Кунчев: След лятото няма да е важно дали си заразен с Омикрон

До края на февруари не се очаква промяна срока на сертификатите
18 яну 2022 09:06, Елка Василева
271
Кунчев: След лятото няма да е важно дали си заразен с Омикрон
Кадър: БНТ

Няма изненада - така коментира рекордните данни на новозаразени у нас доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Това, което се случваше преди 2-3 седмици в Западна Европа, вече залива източната част. Средната заболеваемост в Европа е над 2000-3000 над 100 000, тепърва в следващите седмици ще продължи нарастването в броя на случаите, прогнозира доц. Кунчев пред БНТ.

Още по темата

„Много хора се чудят защо в новия план сме дали ударение на заеманите интензивни легла. Първо, отчитаме различната характеристика на Омикрон, който би следвало да преминава по-леко и да се заемат по-малко интензивни легла. У нас обаче голям брой от населението са неваксинирани. Сами виждате, че всеки ден не по-малко от 90% в интензивните отделения са неимунизирани, така че ние имаме един термин - горивен материал за епидемията“, обясни доц. Кунчев.

„Омикрон - едно от най-неприятните му качества е, че успя частично да заобиколи имунитета от ваксините, процентът падна значително 50-60-70%, ако обаче имаше и бустерна доза, вече защитата е 70-80%, което не е никак малко“, допълни доц. Кунчев.

СЗО счита, че докато не се осигурят достатъчно ваксини за бедните страни, не би следвало богатите да си правят трета-четвърта бустерна доза - така здравният инспектор коментира информацията за недостатъчна надеждност на бустерната доза ваксина.

Според доц. Кунчев е вероятно с варианта Омикрон да се сложи край на пандемията. „Омикрон ще привикне към нашия организъм и ще стане заболяване, с което ще се срещаме всяка година. Надяваме се, че след летния сезон той ще влезе в едно русло, в което дали ще се заразиш не е толкова важно“, каца той.

Доц. Кунчев коментира и въпроса за колективния имунитет. „Достигаме колективен имунитет спрямо вариантите или щамовете, които сме срещали. Имунитетът винаги е спрямо конкретен щам, а не по принцип“.

Относно ваксините за деца Кунчев обясни, че е имало интерес в самото начало, процесът и сега върви в големите градове.

„Има налични от трите ваксини, налични са във всеки един имунизационен пункт. Почти никъде в Европа не се практикува да има избор на ваксини“, подчерта доц. Кунчев. „Вероятно ще успеем да внесем и "Новавакс", очаква се одобрението на още една ваксина, с която вероятно ще се разполага след първото тримесечие на годината“.

Относно тестовете за ученици той обясни, че слюнчените тестове не са най-чувствителните, но са най-леките за приложение и са най-подходящи за скрининг, какъвто се търси в училищата.

Относно онлайн обучението здравният инспектор прогнозира, че най-вероятно на места това ще се наложи. Колегите в областните щабове имат пълната свобода да го обсъдят и да се вземе най-правилното решение, допълни Кунчев.

„Ритаме срещу зеления сертификат, който сме го разширили безкрайно - и за антитела, и за преболедуване, където никъде го няма. Обвиняват ни за неща, които не са въведени“, заяви здравният инспектор по темата за недоволството и протестите за отпадане на зеления сертификат.

„До края на февруари надали ще се промени срокът на сертификатите. Но в цяла Европа се променя, така че рано или късно, неминуемо и ние ще минем към това, ще изравним“, уточни още доц. Кунчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 77.."Този човек говори глупости! Замислете се над безсмислените му научнонеобосновани слова!"............Ами, нали според акад. Радка след изкаран ковид се появявала някаква мозъчна мъгла, мъгла му е в главата на Кунчо, ама от гъстите, дето нищо се не види. Явно се появява в главите на ваксинираните, Радка не уточни. Дано има добро основание Кунчев да твърди тия умнотии.
168
29
 
8
 
! Отговори
... преди 2 години
Къде са неверниците,които питаха "Къде е Кунчев?",а?...
167
1
 
58
 
! Отговори
Тцтц преди 2 години
ДОЙЧЕ ВЕЛЕ СИ ПРИЗНАХА ПРОВАЛА НА ВАКСИНИТЕ ХАХА, Е.СЕГА ВЕЧЕ ИДВА ВИДОВДЕНН .. ТИК ТАК, ТИК ТАК...
166
2
 
27
 
! Отговори
Гневен преди 2 години
До Анонимен=== Не,категорично този демагог нямаше да ни гледа от небето ако не беше оцелял!!! Той щеше да ври в пъкала заедно с всички останали насилници,които издевателстват над народа ни!!!
165
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижда се колко действа... кафявия сертификат... Двойно повече заразени и умрели през 2021 отколкото през 2020 година...
164
1
 
32
 
! Отговори
Кунчо Бустера преди 2 години
Изглежда лекичко по-жив от Сасоли (засега) и видимо подмладен с десетина години след поставения трет "бустер". Загъвам ръкавче и тичам в най-близкия мол, където поставят шприцове за доброволно-пронудителна вулканизация.
163
0
 
45
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Подаряваме ваксините на хората, въвели безумията, и да ни покажат публично как си бият бустер след бустер със задоволителни доказани ефективни резултати
162
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова глупости на едно място не бях чел....
161
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоз челяк дори когато ни приказва безсмислици се смее на казаното от него, но така е с платените "математици" :)))
160
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ва *** в конспираторите, не ви ли писна вече бе?1? Страх ви е, че като измрат англичаните, няма къде да има да ходите да берете ягоди ли, какво?
159
2
 
48
 
! Отговори
Били Ваксинатора преди 2 години
"докато не се осигурят достатъчно ваксини за бедните страни, не би следвало богатите да си правят трета-четвърта бустерна доза" Така е. Защото ще започнат да проявяват очакваните странични ефекти неравномерно и небустерираните ще се изплашат и ще спрат. Тогава няма да може да се постигне напълно планираното намаляване на населението.
158
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчев това ,че първия път прескочи трапа ,не означава ,че и втория път ще го прескочиш.Стара китайска поговорка.
157
6
 
35
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Възраждане ще спре тези безумия
156
1
 
44
 
! Отговори
Починалият преди 2 години
Димо Станев почина 12 дена след поставена ваксина "Janssen", на него не му беше предоставена кратката характеристика на ваксината с нейното съдържание, но се довери на науката и медицината. Изпълни своя граждански дълг, както ни призова министър-председателят Кирил Петков", каза Венцислав Ангелов - Чикагото.
155
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
значи открихте топлата вода лято няма да има грип и настинки браво на вас това се казваоткритие, Абе що не земете да се съберете всички тези ''професори ''учени'' и ''журналисти'' та да се засилите от някой мост така ще намалите глобалното замърсяване Кърлежи такива
154
0
 
38
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Мислете логично, информирайте се от независими източници и колкото по-бързо прогледнете и сформирате собствено мнение, толкова повече ще разберете как се гъбаркат с нас
153
0
 
41
 
! Отговори
Кунчев преди 2 години
Ще слага ли подсилващ бустер заради омикрона
152
1
 
43
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 години
Много ми стана жал за човека починал след ваксинация в скандала с битият лекар
151
2
 
55
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Никак не пази ваксината, но те упорито насаждат на хората точно обратното и казват, че черното е бяло, бялото е черно и др. манипулации
150
1
 
54
 
! Отговори
Сасоли преди 2 години
Почина като ваксиниран с вяра в науката и тежьк имунодефицит