Янка Такева: Учителите капнаха, има напрежение в училищата

Настоява се гимназистите да преминат към онлайн обучение
Обновена: 18 яну 2022 08:28 | 18 яну 2022 08:28, Елка Василева
103
Янка Такева: Учителите капнаха, има напрежение в училищата
Кадър: БНТ

В момента е много голямо напрежението в образователната система, категорична е Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

„Учителите капнаха - по 50% от педагогическите колективи, особено в гимназиален етап, са болни или са под карантина. Днес-утре министърът трябва да издаде заповед, за да може гимназиалният етап да мине в онлайн обучение поне до края на първия срок“, обясни Такева пред БНТ.

Още по темата

„Аз говорих с министъра в петък, той ми обеща да каже по БНТ в събота какви са му намеренията, тогава аз се обърнах към двамата директори - Стаматов и Александров, да задвижат нещата“, допълни Такева.

Всяка седмица по 6 учители умираха от COVID след коледната ваканция. Нямате представа колко е тежко положението, допълни тя.

„Предложението учениците в гимназиален етап да преминат към онлайн обучение наистина звучи разумно, със сигурност мерки трябва да се вземат и да се види как може да се подкрепи системата“, заяви Яна Алексиева от Асоциация "Родители".

Наистина има много голям брой учители, които в момента са болни или карантинирани и това със сигурност нарушава процеса, допълни Алексиева.

„Всички тези деца и ученици, които са онлайн - защо министерството ги кара да правят класни или да попълват тестове в училищна среда? Няма никаква логика и аз не знам защо екипът на министър Денков не напипва пулса на проблемите“, коментира Янка Такева.
Тя заяви, че е убедена в успешното приключване на първия учебен срок.

Такева обаче подчерта, че министерството изпуска контрола върху системата.

„Нека отново училищата да имат свобода и директорите да преценяват къде да се премине към онлайн обучение, а не това да е централизирано“, коментира и Яна Алексиева от Асоциация "Родители".

„За да може директорът да вземе решение, той трябва да подаде заявка до началника на Регионалния инспекторат, а той да я изпрати до министерството, което да разреши и съответно РЗИ. Така че има много административни пречки“, допълни Янка Такева.

Очаквам министър Денков още днес да събере социалните партньори, коментира още Такева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
13
 
10
 
! Отговори
varna преди 2 години
Щом най-интелигентната част от обществото (лекари и учители) ни предаде, няма смисъл вече от тази държава.
49
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълен хаос и мазало е в момента в училищата, кой със симптоми, кой с ковид, кой контактен с болен родител, кой под карантина...излишен стрес за деца, родители и учители, пускайте ги незабавно онлайн, защо обвързвате училища със заети интензивни легла, да ви се чуди човек.
48
30
 
13
 
! Отговори
Анонимен123 преди 2 години
Какво са капнали, след като т.нар." ЩАДЯЩИ ТЕСТОВЕ" за учениците не показват вярно...Пример. Дете от основен клас, вчера сутринта и показва положителен.. След това отиват в лаборатория там отрицателен. А детето нищо му няма, никакви симптоми. Целта е да се преминат пак изцяло онлайн обучение.
47
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде Денков, какъв е този инат, има много болни деца и учители, пускайте по-големите ученици на ДО, побъркахте и деца и родители ей!!
46
32
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учителите са с най големи превилегии имат ваканции заплатите им са високи дават им пари за облекло пари за празниците и пак са недоволни толерират ги с пари и пак недоволни ходят на работа когато имат часове през останалото време си почиват
45
23
 
20
 
! Отговори
+++ преди 2 години
Хайде стига сте давали само на определени съсловия аудитория.Учителите капнали защото били на първа линия,докторите също.Защо никой не казва за останалите които работят също на първа линия,само че без финансови облаги от 1000лв.Тези в магазините,тези на гишетата които ежедневно се сращат със стотици хора,по които само плювате и останалите невидими на коя линия работят и не са ли капнали?Или разделяй и владей.Всички сме капнали,само че ние останалите работим за да изкараме парите които се раздава
44
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не казва за детските градини. Там хора няма ли?
43
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янка Такева ще надживее всички. Като гледам други хора няма. Само Такева ли е в тази държава? Нямаше ли да пенсионират хората над 70 години?
42
20
 
6
 
! Отговори
м,да преди 2 години
Ваксинираните , да си ходят на работа, дори със симптоми!
41
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учителите капнали, децата изтощени... Предлагам срочната ваканция да се съедини с лятната и да ходят децата на у-ще септември месец
40
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички капнахме бе. Тая пландемия ни разказа игрите. Честно казано, писна ми от медици и учители. Други хора няма в България. Досадни сте!
39
6
 
35
 
! Отговори
цв преди 2 години
алоооо,денков-великия стратег,затваряй училищата,стига експерименти на наш гръб
38
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Над 50% от учителите са неваксинирани и естествено някой друг пак е виновен. Когато българина размишлява върху нещата, винаги някой друг е виновен. Ако не вярвате, прочетете пак статията и после, отидете на друг линк и прочетете друга статия, а след това и трета и просто обърнете внимание, как ВИНАГИ някой обвинява някого другиго, но не и себе си!
37
25
 
21
 
! Отговори
Питане... преди 2 години
В училище има ваканции зимна, лятна, пролетна, междусрочна, събота, неделя и официалните празници колко още почивка да ви се осигури? С тези почивки и заплати е срамота да мрънкате!
36
17
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е че ебилчетата имат прекомерно много права. Истината е че ебилните им родители са закърмените с чалга и мутри и си мислят че всички са им длъжни.
35
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига де. Имаме ваксини, имаме опит с този вирус. Да се вземат в ръце
34
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази нали е тамплиерка, да им организира едно тържество с мантии и мечове и готово.
33
2
 
28
 
! Отговори
Хора преди 2 години
Някой ходил ли е скоро в някое училище,такъв хаос и бардак няма къде да видите, родителите изобщо не знаят какво става в училище и какво правят децата им там.
32
20
 
26
 
! Отговори
Хахах преди 2 години
Като толкова знаете да плюете по учителите, защо пускате децата си на училище?
31
25
 
29
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Глупости,образованието е на дъното ученици не могат да пишат и четат а тези все искат,от какво изнемогват?!