Проф. Витанов: Няма да има чудовищни бройки като 100 000 случая на ден

Вирусът се разпространява дифузно във всички области, отчита математикът
19 яну 2022 14:53, Ния Христова
139
Проф. Витанов: Няма да има чудовищни бройки като 100 000 случая на ден
Снимка: БГНЕС
"Омикронът настъпва към нови рекорди (това се очакваше) и другите очаквания са, че няма да има чудовищни бройки като 60 000, 70 000 или 100 000 случая на ден. Вероятно никой вече не се съмнява в прогнозата ми: ще надминем 1 милион регистрирани случая, ще надминем 33 500 починали". Това написа в социалните мрежи математикът проф. Николай Витанов.
 
"При Омикрона се очаква да е около 1%. Затова имаме много случаи, а смъртността не е като при Делта варианта - над 300 на ден. Но и това, което имаме не е малко. Затова - пазете се. 1% може и да не е много като процент, но помнете - този 1% е от доста повече случаи".
 
Математикът публикува и прогнозните карти на разпространението на вируса: 
 
"Виждат се областите, в които се вихри вече Омикронът. Очаква се и други области да влязат в тази най-тъмночервена зона. Героичната съпротива на Пловдив е към края си. Удържа фронта доста време, за които трябва да сме му благодарни".
 
 
"Пожарът гори с различна интензивност на различните места. При тази ситуация вероятността за суперпожар намалява с всеки изминат ден, в който нещата остават така".
 
"Пак да кажа, как "преценям" аз ситуацията. Преценям я така. Знаете, че има поне 25% от населението, което е абсолютно твърдо срещу всякакви мерки, ваксини и т.н. Силно заразният Омикрон като перне част от тях и те ще го разнесат, което и става. Не можем да ги спрем. С други думи случаите се очаква да са много. Повечето го карат леко. Основният критерий при тази вълна трябва да е състоянието в болниците".
 
"Помислете си - имате ли интерес от тотален локдаун? Всеки 3 дни в страната се произвежда БВП за около милиард лева (че и повече). Всеки ден без локдаун е златен за цялата страна. Пазете се, бъдете здрави, не се заразявайте, не стигайте до болница. Хем ще сте здрави, хем няма да има и локдаун".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите да се пазят повечко и ще утихне. Малко хора ще си отидат ама важното е да блъскаш у фитнеса кат животно и да си антисистемен.
25
6
 
4
 
! Отговори
Проф. Витанов преди 2 години
Каня всички ваксинирани, пишещи в коментарите по-долу, на страхотен римски купон.уточнение:Въпреки европейските директиви, каня само представителите на т. нр. в миналото мъжки пол. Благодаря за вниманието.
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам на какъв език трябва да се обясни, че ваксините не пазят от заразяване и боледуване, просто би трябваво да се кара по леко.
23
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До кога ще досажда тоя престъпник!
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До номер 21 мангалкските ви лъжи нямат край
21
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кво ще стане? Ще пукнат още 10-20 хиляди неграмотници антиваксъри. Голяма работа...
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Родителите на Витанов трябва да получат писмено и устно извинение от Durex..
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До номер 19 подкрепям вашето мнение но ще добавя в България има безотговорни българи и неграмотни роми които се интересуват само от собственото си удоволствие за живота на другите българи въобще не им пука.Заради хората които мислят само за себе си за никой друг нашата родина България никога няма да се оправи като държава горчиви думи но за съжаление това е самата истина.
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С ваксина съм и в момента боледувам
17
7
 
19
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
Ама Вие имате ли изискуемия от шефа на Файзер задължителен четвърти бустер? Да не се окаже, че сте някой трибустерен антиваксър-биотерорист, който ходи да сее заразата сред хората?
16
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е че България е единствената страна от Европа, вероятно и в света която има повишение на смъртните случаи с 20-25% за 2021 спрямо периода 2000-2019. Дет са вика благодарение на нашата глупост се стопяваме дори по-бързо от прогнозите. Като гледам как започна 2022 и тя ще е такава, дано 2023 се нормализират нещата, защото явно ние няма да се предпазим сами.
15
12
 
20
 
! Отговори
До 12 преди 2 години
Добре бе пич никой не те кара насила да обикаляш улиците за да те заразяват разни нискоинтелигентни люде, напълно свободен си да си седиш заключен вкъщи, за по-сигурно може и да се скриеш под леглото с две маски на аурата, така никой няма да те застрашава.
14
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, Dnes.bg, тоя витанов какъв капацитет е, че публикувате даже и свободните му съчинения от социалните мрежи? Или и вие сте на лапачката в Голямата Ковид игра?
13
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не ни пречи и 100000 новозаразени на ден да имаме при този нисък процент ваксинирани.
12
4
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Мисля, че го пребутах и Омикрона. Карах Делтата октомври, в неделя бях малко уморен, в понеделник вдигнах температура 37,4 гр. Вчера и днес нямам температура, но съм се самоизолирал. Повече чай с мед и по един аспирин, това е - веднага облекчава. Краката във вряла вода със сол... :))))))))))))))))))))))))))))))))))))
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мерките им за нищо не стават, уж тестове по граници, ваксинации, карантини не занм си кво, а докато казаха че е в африка го засичат и вече беше плъзнал навсякъде. Или умишлено се пръска заразата...
10
4
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Пообъркал се е Витанов с този 1% починали. Смъртността в България следва броя на починалите с 16 дни закъснение, а преди 16 дни имахме много по малко случаи и сега смъртността е 3,9% от заразените преди 16 дни. Тези 3,9% са по-малко от предишните 4,6-4,8% смъртност, но тогава нямаше ваксинирани, т.е. не е ясно слабото понижаване на процента на какво се дължи, дали на ваксините, дали на Омикрон или и на двете.
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да има защото в България не се тестват. Сравнението с другите държави е неуместно. По мащаба на епидемията съдим по броя хоспитализирани и починали. Всичко друго е скрито покрито.
8
5
 
6
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
Ами да вземем да сложим и по един памперс всички, че да не вземеш случайно да се наакаш и после пак ние да сме ти виновни.
7
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоз козел вече две години си фантазира някакви броики , колегите му от Нощ се засрамиха и изпокриха но той продължава