Кунчев: След лятото няма да е важно дали си заразен с Омикрон

До края на февруари не се очаква промяна срока на сертификатите
18 яну 2022 09:06, Елка Василева
271
Кунчев: След лятото няма да е важно дали си заразен с Омикрон
Кадър: БНТ

Няма изненада - така коментира рекордните данни на новозаразени у нас доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Това, което се случваше преди 2-3 седмици в Западна Европа, вече залива източната част. Средната заболеваемост в Европа е над 2000-3000 над 100 000, тепърва в следващите седмици ще продължи нарастването в броя на случаите, прогнозира доц. Кунчев пред БНТ.

Още по темата

„Много хора се чудят защо в новия план сме дали ударение на заеманите интензивни легла. Първо, отчитаме различната характеристика на Омикрон, който би следвало да преминава по-леко и да се заемат по-малко интензивни легла. У нас обаче голям брой от населението са неваксинирани. Сами виждате, че всеки ден не по-малко от 90% в интензивните отделения са неимунизирани, така че ние имаме един термин - горивен материал за епидемията“, обясни доц. Кунчев.

„Омикрон - едно от най-неприятните му качества е, че успя частично да заобиколи имунитета от ваксините, процентът падна значително 50-60-70%, ако обаче имаше и бустерна доза, вече защитата е 70-80%, което не е никак малко“, допълни доц. Кунчев.

СЗО счита, че докато не се осигурят достатъчно ваксини за бедните страни, не би следвало богатите да си правят трета-четвърта бустерна доза - така здравният инспектор коментира информацията за недостатъчна надеждност на бустерната доза ваксина.

Според доц. Кунчев е вероятно с варианта Омикрон да се сложи край на пандемията. „Омикрон ще привикне към нашия организъм и ще стане заболяване, с което ще се срещаме всяка година. Надяваме се, че след летния сезон той ще влезе в едно русло, в което дали ще се заразиш не е толкова важно“, каца той.

Доц. Кунчев коментира и въпроса за колективния имунитет. „Достигаме колективен имунитет спрямо вариантите или щамовете, които сме срещали. Имунитетът винаги е спрямо конкретен щам, а не по принцип“.

Относно ваксините за деца Кунчев обясни, че е имало интерес в самото начало, процесът и сега върви в големите градове.

„Има налични от трите ваксини, налични са във всеки един имунизационен пункт. Почти никъде в Европа не се практикува да има избор на ваксини“, подчерта доц. Кунчев. „Вероятно ще успеем да внесем и "Новавакс", очаква се одобрението на още една ваксина, с която вероятно ще се разполага след първото тримесечие на годината“.

Относно тестовете за ученици той обясни, че слюнчените тестове не са най-чувствителните, но са най-леките за приложение и са най-подходящи за скрининг, какъвто се търси в училищата.

Относно онлайн обучението здравният инспектор прогнозира, че най-вероятно на места това ще се наложи. Колегите в областните щабове имат пълната свобода да го обсъдят и да се вземе най-правилното решение, допълни Кунчев.

„Ритаме срещу зеления сертификат, който сме го разширили безкрайно - и за антитела, и за преболедуване, където никъде го няма. Обвиняват ни за неща, които не са въведени“, заяви здравният инспектор по темата за недоволството и протестите за отпадане на зеления сертификат.

„До края на февруари надали ще се промени срокът на сертификатите. Но в цяла Европа се променя, така че рано или късно, неминуемо и ние ще минем към това, ще изравним“, уточни още доц. Кунчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
24
 
3
 
! Отговори
Миглена преди 2 години
Антиваксарите готвят държавен преврат.Прокаратурата да се самосезира.
188
18
 
7
 
! Отговори
В подкрепа 203 Алекс преди 2 години
През последните 3месеца в Израел което е 7пъти по гъсто населена от България и с почти двойно повече население има ОБЩО 276починали а в България за същото време 10 ХИЛЯДИ починали.В света има поставени 10 МИЛИАРДА ваксини за отворкото 206Анонимен който забранява ваксини.Китай и Индия които имат население всяка по 1,5 МИЛИАРДА повече от 80%са ваксинираните включително и децата.При нас такива като Мангъров и много от личните лекари които заблудиха старите хора да не си слагат ваксини са за ЗАТВОР!
187
3
 
19
 
! Отговори
555 преди 2 години
ГОЛЯМАТА БОМБА!!! Международен съд по общо право с решение от 15 01 2022г.:Големите фармацевтични компании,правителството и църковните лидери са изправени пред арест,тъй като съдът ги осъди за геноцид и забрани инжекциите(видео+съдебното решение).---Всичко това в "THE BULGARIAN TIMES " горе ляво от падащото меню-видео
186
4
 
