МЗ: У нас няма смъртен случай след поставена ваксина срещу вируса

Сигнали има за 9 случая, в нито един не е доказана връзка
Обновена: 18 яну 2022 13:39 | 18 яну 2022 12:57, Веселина Йорданова
590
МЗ: У нас няма смъртен случай след поставена ваксина срещу вируса
Снимка: БГНЕС

В България няма нито един случай на доказана причинно-следствена връзка между поставена ваксина срещу COVID-19 и смъртен изход. Това заявяват от Министерството на здравеопазването по повод постъпили журналистически въпроси, свързани с твърдения на доц. Атанас Мангъров.

Думите му в ефира на „Нова телевизия“ на 16 януари са: "564 души, които са починали, те са починали, защото са ваксинирани. Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) е институцията у нас, която следи за постваксинални нежелани лекарствени реакции, като на страницата на агенцията е публикуван и призив за съобщаването на такива след поставянето на ваксина.

Броят на направените съобщения от началото на ваксинационната кампания в България досега за подозирана връзка между смъртен случай и прилагане на ваксина срещу COVID 19, е общо 9, като в нито един от случаите това не е било доказано. Само за последните 14 дни 93.12% от починалите от COVID-19 граждани не са били ваксинирани.

В ИАЛ са съобщени и общо 6 случая на летален край при заболяване от COVID-19, като заразяването е настъпило в периода между двете дози на ваксината, а в един от случаите заболяването е открито в деня на поставяне на ваксината.

Към 17.01.2022 г. общият брой на получените в ИАЛ съобщения за нежелани лекарствени реакции след прилагане на ваксини срещу COVID-19 е 3861. Сред тях около 10% са реакциите, които отговарят на критериите за сериозност. Дали медицинската значимост на наблюдаваната реакция се определя като сериозна, се преценява след обстоен анализ, уточняват от ведомството.

Съгласно действащите изисквания сериозна нежелана лекарствена реакция е всеки неблагоприятен ефект върху здравословното състояние на човек, станал причина за непосредствена опасност за живота; хоспитализация или удължаване срока на хоспитализация; значителни или трайни увреждания; инвалидизация; вродени аномалии, други реакции с медицинска значимост.

Проследяването на безопасността на ваксините се базира на преглед на цялата налична и проверима информация и резултатите от нейния анализ. Всички налични данни, както и направената поетапна оценка, се публикуват регулярно на страницата на разрешителния орган - Европейска агенция по лекарствата (ЕМА). На сайта на ЕМА се публикуват включително общата бройка на направените съобщения и бройката на съобщенията със смъртен изход, заедно с разяснението, че това е информация за подозирана връзка на медицинско събитие, наблюдавано след употреба на ваксина.

Фактът, че при дадено лице е настъпило такова медицинско събитие или фатален изход след ваксиниране, не означава задължително, че това е свързано с ваксината, тъй като последното подлежи на удостоверяване и доказване, се посочва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


590
Още по темата: ваксиниИАЛкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
512
1
 
15
 
! Отговори
!? преди 2 години
Глупости! Тези ваксини не са тествани достатъчен период от време и имат често странични ефекти, от които много познати лежаха по болници, а някой известно време след поставени ваксини дори се споминаха. Не заблуждавайте без да имате напълно сигурна информация по случаят!
511
3
 
40
 
! Отговори
ToPhD преди 2 години
Моля намерете и гледайте документалният филм на HBO ,, Престъплението на века'' за Фарма мафията и всички схеми с политици, лъжи на репортери, реклами, манипулации и много загубени животи за съжаление, поради алчност. Всички хора, събития и доказателства са реални, така че няма две мнения и подозрения. Ще ви се доповръща гарантирано от лъжите и пропагандата. 1984-та предполагам, че сте я чели, събудете се, че ще е късно после! ГъзГлаваЗатрива!
510
2
 
29
 
! Отговори
аз преди 2 години
Пак да питам - това го казвате по онази статистика по която детето от Плевенско което загина в катастрова беше писано COVID ли, или имате и друга статистика?
509
3
 
45
 
! Отговори
:( преди 2 години
Моя много близка приятелка получи инсулт няколко дни след бустерна доза. Естествено, няма никаква връзка с ваксината. Ама въобще! Жена на 32 години, спортистка, водеща здравословен начин на живот, непушачка, с нормално телосложение, без никакви придружаващи заболявания! Слава богу, извади късмет и оцеля! Но други нямаха този късмет...
508
1
 
