Янка Такева: Учителите капнаха, има напрежение в училищата

Настоява се гимназистите да преминат към онлайн обучение
Обновена: 18 яну 2022 08:28 | 18 яну 2022 08:28, Елка Василева
103
Янка Такева: Учителите капнаха, има напрежение в училищата
Кадър: БНТ

В момента е много голямо напрежението в образователната система, категорична е Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

„Учителите капнаха - по 50% от педагогическите колективи, особено в гимназиален етап, са болни или са под карантина. Днес-утре министърът трябва да издаде заповед, за да може гимназиалният етап да мине в онлайн обучение поне до края на първия срок“, обясни Такева пред БНТ.

Още по темата

„Аз говорих с министъра в петък, той ми обеща да каже по БНТ в събота какви са му намеренията, тогава аз се обърнах към двамата директори - Стаматов и Александров, да задвижат нещата“, допълни Такева.

Всяка седмица по 6 учители умираха от COVID след коледната ваканция. Нямате представа колко е тежко положението, допълни тя.

„Предложението учениците в гимназиален етап да преминат към онлайн обучение наистина звучи разумно, със сигурност мерки трябва да се вземат и да се види как може да се подкрепи системата“, заяви Яна Алексиева от Асоциация "Родители".

Наистина има много голям брой учители, които в момента са болни или карантинирани и това със сигурност нарушава процеса, допълни Алексиева.

„Всички тези деца и ученици, които са онлайн - защо министерството ги кара да правят класни или да попълват тестове в училищна среда? Няма никаква логика и аз не знам защо екипът на министър Денков не напипва пулса на проблемите“, коментира Янка Такева.
Тя заяви, че е убедена в успешното приключване на първия учебен срок.

Такева обаче подчерта, че министерството изпуска контрола върху системата.

„Нека отново училищата да имат свобода и директорите да преценяват къде да се премине към онлайн обучение, а не това да е централизирано“, коментира и Яна Алексиева от Асоциация "Родители".

„За да може директорът да вземе решение, той трябва да подаде заявка до началника на Регионалния инспекторат, а той да я изпрати до министерството, което да разреши и съответно РЗИ. Така че има много административни пречки“, допълни Янка Такева.

Очаквам министър Денков още днес да събере социалните партньори, коментира още Такева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
33
 
24
 
! Отговори
varna преди 2 години
To бива човек да го мързи да работи(вече заплатите на учителите никак не са малки), обаче вече стават нахални на фона на другите хора. От смешни вече започват да стават жалки с постоянните си мрънкания.
29
21
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички професии имат карантинирани колеги. На всички им се налага да поемат чуждата работа и да заместват. Стига хленчене.
28
30
 
13
 
! Отговори
Вбесен! преди 2 години
Крайно време да се ваксинират!!!! Иначе е ясно - ще боледуват и умират, но това е личен избор и е време да си носят последствията!
27
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В сряда родителска среща. Темата - дисциплина в училище. "Моля ви госпожо, помолете сина си да не носи тонколони в училище". "Моля ви, помолете дъщеря си да не се гримира в час", "Моля ви, нека ако не му се учи, да излезе от час, вместо да бие Стефан", "Моля ви, не му давайте пари за цигари, вече пуши в час". И искате успехи. П.С. Не съм учител, да не са ме таковали калинките, да се самоубивам.
26
9
 
22
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Те затов а80% от завършилите пвдагози се отказват на първата година. Четат такива *** и коментари, че учителите си клатят краката и като влязат в системата и усетят звучния шамар, не могат да го преживеят. Такива като тоя дрънкалник един учитле ще го замести, но дрънкалника няма да издържи седмица на мястото на учителя.
25
13
 
25
 
! Отговори
Янке, Янке преди 2 години
Ти като Цола Драгойчева с памперс ли ще ходиш на работа? Нелепо е да се натискаш на блага службица. Знанието, учението, образованието са на светлинни години от теб в днешния ден. Имай малко реална себеоценка!
24
13
 
21
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
С 8 часа работа на ден си късметлия. Учителите трябва по 12-14 часа на ден да работят. Не е само учебния процес - после почват едни вайбър писания в групи, срещи с родители онлайн, срещи с деца онлайн. Това защо го забравяш? Гледай общият тотал, не само на това какво правят в часовете учителите. Нали трябва да се подготви един урок и да се изпее после пред сума ти класове?! А тестовете и класните да не падат от небето - нали и те се подготвят. Така че изказването ти е грешно изцяло.
23
5
 
27
 
! Отговори
В никакъв преди 2 години
случай не трябва да оставяте на директорите сами да решават дали да преминават онлайн. Има училища, където яко се крие, че има положителни, за да не се слагат ученици под карантина или се измислят доводи, въпреки, че са контактни, да не се карантинират.
22
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сегашната власт е неадекватна. Нито в образованието, нито в здравеопазването знаят какво да правят. Да те не можаха тях си опазят и половината се заразиха. Какво остава да ти мислят за учители и ученици? Нещата са на самотек отдавна.
21
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я стига! Всяка зима хората боледуват! Б аси и новината! Изморени ли сте? Бягайте във фабриките тогава, да си "починете". С тази истерия прекалихте отдавна!
20
7
 
25
 
! Отговори
Аз до Анонимен преди 2 години
Резултатите ги има в школо. Аз съм учител, не звероукротитвл. Нямам право да пиша оценки, нямам право да изгонвам от час, нямам право да оставя ученик да повтаря. Нямам право да възпитавам, защото моята ценностна система е остаряла, за сметка на чалга поколението. Резултатът е следвсие на възпитанието вкъщи. Защото правата, мили родители, са у вас.
19
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верно е променила образУванието. Вече не различавате О от У. Възпитавйте си отрочетата. Че са леко непоносими и даже желаещите да учат им писва и се отказват.
18
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се занимавай да ги четеш, то тука пишат най големите де били
17
9
 
29
 
! Отговори
Румен Манолов преди 2 години
Янка Такева е номенклатура още от 1988 г. на тогавашната власт . Беше и на Бойковата власт. Тя не защитава учителите , а поста и парите които получава .
16
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Аз, искаш ли да покажеш първо резултати и после да мрънкаш, а? Щот ние останалите работим цял живот по 8 часа и не се оплакваме!!!! Трябва и заплатите ви да изкарваме! А резултатите ви са плачевни! От какво се изморите? Като не ви харесва, вратата и си търсете работа! Мрънкачи безз никаква полза от вас!
15
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В гимназията на детето няма болни учители. Има две болни деца. Минали години по това време са много повече. Слабо театро, подплатено с парите на фарма мафията. Отново.
14
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се напълнят пак болниците, пак ще *** антиваксъри по стълбите от много акъл
13
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази Янка докога?Я да се снима палата в кв Драгалевци не е от закуски .Това същество промени образуванието и наложи владичество вместо робство.
12
16
 
24
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Аз съм учител в начален етап. От ноември съм на двойна работа - половината присъствени, половината онлайн. Много мои колеги са болни. Повечето от нас заместват където могат. Имаме клас, в който трети колега се заразява и никой вече не иска да замества там. Чета коментарите, че сме си почивали и нищо не сме правели, нека и при нас да заповядат такива многознайковци. И кога се е чуло и видяло междусрочна ваканция от един ден?
11
8
 
11
 
! Отговори
пожелание преди 2 години
Баба га да се качва на метлата ,и да не се връща от гората !!