17
 
! Отговори
Копейкин преди 2 години
Това не е Кунчев,а неговия двойник
185
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали питахте къде е Кунчев.Ей Ви го
184
19
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Където ваксинираните са много,тежко заболелите и починалите са малко.
183
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчев, кога най-после ще обясниш какви са ефектите от ваксините и бустерите върху теб лично? Май не са уцелили безвредна партида и нещо май доста се позагуби по едно време. Радостното за България е, че полицията не подкрепя самоубийствените инжекции, няма как да я използвате , за да принудите хората да се бодат. Махайте зеления сертификат по магазини и хотели в България!!
182
6
 
6
 
! Отговори
Гробар преди 2 години
Парчетата земя за вечен покой при нас все още не са свършили, очкаваме ви с нетърпение.
181
0
 
13
 
! Отговори
SAN MARINO преди 2 години
АКТУАЛНИ СТАТИСТИЧЕСКИ ДАННИ 17.01.2022 ОТ САН МАРИНО: НАСЕЛЕНИЕ - 34629, ПЛЪТНОСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО - 577 Ч/КВ.КМ, ОДОБРЕНИ ВАКСИНИ: SPUTNIK V и SPUTNIK LIGHT, ПРИЛОЖЕНИ ДОЗИ - 62869,ПЪЛНО ВАКСИНИРАНИ - 21690, ПРОЦЕНТ СПРЯМО НАСЕЛЕНИЕТО - 64,06%, ЗАБОЛЕЛИ ОТ НАЧАЛОТО НА ПАНДЕМИЯТА - 10641; ПОЧИНАЛИ -103; ИЗЛЕКУВАНИ - 8895. ЕТО ВИ ПОЛЗАТА ОТ НЕОДОБРЕНАТА ОТ European Medicines Agency(EMA)(ЕВРОПЕЙСКА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА) ВАКСИНА SPUTNIK!!! ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ Е С ЦЕНА 1:2:4 СПРЯМО ОДОБРЕНИТЕ!!!
180
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 196 до *** Кунчо.Кунчо дойдоха ли листите с подпорни точки от американското посолство? Сигурно.Може би са ти ги дали нелегално вкараните американски военни в България дето сега им плащаме скъпия хотел в София?Явно сега това е заповедта- стига пандемия, достатъчно.Отивате на изчагъркване още сега, дано за тоя четири месеца сте се накрали, свърши ви цирка.
179
2
 
21
 
! Отговори
555 преди 2 години
Ако искате да видите и чуете с превод изказването на Люк Монтание на митинга отидете на "THE BULGARIAN TIMES" и от падащото меню-горе ляво, изберете видео. Българския народ и най-вече българските медици осъдени несправедливо на смърт в Либия преди години, трябва да са благодарни на този велик учен-вирусолог,който имаше принос в освобождаването им.
178
2
 
35
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Кунчо, пресани да се правиш на много знаещ, щото се вижда че мерките не важат. Нито сертификатите намалиха заразените, нито починалите. Вместо да търсите решение за справяне с кризата в здравеопазването,седите и говорите празни приказки и да шашкате хората.Видя се на запада 90% ваксинирани, ликдауни, принудителна ваксинация, протести и какво резултата е още повече заразени и толкова починали.Стига ги слушахте господарите на запад, те добро не ни мислят.Трябва да разчитаме само на себе си.
177
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле мале квой туй нещу, дето мяза на унуи нещу ваксини бие спринцовка не е, глупости дрънка комунистически *** не е, десен уж е, а в лява коалиция е, лъже и маже на щат в американското посолство е, леле мале квой е туй, май е един *** продажен комунистически ваксърски американски х.й и бря.
176
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полицайчетата на протеста бяха на наша страна. Следващия път ще ви извлачат за яките.
175
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иде Видовден. Гответе се.
174
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пътници сте.
173
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До лятото има време. Не се знае как ще ти се отрази 4та бустер вакса. И няма да говориш глупости. Щото на мен ми се живее и няма да се ваксам.
172
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбирайте...бустерите идат. От един документ от Италия се вижда, че са вписани 8 броя. Иначе как ще се разчисти територията от българи? Ще се мре и това е. Трябва да умрем, за да дойдат тези, на които са обещани нашите земи. Пък вие се ваксинирайте, па и децата бодете...
171
0
 
44
 
! Отговори
aa преди 2 години
с;ед лятото ще е важно само едно - дали ще има какво да ядем или няма да има. Дали ще имате работа или няма да имате, дали тези ще ги бесим или няма да ги бесим. Прав е кунчо взело е даму светка. Затова мълчеше като бозаещо мече пред пасков и тодоров
170
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не забравяме, че сме членове на ЕС и трябва да прилагаме директивите на ЕС поне на официално ниво. Едва ли някой на поста на Кунчев ще си позволи открито да се противопостави на директивите на ЕС.