25
 
! Отговори
Бах преди 2 години
То хорана не умират от ваксината а от процесите, които тя създава когато излизе от рамото, където по-принцип трябва да се извършат всичките процеси.
507
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе , да ! Ама как ще има бе та нали ваксините са евроатлантически и те правят свободен да избираш деня на смъртта си. Е тва е долна ваксарска пропаганда . Някои плачат за преселване в отвъдното !
506
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то оставаше и да има връзка .Както няма връзка ,че в най -набодените западни държави си съдират гъ---з-о--ве.те от заразяване .Както няма връзка че на запад болниците се пълнят и стотици хора си мрът
505
2
 
45
 
! Отговори
bulava преди 2 години
Е като не им се прави аутопсия как разбраха че ни са умрели хората от ваксината.Да ни би да гледат на боб
504
4
 
44
 
! Отговори
Антиваксър преди 2 години
Да такъв съм но само срещу отровите на Бил Гейтс които доказано водят до тромбози в организма. Никой не брои дребни обриви и температури за проблем. Пресен пример на колежка учителка на 52 години която припада в клас от получен инсулт следствие на тромб от 3 бустерна доза около коледа. Всичко друго са болни инсинуации на хора печелещи от голям брой боцнати за чужда сметка. Бих си сложил само ваксини за които Путин дава гаранция от техните учени и лекари щото те нямат за цел да морят народа.
503
2
 
25
 
! Отговори
Гост преди 2 години
До до 520, глупости моето дете от нито една ЗАДЪЛЖИТЕЛНА И ВЕЧЕ ИЗПИТАНА вкасина( които е доказано, че действат срещи болестите) не е вдигало температура! Нито е лежало по два- три дни в тежко състояние след тях!
502
39
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В ТОЭИ ФОРУМ ОПРЕДЕЛЕНИ *** СЕ ПРЕДСТАВЯТ КАТО РАЭЛИЧНИ ХОРА И УБЕЖДАВАТ, ЧЕ ТЕХНИ ПОЭНАТИ И БЛИЭКИ СА ПОЧИНАЛИ ОТ ВАКСИНАТА!!!
501
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Данните на VAERS, публикувани в петък от Центърът за контрол и превенция на заболяванията, включват общо 1 033 994 съобщения за нежелани събития от всички възрастови групи след ваксини срещу COVID, включително 21 745 смъртни случая и 170 446 сериозни увреждания между 14 декември 2020 г. и 7 януари 2022 г.
500
31
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В ТОЭИ ФОРУМ ОПРЕДЕЛЕНИ *** СЕ ПРЕДСТАВЯТ КАТО РАЭЛИЧНИ ХОРА И УБЕЖДАВАТ, ЧЕ ТЕХНИ ПОЭНАТИ И БЛИЭКИ СА ПОЧИНАЛИ ОТ ВАКСИНАТА!!!
499
2
 
34
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
Хахаха... То и в Германия отричат да умират хора от,, ваксините".... Ама още в началото на,, кампанията" по старческите домове, където седмица след посещението на доФтора със спринцоФката, умираха масово старите хора( изказвания на болногледачи) - всички са писани,, умрял от Корона"!!! Скандал-шеф на голяма клиника, хванат, че фалшифицирал своят и на приятелката му сертификати...! Какво го е подтикнало? - Ние всички знаем!
498
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
др Мангъров цитира онзи ден няколко случая. Момчета на по 20 30 години. от какво си отидоха? Спрете геноцида нещастни слуги на НСР и СЗО. Прощю Кирьо на бесило.
497
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДокторСъщото важи и за останалите случаи. Колко от починалите са без придружаващи заболявания. Да не говорим как се лекуват. Слагат ти маска за кислород и те забравят, нито ти дават вода, ни храна, само антибиотици, кортикостероиди и разрежащи кръвта. Как ще стане?
496
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, какво да се прави, нашенският абориген бие лекарите си. Това е присъщо за дивите скупщини от индивиди.
495
2
 
5
 
! Отговори
до 524 преди 2 години
Е 6% са, не са 94% , това което намекваш. Искаш да кажеш че 94 е за предпочитане пред 6 ли. Нещо демагогията съвсем ти куца. Абсолютно съвършенство няма, но абсолютна простотия има много.
494
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея ептен за дъбова шума ни взимат....
493
1
 
28
 
! Отговори
хаахаахха преди 2 години
Неееееее, хич! Има си хас друго да кажете...