Грип или COVID? Трудно се различават, доказателството - с тест

Грипът не се е променил, заяви проф. Радостина Александрова
17 яну 2022 13:38, Красимир Ангелов
63

Четири случая на сезонен грип тип "Камбоджа" вече са доказани у нас, като пробите са взети от пациенти, които се лекуват в болницата в Златоград.

"Грипът не се е променил. Основните месеци на грипния сезон са януари и февруари. Няма как сами вкъщи да разграничим дали сме заразени с грипен вирус или коронавирус. Има десетки респираторни вируси и клиничната картина доста трудно може да се разграничи. Това може да стане с тестове", заяви вирусолгът от БАН проф. Радостина Александрова в "България сутрин".

Още по темата
Тя посочи, че все още няма достатъчна информация за протичането на едновременно инфектиране с грип и коронавирус.

"Двата вируса биха могли и да си помагат. Всеки вирус се стреми да надхитри гостоприемника. Беше изказана хипотеза, че грипният вирус е спомогнал за разпространението на коронавируса. Експериментите показаха, че в тези случаи може да има по-сериозно заболяване. Те обаче не се засичат в една и съща зона", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Вирусологът посочи, че има хора, които никога не биха се инфектирали с коронавирус. Експертите търсят такива хора сред живеещи заедно двойки, в които единият човек въобще не е бил ефектиран.

"Ако успеем да изследваме добре и достатъчно голям брой такива хора, това ще отвори вратата към нови профилактични и терапевтични подходи за борба с коронавируса", подчерта проф. Александрова.

"Преди пандемията доста подценявахме вирусите. От грип всяка година боледуват 20% от световното население, а броят на жертвите може да достигне 650 хил. Няма два еднакви сезона. Ваксините срещу грип и Ковид-19 може да се поставят дори в един и същи ден", каза още тя.

"Има данни, че Омикрон протича по-леко. Доколко е по-лек наистина, трябва да видим какво става при среща на Омикрон с хора, които не са ваксинирани или не са боледували от Ковид-19. Децата са най-слабо защитени и най-слабо ваксинирани", посочи проф. Александрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
до Дедо преди 2 години
''Тва плашене нема свърши никога''. Когато хората спрат да четат и коментират под подобни статии ще свьрши. Под статиите за вируса има най много коментари, ей познай пога ще спрат да пишат и да плащат хората.
49
0
 
2
 
! Отговори
МмАаНн преди 2 години
Спокойно, и тази година грипът ще се отчита като ковид. Или поне така ще показва папая-тестът.
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълната леля много разбира от здравословен живот! Представям си я как се тъпче с огромен необелен салам в едната ръка и ненарязан цял хляб в другата и направо гризе от тях!
47
0
 
3
 
! Отговори
Бр преди 2 години
И при грип и при ковид МОЖЕ ДА СЕ ПИЕ АСПИРИН. НЕ ВИЖДАМ РАЗЛИКА В ЛЕЧЕНИЕТО. ТАКА ЧЕ И НЯМА ЗАЩО ДА СЕ ТЕСТВАМ.
46
0
 
7
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
Тъй като ИСТЕРИЯТА със Свинския грип НЕ мина, този път с Ковида успяха!!! Като няма КЛИНИЧНА разлика между грип и ковид - за какво говорим изобщо?!?
45
1
 
2
 
! Отговори
Аха преди 2 години
експериментите продължават...търсят се потенциално оцелели от цирка, и сега и тях искат да ги вкарат в играта...достигнаха до децата със съгласието на нищо неподозиращите родители....плюваха, плюваха и почнаха да се разболяват....Въпросът е къде отиде слюнчестият материал и кой се възползва от него???? Защото всъщност плюването въобще не е безобидно...
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да чете изказванията на лекарката от ЮАР, щом нямат данни как протичал Омикрона при неваксинирани и непреболедували. При 27% ваксинирани тогава, вълната мина и замина, а тук все плашат. Като си сложим ваксина за стар щам, която дори Омикрона заобикаля, колко сме защитени. В най-ваксинираните страни върнаха ли си живота или наложиха по строги мерки?
43
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е що така? Миналата година се различаваха много лесно- всичко беше ковид, сега пък било трудно. *** ми - дойди ми, на кой как му изнася
42
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не можеш да различиш дали си болен от грип или от ковид, че и двете ги караш еднакво може ли да ме светнат защо е цялата ПАНИКА?
41
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Таз явно осъзна глупоста си от пропагандата която лееше и вече не прави разлика между грип и ковидче :))
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не могат да разберат колко леко протичала заразата от омикрона понеже трябвало да видят какво ставало при срещата му с хора въобще неваксинирани и непреболедували от Ковид19 с варианти в последователност от тях,а той толкова върлува,че заради него вече не остават неваксинирани и непреболедували като специфична категория необходима за проучване освен при ваксинирани и заболели при боледуване за форми на протичане.
39
2
 
20
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Радка пак промотира ваксиниране на деца, а те въобще нямат нужда от това.. Що не поразсъждава върху мненията на тези лекари: Люк Монтание - нобелов лауреат, откривател на вируса на СПИН ;Робърт Малоун - създател на технологията с която правят т.нар. Ваксини ;Проф. Сухарит Бахакди - микробиолог, имунолог; и тримата са твърдо против вече очевидно неработещите експериментални течности..
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога не съм си правил никакви тестове и никога няма! Това е пълен тшак
37
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази трябва драстично да ограничи показванията си из медиите докато не свали 30 кила.
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ако успеем да изследваме добре и достатъчно голям брой такива хора, това ще отвори вратата към нови профилактични и терапевтични подходи за борба с коронавируса", подчерта проф. Александрова." Е изследвайте, кой ви спира? Това са 98% от хората! Все ще намерите кого да изледвате!
35
1
 
3
 
! Отговори
ОАОААОАО преди 2 години
ТИ ИМАШ И ДВЕТЕ ТОВА Е ЛОШО ЗАТОВА ДРЪНКАШ ГЛУПОСТИ
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** то и грип ли има? аз мислех че всичко е ковид от началото на 2020
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тест за грип има ли? А ако си отрицателен с ковид, това директно ли означава грип?
32
3
 
17
 
! Отговори
Виготура преди 2 години
Къф лекар е тоя дето е с наднормено тегло и ми обяснява как да се грижа за здравето си???
31
3
 
12
 
! Отговори
Куки преди 2 години
Щом трудно различаваш обикояения грип от ковифа значи ковида е една настинка а вия пишман медиците се напеавихте на велики Да вилики сте по изнудване кражби и убийства на пациенти Лъжите ви станаха много плитки