"Зелените сертификати" над 9 месеца ще станат невалидни за пътуване след 1 февруари

Тези за трета доза са безсрочни
17 яну 2022 07:11, Нели Христова
216
"Зелените сертификати" над 9 месеца ще станат невалидни за пътуване след 1 февруари
Снимка: БГНЕС

След две седмици - от 1 февруари, в ЕС влизат в сила нови правила за валидността на ковид сертификатите за ваксинация. Тези, които са по-стари от 9 месеца, няма да могат да се използват за пътуване в рамките на съюза. Европейската комисия промени правилата в края на миналата година заради големите различия в срока на валидност на ваксинационните сертификати в отделните държави, съобщава БНТ.

Тези, които нямат поставена бустерна доза, ще пътуват както и досега - като използват другите форми на ковид сертификата - PCR тест или доказателство за възстановяване след ковид.

Новите правила бяха приети, защото имаше големи различия между държавите за срока на валидност на сертификатите за ваксинация. Сега той ще бъде един и същ за всички държави, когато става въпрос за пътуване.

На практика това означава, че ако:

-сте ваксинирани преди повече от 9 месеца
-нямате поставена бустерна доза
-след 1 февруари пътувате в друга държава от ЕС
при проверка сертификатът ви за ваксинация ще бъде отчетен като изтекъл и ще трябва да предвидите валиден PCR тест.

Това не означава, че ще бъдете приеман като неваксиниран, а просто, че сертификатът ви за ваксинация не може да бъде използван за пътуване, ако е по-стар от 9 месеца.

Деветмесечният срок на валидност на сертификатите, издадени след първичната ваксинация ще даде сигурност при планирането на пътувания в рамките на ЕС, смятат от Еврокомисията. Освен това ще насърчи държавите и гражданите и да поставят бустерни дози.

Засега серификатите, издадени след поставянето на третата доза, няма да имат срок на валидност, защото все още няма научни доказателство колко дълго трае защитата след бустерна ваксинация.

Отделните страни ще могат, както и досега, сами да определят каква ще бъде валидността на ковид сертификатите, когато те се използват за вътрешни цели - като достъп до ресторанти, музеи или други публични места.

Но Брюксел призовава страните, когато въвеждат вътрешни правила, да се съобразяват с новата валидност на сертификата за ваксинация, за да се не се стига до хаос.

"Продължаваме да следваме отблизо мерките, които държавите-членки предприемат и ги призоваваме към координирани действия. Ковид сертификатът е доказал, че функционира добре в целия ЕС използва се и е доказал, че действа в цяла Европа във всичките си форми - сертификат за ваксинация, за тест и за възстановяване след боледуване. Когато имаме повече информация за новия вариант, ще координираме по-добре и мерките на страните по отношение на него", каза Кристиян Вигант, говорител на Европейската комисия.

Както и досега, срокът на валидност на сертификатите след ваксинация няма да бъде отбелязван в документите.

Вместо това от 1 февруари ще бъдат адаптирани всички мобилни приложения, използвани за проверка на цифровите сертификати. Ако датата на ваксинацията е по-ранна от 9 месеца или 270 дни, в мобилното приложение, използвано за проверка, ще се посочва, че сертификатът е изтекъл.

У нас хората с бустерна доза вече са почти 500 000, за тях няма да има промяна в правилата за пътуване в ЕС след 1 февруари.

Важно уточнение: Зеленият сертификат за ваксинация на територията на България е с неограничен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
0
 
5
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 2 години
...taka e !!! Oshte edno dokazatelstvo,che zeleniete sertifikati sa administrativna miarka i niamat absoliutno nishto obshto sas nasheto zdrave !!!" Vaksinite" sashto imat druga cel ,a ne da ni zashtitavat !!!
189
0
 
