бордо, където има статут на почетен професор, казва, че му е удобно да прекъсва връзките с онези, които не са съгласни с него.

Неговото все по-публично противопоставяне срещу ваксините и ограниченията за неваксинирани хора го оставят изолиран на работа. "Това е разочароващо", казва той. "Изпратих имейли до мои близки колеги за ваксината... Имах само един отговор, който беше отрицателен."

Когато присъства на протести обаче, той казва, че намира хора, които разбира и които го разбират. Той споделя, че това е една от причините за продължаващата привлекателност на движенията. "Това е като братство или да си фен на футболен клуб." Хората, скептични към правителствените съобщения, "търсят нещо социално и тези групи са свършили отлична работа, като поканят всеки, който ще дойде", казва той.

"Срещнах нови хора, които споделят моите мнения", допълва Курсел.

Гориво в огъня

Две години по-късно и с мненията, които стават все по-затвърдени с всеки изминал ден, някои експерти се опасяват, че може да е твърде късно да се преодолее разделението между властите и онези, които са категорично против мерките за ваксинация.

"Онези, които са против ваксинацията, ще бъдат още по-гръмогласни, когато им кажат: "Ваксинираш се или ще умреш". Това подклажда огъня им", каза Сугс. "Но мисля, че ако продължим да общуваме по начин, който се опитва да не ги разстрои, тогава няма да е справедливо за останалата част от населението", добави тя. "Те увреждат здравето на хората, причиняват смърт и заплашват икономиката. Тези групи са малки, те са много шумни, но са много привлекателни, защото имат отговори на въпроси, на които другите хора не отговарят", обяснява тя.

И те "не си отиват", предупреждава МакКий. "Трябва да дадем много силен аргумент, че ваксинирането е проява на социална солидарност", казва той, добавяйки, че протестиращите срещу ваксините "подкопават солидарността, която е толкова важна за всяка страна, която е изправена пред заплаха".

Изглежда, че френският президент Макрон вече не мисли, че  с апел към чувството за солидарност, ще постигне нещо  - вместо това сега се надява да дразни неохотните френски граждани да си направят ваксините, като изисква доказателство за ваксинация за достъп до редица ежедневни дейности.

"Няма да ги вкарвам в затвора, няма да ги ваксинирам насила и затова трябва да им кажете: От 15 януари вече няма да можете да ходите в ресторанти, няма да можете повече да пиете,  да отидете на кафе, на театър, вече няма да ходите на кино", каза Макрон пред Le Parisien.

Но неговият план - и неговият избор на думи - разгневиха както опозиционните политици, така и противниците на ваксините.

Според Джеръми Уорд, социолог и изследовател от Националния институт по здравеопазване и медицински изследвания на Франция, малката група протестиращи срещу ваксините във Франция "е по-видима, по-мотивирана и гласна", отколкото в по-ранни моменти на пандемията.

"Те са проблем", казва той. "Във Франция, между другото, много хора не се доверяват на публичните институции и обществените здравни агенции... Много от тях се озовават в болници, заемайки легла, които биха могли да останат свободни."

Уорд изчислява, че между 5 и 10% от населението на Франция е твърдо против ваксината - голям митинг срещу пропуска, одобрен от долната камара на Франция миналия четвъртък, се проведе в Париж в събота.

Тези, които отказват да бъдат ваксинирани, могат да обвинят политиците, притежаващи зелени сертификати, че ги превръщат във втора класа граждани, но френският президент, както много от европейските му колеги, не се разкайват.

Макрон настоява, че тези, които не предпазват себе си и околните от COVID-19 чрез ваксинация, са "безотговорни" и по този начин заслужават такава съдба.

"Когато моята свобода застрашава тази на другите, ставам безотговорен", каза той. "Един безотговорен човек вече не е гражданин."


712
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
652
0
 
2
 
! Отговори
Коведаро стъкмистики преди 4 месеца
Няма повишаване на смъртността, тя е в рамките на обичайното. За последните десет години смъртните случаи на ден са 290 души. Ковидарите лъжат, че заради ковид, смъртните случаи са нараснали на ден към 400. Каква е истината може да научите от един брояч на живо, в реално време показва броя на починалите за деня. Изпишете България население 2022 CountryMeters.info, преглеждайте към 23 и 50 часа, отново починалите ще са 285 души, тоест умрелите са толкова колкото и преди ПлАндемията.
651
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В БГ поне, антиваксърите, определено са хора с дефицити. И 10 години да учат биология, все тая. Матряла не става. П.П.: Вече има 5джи в по-големите градове, слагайте каските!
650
0
 