8
 
! Отговори
absurd преди 2 години
Битият, бит, дупнатият, дупнат
188
0
 
7
 
! Отговори
Близко бъдеще преди 2 години
Тия сертификати и въобще данните нс в ръцете на частни фирми,тоя зелен паспорт не е държавен документ ,с две думи ни продават на некой.Дигиталния субект, който ставаме с тия дигитални паспорти ще дължи данаци в дигиталната пан-държава на корпорацията.Гледал си филмец полулегално-плащай,дръпнал си песен плащай.После с метаверса ще си плащаме за всичко.Карал си над 120 -засекли са те по мобилния-плащай-процент за корпорацията и малко за държаваата да има да плаща на милицията да те бият ако немаш$
187
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коя част отСВОБОДАТА НА ПРИДВИЖВАНЕТО Е НЕОТМЕНИМО ПРАВО, КОЕТО Е НЕЗАКОННО ОТНЕТО сега не ви стана ясна от първия път ?!?
186
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Снощи гледах видео, което беше събрало обещанията за ефективността на вапцините - от 100% към 98, към 97, ту да 96...ту да 45% и т.н.Не мога да го публикувам, че им е евана коментсистемата, но беше яко как бяха събрали вечно намаляващите обещания - да ви е сладко, батко, че се набодохте, ВЯРВАЙКИ на "науката" ахахаха :D
185
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наивно стадо, вярваш ли още на вълците от ковид мафията? Сег намаляват инжекциите на 9 месеца. Само до лятото ще станат на 3-4. Без война няма да се мине. Фашизмът и геноцидът сами няма да си идат.
184
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха тия открито се гаврят с лабораторните плъхове и мишки
183
0
 
24
 
! Отговори
До анинимен преди 2 години
''Това не означава, че ще бъдете приеман като неваксиниран, а просто, че сертификатът ви за ваксинация не може да бъде използван за пътуване, ако е по-стар от 9 месеца.??????????????'' :))))) Логика липсва, ама то досега имало ли е такава изобщо?
182
0
 
19
 
! Отговори
бай онзи преди 2 години
Време е за новата доза- боц , боц :) ахахах овце, бийте си още 6 бустера :)
181
1
 
17
 
! Отговори
Епроветчик преди 2 години
Имамсертификат за преболедувал 3 месечен БГ измислицата ,но и достатъчно количество Антитела над нормата и то при условие чрго карах преди година почти без симптоми. Сега нали е препоръчано такива с наличие на много антитела да не се ваксинират познайте защо еми щото тея бъркочи унищожават или мутират собствените ти антитела по модела на вируса на Спин и ти отслабват собствената имунна система. Та значи аз дето съм предпазен вовеки и антителата ми 1година много а сополчовците с 3 дози всеим пада
180
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам този сертификат и съм го ползвал 2 пъти за влизане в мол за спешни покупки. Няма смисъл от него защото преверките са фиктивни, без валидатор, пълна имитация на контрол. Да го махат!
179
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нова глупост от ЕС.....
178
1
 
34
 
! Отговори
иво8 преди 2 години
Крайно време е да сложим край на този медицински фашизъм.Сертификати,мертификати.....номерата им вече станаха банални.
177
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Интелигентните" умнокрасиви - преобладаващата общност, която обожава QR code macht frei доктрината - се гордеят и са щастливи, че имат документ, осигуряващ им "по-голяма" "свобода" на придвижването, когато СВОБОДАТА НА ПРИДВИЖВАНЕТО е изначално и НЕОТМЕНИМО ПРАВО, което е НЕЗАКОННО ОТНЕТО сега, със заразопаниката !
176
2
 
17
 
! Отговори
До 183 от 182 преди 2 години
Ами пич това за тръбата в гърлото гледай да не дойде при теб.Аз си го изкарах ковида миналия април температура, главоболие както си трябва и съм здрав ходя си на работа без ваксина. А в работата 4 с ваксина го кара тоя ковид.Кой по леко ама някой и по тежко...
175
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес мернах една реклама на СЗО в която открито си казват че все още не знаят колко време инжекциите "предпазвали", повечето хора имали поне шест месеца. Това означава че експеримента продължава.
174
3
 
37
 
! Отговори
Ицо Комарджията преди 2 години
шепа фашисти ви казват как да живеете вече 2 години
173
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светът преди ваксинацията - 8 000 почнали дневно. Днес- 8000 починали дневно. Преди ваксинацията - 700 хиляди нови заразени дневно. След ваксинацията - 3 200 хиляди нови заразени дневно. Разликата отпреди и след ваксинацията - 5 пъти повече заразени дневно. Имаме същата дневна смъртност, но пък имаме много повече заразени. Някой да каже това на близките на починалите.
172
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Третата доза ще са безсрочни за 3 месеца :)
171
2
 
10
 
! Отговори
Буз преди 2 години
Правилно Ford, разделяй и владей е стара максима :)