4
 
! Отговори
Juls преди 4 месеца
Подобни манипулативни статии, единствено затвърждават още по силно позицията ми. Можем само да сме благодарни, че зад подобни статии и общо взето цялата пропагандна машина, стоят не особенно интелигентни хора, които не владеят достатъчно добре изкуството на манипулацията, и зад всичките им напъни за един средно интелигентен човек, прозират намерения, които определено не са загриженост за нашето здраве.
649
0
 
5
 
! Отговори
ToPhD преди 4 месеца
Моля намерете и гледайте документалният филм на HBO ,, Престъплението на века'' за Фарма мафията и всички схеми с политици, лъжи на репортери, реклами, манипулации и много загубени животи за съжаление, поради алчност. Всички хора, събития и доказателства са реални, така че няма две мнения и подозрения. Ще ви се доповръща гарантирано от лъжите и пропагандата. 1984-та предполагам, че сте я чели, събудете се, че ще е късно после! ГъзГлаваЗатрива!
648
0
 
15
 
! Отговори
Хари преди 4 месеца
Постигнаха това, че разделиха хората и ги озлобиха едни срещу други. Не малка заслуга за това имат и медиите. Всички сме жертви, но не всички са го разбрали.
647
22
 
2
 
! Отговори
Ваксиниран преди 4 месеца
И аз съм ограничил контактите си с неваксинираните. Да не говорим, че от това антиваксърство са с деформирана психика, логика...
646
1
 
22
 
! Отговори
Лили преди 4 месеца
Сега може да са изолирани, но утре ще са все още живи и от малкото със запазени репродуктивни системи! Всеки си е отговорен за себе си и не трябва да вменява дълг или вина на други хора.Преди бяхме горди философи разбиращи от етика-сега пишем думата свобода в кавички и се обиждаме на "егоист" и "офце". Тъжно е и страшно!
645
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тази статия е пример за това как да се мисли и говори новонормално и мазноугодно на силите стоящи зад Голямото нулиране на човешката цивилизация, демек Голямото Затриване...
644
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Само не разбрах как точно неваксинираните са заплаха за ваксинираното общество.Иначе Гьобелсовата пропаганда я разбрах.
643
2
 
37
 
! Отговори
Аноним преди 4 месеца
"Обществата"? Кои "общества"? На немислещи овце? Не, благодаря! Ако това стадо е "общество", тежко и горко на цивилизацията!...
642
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Няма да позволим на малка част от невъзмутими екстремисти да налагат волята си на цялото ни общество"----------------------------------------------------------------------------------------а на гейзеррите как позволихте
641
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Няма да позволим на малка част от невъзмутими екстремисти да налагат волята си на цялото ни общество"------------------------------------------------------------------------------------------ Непоследователно и лицемерно заявление. Как преди 8 години не само позволихте, но финансирахте и помогнахте на едно нацистко малцинство от крайни екстремисти да наложи волята си на цялото украинско общество?
640
1
 
3
 
! Отговори
Снимките на Аспарух преди 4 месеца
Хааа Хаа.... е това е завършен профан. Думата означава човек който е неук в професионален план.
639
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
CNN бетер от DW
638
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Неваксинираните как успяха да не кажат нито едно вярно нещо?!
637
0
 
13
 
! Отговори
О хо хо преди 4 месеца
ВИЖТЕ СНИМКАТА НА ВЕЛИКИЯ ПРОВАКСЪР АСПАРУХ ИЛИЕВ, ЗА СА СЕ ПОСМЕЕТЕ ОТ СЪРЦЕ! :):):)
636
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Зеленият паспорт не е задължителен.Хранителните магазини и аптеките са достъпни за всички с маски само.Нужно ли е да се дреме по МОЛове,по ресторанти /с притоплени,замразени манджи/или пък българите всеки ден ходят по театри и опери.Е който иска да гледа баби и да бере ягоди в чужбина,да се ваксинира,Който не иска да го чипират,да го следят,да го убият с ваксина,да ходи да протестира за свобода.
635
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Все едно сме се върнали в 70-те и ми съобщават как сме преизпълнили плана. Медии - ако ще се излагате с подобни евтини и комични пропаганди просто сменете плочата. Ставате жалки.
634
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Толкова много лъжи и манипулации в тази статия все едно чета вестник Работническо Дело от 1980г. но даже и те не могат да се сравняват с новите либерал-комунисти по лъжи, безочие и Долна пропаганда! И само да допълня: препаратите не са ваксини нито те имунизират срещу каквото и да е, за да бъде точно ги наричайте експерименталки в 3та фаза на изпитване върху информирани и съгласили се опитни мишки!!!
633
7
 
3
 
! Отговори
Shark преди 4 месеца
До 655. Чакай, чакай, значи завършил си една камара степени по финанси, банково дело и прочее и някакво курсче по имунология и се занимаваш с имунология. Това е несериозно.